Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla
III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi Başladı

23 Kasım 2018, İstanbul

III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadının, ailenin hem ayrılmaz bir parçası, hem de lokomotifi olduğunu belirterek, “Bizim inancımızda ve kültürümüzde aile, kadınla erkeğin ortak sorumluluğunda teşekkül eden ve yaşayan hayati bir müessesedir” dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “Ailenin Güçlendirilmesi” ana teması ile İstanbul’da Grand Cevahir Otel’de başladı.

Kadına karşı şiddetle mücadele günü kapsamında düzenlenen zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendi, Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM Üyeleri, Türkiye’den ve dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda bakan, akademisyen, araştırmacı, gazeteci, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katılıyor.

“Yaradılanı severiz yaradandan ötürü”

III. Kadın ve Adalet Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadının, ailenin hem ayrılmaz bir parçası, hem de lokomotifi olduğunu belirterek, “Bizim inancımızda ve kültürümüzde aile, kadınla erkeğin ortak sorumluluğunda teşekkül eden ve yaşayan hayati bir müessesedir. Öyle sanıldığı gibi ailede sadece ev işlerinin kadına, geçim işlerinin erkeğe yüklenmesi gibi kati bir ayrım da söz konusu değildir. Şartlara bağlı olarak, kadın ve erkek, aile içindeki görev bölümüne katkıda bulunurlar” dedi.

Aile kurumunun güçlü olmadığı bir toplumun geleceği, kadın için de, erkek için de aynı derecede karanlık olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bizim medeniyetimizde eşlerin birbirine, Rabbimizin emri üzere rahmet, sevgi, saygı, muhabbet nazarıyla bakma mecburiyeti vardır. Dikkat ederseniz bu yaklaşım, iki taraflı bir ilişki biçimini tarif eder. Yunus Emre’nin “Yaradılanı severiz yaradandan ötürü” sözü, hayatın her alanında bizim rehberimizdir. İnsan olarak, cinsiyetimizden bağımsız sorumluluklarımız vardır. Bunun yanında, erkek ve kadın olarak sahip olduğumuz özelliklere göre da ayrıca mesuliyetlerimiz bulunuyor. Yaradılıştan beri var olan bu hakikatlere rağmen, kadını ve erkeği ısrarla, insan sıfatının üstünde ve ötesinde haklara, yükümlülüklere tabi tutma gayretleri sonradan ortaya çıkmıştır.

Her insanı, cinsiyetinden rengine kadar tüm farklılıklarının ötesinde, Allah’ın yarattığı bir varlık olarak gören bir inancın mensupları olarak, kadına ayrımcılık yapmamız zaten mümkün değildir. Çünkü fıtratın gereği, tüm yaradılanlara aynı gözle bakmaktır.”

Batı, referansımız olamaz!..

Bizim kültür köklerimizde de cinsiyet ayrımcılığı almadığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Batı ülkelerindeki insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, hatta hayvan hakları konusundaki büyük tartışmaların gerisinde, yaşanmış çok büyük acılar, ihlaller, istismarlar vardır. Kırılma keskin olunca, tartışmalar ve bu doğrultuda atılan adımlar da aynı şekilde büyük oluyor. Bizim tarihimizde, hamdolsun böyle acı kırılmalar bulamazsınız. İnancımız da, kültürümüz de buna izin vermez.

Cenneti annelerin ayakları altına seren, kadına “sultan” benzetmesi yapan, onlara güler yüz göstermeyi, şakalaşmayı, yumuşak olmayı, iyi davranmayı tavsiye eden bir medeniyetin böyle bir referansı olamaz. Biz kendi meselelerimizi, kendi eksiklerimizi, kendi hatalarımızı kendi gerçeklerimiz içinde tartışarak doğruyu bulacağız.”

“Aileyi güçlendirerek yaşadığımız çağın sorunlarını birlikte aşabiliriz”

Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise zirvenin ana başlığı olarak belirledikleri; etimolojik olarak bağlılığı, birlikteliği ve dayanışmayı ifade eden “aile”nin sadece beşerî, iktisadi kalkınma için değil, manevi kalkınma için de temel kurum olduğunu belirtti. Selçuk: “Unutulan kadim değerler küresel tehditler karşısında aileyi korumasız hale getiriyor. Biz de bu zirvede küresel tehditlere karşı zayıflayan aile yapısını nasıl güçlendireceğimizi küresel boyutta ele alacağız. Kadın ve erkeğin birbirinin rakibi değil refiki olduğu bir toplumsal cinsiyet adaleti anlayışıyla birlikte dayanışma örneğini ortaya koymalıyız. Ancak o vakit, aileyi güçlendirerek yaşadığımız çağın sorunlarını birlikte aşabiliriz. Yapılandırılmış nitelikli aile eğitimlerimizle gençlerin kadim aile değerlerine yabancılaşmaması ve sorumluluk duygularını geliştirmeleri için önemli bir çaba ortaya koyuyor ve aile eğitimlerimizden faydalanan kişi sayısını her geçen gün artırıyoruz.”

“Aile dostu şehir planlamasını zaruri buluyoruz”

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, farklı bakış açılarının buluşarak zenginleştiği zirvede olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında ailelenin önemine değindi. Gümrükçüoğlu: “Aile, fertlerin birbirlerine sevgi ve sadakat duygularıyla bağlanıp, kendini güvende hissettiği, hak ve yükümlülüklerin dengelendiği bir kurumdur. Toplumların gücünü ve refahını borçlu olduğu bu kurum, fertlerin birbirlerine olan desteği ile varlığını sürdürür” dedi. Aileyi anlamak ve güçlendirmek için daha özenli bir bakış açısına ihtiyacımız var. Biz de zirvemizde konularımızı belirlerken, aileyi ilgilendiren her alanı düşünmeye çalıştık. Ve bu hassasiyetle, insanların hayatlarına dokunan, çözüm üretilmesi gereken alanları tartışmaya açtık. Bir insanı öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir” düsturundan hareketle, kadına yönelik şiddetin ağır mağduriyetlere sebebiyet verdiğini savunuyoruz. Bu düşünceyle zirvemizi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında gerçekleştiriyoruz. “Şehir mimarisinin ve planlamasının, ailenin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda gözden geçirilmesi gerekiyor. Yaşlı veya engelli bir bireyin, ya da bebek arabasıyla yolda yürümek isteyen birinin bunu rahatlıkla başarabileceği, aile dostu şehir planlamasını zaruri buluyoruz.”

Farklı Ülkelerden Liderler Zirve’de buluşuyor

Protokol konuşmalarının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde farklı ülkelerden aile ve çalışma bakanlıkları düzeyinde “Küreselleşen Dünyada Ailenin Önemi: Öncelikli Politikalar ve Uygulamalar” başlığı altında Liderler Oturumu gerçekleştirilecek.

Moderatörlüğünü İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı Dr. Esra Albayrak’ın yapacağı oturumda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Filistin Devleti Kadın İşleri Bakanı Haifa Al-Agha Azerbaycan Cumhuriyeti Kadın İşleri, Aile ve Cinsiyet Bakanı Hijran Huseynova, Senegal Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk İşleri Devlet Komisyon Başkanı Ndèye Sali Diop Dieng, Uganda Cumhuriyeti Cinsiyet, Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanı Janat Mukwaya ve Kırgız Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Adiyev Kanybek Mamatbekovich konuşmacı olarak yer alacak.

İkinci gün paralel oturumlar düzenlenecek

Zirvenin ikinci günü paralel oturumlar yapılacak. Oturumlarda, ailenin güçlendirilmesi yönünde değişik alanlardaki gelişmeler, başarılı örnekler ve devam etmekte olan sorunlarla ilgili tespit ve çözüm önerileri tartışılacak.

“Modern Dünyada Aileyi Bekleyen Tehditler ve Fırsatlar” konulu oturumun moderatörlüğünü İspanyol Uluslararası İlişkiler Direktörü Dr. Ignacio Socias yapacak. Oturum konuşmacıları ise Mimar Fehmi Bilge Mimar, Dr. Dimiter Philipov, Prof. Dr. Kemal Sayar ve Prof. Dr. Gunhild O. Hagestad.

“Daha İyi Bir İş-Aile Dengesine Doğru” konulu oturumun moderatörlüğünü Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz yapacak. Oturumun konuşmacıları ise Ahmed Mohamed Aref, Dr. Willem Adema, Dr. Fred Deven ve Dr. Margarida Gonçalves Neto.

“Ailenin Birleştirici Gücü Olarak Din” konulu oturumun moderatörü Prof. Dr. Huriye Martı. Konuşmacıları ise Prof. Dr. Dariusz Krok, Leasha Prime Dar al Hijrah ve Dr. Öğr. Üyesi Şule Albayrak.

“Medyanın Aile Dinamikleri Üzerindeki Etkisi: İlişkilerin Dijitalleşmesi” konulu oturuma Gazeteci Fatma Barbarosoğlu moderatörlük yapacak. Dr. Sumaiyah Ahmed, Prof. Dr. Dong Hoon Ma, Prof. Dr. Ferhan Odabaşı, Yapımcı Birol Güven konuşmacı olarak yer alacak.

“Aile Birliğini Bozan Bir Tehdit Olarak Aile İçi Şiddet ve İstismar” konulu oturumun moderatörü Ms. Wafa Bani Mustapha. Oturuma Gülser Ustaoğlu, Prof. Dr. Medaim Yanık, Prof. Dr. Zaleha Kamuruddin ve Prof. Dr. Paola Todini de konuşmacı olarak katılacak.

“Çatışmaların ve Yoksulluğun Aile Üzerindeki Etkisi” konulu oturumu Reem Abu Hassan yönetecek. Sabiha Husic, Dr. Deisi Kusztra Weber, Dr. Ali Khashan, ve Dr. Zitha Mokomane konuşmacı olarak yer alacak.

Son oturumda ise üç farklı ülkeden aile ve iş hayatını başarılı bir şekilde yürüterek öne çıkmış kadınların hayat deneyimlerini aktaracakları KADEM Talks oturumu gerçekleşecek. KADEM Talks’da Suriyeli Mülteci Maysaa Abu Hassen, 2007 İsveçli Kahramanlar Yarışmasında yılın kahramanı ödülünü alan Fatma İpek Alçı ve yazar Leyla İpekçi konuşacak.

Zirve, “Zirve Sonuç Bildirisi”nin okunması ile sona erecek. İlerleyen aylarda da panel sunumlarından oluşan “Zirve Kitabı” basılacak.

III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde ele alınacak konular:

  • Modern Dünyada Aileyi Bekleyen Tehditler ve Fırsatlar
  • Daha İyi Bir İş Yaşam Dengesine Doğru
  • Birliğini Sağlayan Bir Güç Olarak Din
  • Medyanın Aile Dinamikleri Üzerindeki Etkisi: İlişkilerin Dijitalleşmesi
  • Aile Birliğini Bozan Bir Tehdit Olarak Aile İçi Şiddet ve İstismar
  • Çatışmaların ve Yoksulluğun Aile Üzerindeki Etkisi

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top