KADEM İnovasyonda Kadın Projesi 4. Girişimcilik Kampı Ödül Töreni Gerçekleştirildi

27 Ocak 2019, İstanbul

KADEM ve TÜBİTAK MARTEK iş birliği ile hayata geçirilen İnovasyonda Kadın Projesi, 4. Girişimcilik Kampı kapanış programı, 27 Ocak 2019 Pazar günü gerçekleştirildi.

27 Ocak 2019 günü saat 17.00’de kokteyl ile başlayan kapanış programında, kampa katılan 30 kadın girişimciye sertifikaları verilirken 25.000 TL ödül kazanan ilk 5 proje sahibi de açıklandı.

Programa; Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, TÜBİTAK MARTEK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Ali Okur ile birçok seçkin konuk katıldı.

“Bilim ve Teknoloji kadınları üretim ve iş dünyasında ileriye sıçratacak alanlar”

Programın açılış konuşmasını yapan KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar yaptı. Bayraktar konuşmasında, kadın girişimcilerin sayısının aratmasının ülke ekonomisine olan katkısından ve kadınları güçlendirmesi açısından katkılarına değindi.

Bayraktar: “”Kadınlarımızın kendilerinde var olan girişimci ruhu ve potansiyeli topluma faydalı hale getirmek adına ihtiyaçları olan duygular; özgüven ve cesaret! Bize düşen ise onları bu yolda desteklemek! KADEM olarak bu bilinçle “İnovasyonda Kadın” projesini hayata geçirdik. Bilim ve teknoloji alanı kadınların zaten çok geriden başladığı ve dezavantajlı oldukları alanlar. Bunlar, aynı zamanda üretim ve iş dünyasında onları hızla ileriye sıçratacak alanlar. Bu bilinçle Kadem olarak ‘İnovasyonda Kadın’ dedik. Bugüne kadar gerçekleşen üç proje kampımızın finalistlerinden 5’i kendi şirketini kurdu, diğerleri de proje çalışmalarına devam ediyor. Bilişim, enerji, ilaç, kozmetik ve gıda sektörlerinde yer bulan girişimci kadınlarımız yerli üretime ve istihdama katkı sağlıyor” dedi.

Bayraktar’dan sonra konuşan TÜBİTAK MARTEK Yönetim Kurulu Başkanı/Genel Müdürü Mehmet Ali Okur konuşmasında toplumsal değişimin ve ekonomik kalkınmanın en önemli araçlarından biri olan girişimciliğe değinerek bu alana kadınların olmamasının bu sektörün eksik kalmasına neden olduğuna dikkat çekti. Okur girişimcilikte kadınların teşvik edilmesinin ekonomik ve sosyal kalkınmaya ayrı bir zenginlik katacağını söyledi.

“Kadınlar, İnovasyonda Kadın Projesiyle bilim ve teknoloji alanında da söz söyleme ve iş yapma imkânına kavuşuyor”

Mehmet Ali Okur’un ardından konuşan KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu 2015 yılından bu yana sürdürülen ve bu yıl 4. gerçekleştirilen İnovasyonda Kadın Projesi ile ilgili bilgiler vererek KADEM’in bu gibi projelerle kadınları toplumsal hayata katılım konusunda cesaretlendirmeye devam ettiklerini vurguladı.

Gümrükçüoğlu: “Yenilikler de kadınlardan doğar.’ inancıyla çıktığımız yolda, kadınların kendilerine hasredilen çalışma alanlarından daha geniş yeteneklere sahip olduklarını gördük. Kadınların ürettiği birbirinden orijinal projeleri hayata geçirmenin sevincini yaşadık ve gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ile kadınların bilhassa girişimcilik duygularını teşvik ederek onlara inovasyon alanında hayallerini gerçekleştirebilecekleri imkânlar sunduk. “KADEM, İnovasyonda Kadın Projesi ile çalışma hayatında kadın ve erkeğin eşit fırsatlara ulaşımını, cinsiyet adaletinin sağlanması adına büyük bir adım olarak görüyor. Kadın girişimcilerimiz bu projeden aldıkları ilham ve cesaretle bugüne kadar çoğu zaman uzak kaldıkları bilim ve teknoloji alanında da söz söyleme ve iş yapma imkânına kavuşuyor” dedi.

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu’nun ardından konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır kadınların öncülük ettiği girişimlerin erkeklere göre daha fazla gelir üretme büyüme ve istihdam potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Kacır Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği eğitimlerle bir milyondan fazla girişimci adayına eğitim verdiklerini de söyleyerek: “Eğitime katılanların yarısının kadınlar olduğunu memnuniyetle belirtmek isterim” dedi.

“Kadınlar, ekonomimizin ve kültürümüzün birer kilit taşıdır”

İnovasyonda Kadın 4. Girişimcilik Kampı Ödül Töreninde son konuşmayı Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan yaptı. Pekcan, modern ekonominin ve günlük yaşamın tüm zorluklarının içinde özveriyle başarılı nesilleri yetiştiren kadınların, ekonomi ve kültüründe birer kilit taşıdı olduğunu vurguladı.

Pekcan: “Bugün, 10-15 yıl öncesine göre kadınlarımız her zamankinden daha çok ekonominin içindeler. 2006 yılı sonunda kadınların, iş gücüne katılma oranı sadece %24,9 seviyesindeydi. 2018 Ekim ayı sonunda ise bu oran %34,8 olarak gerçekleşmiştir. Bugün küresel ekonomide yepyeni bir dünya kuruluyor. Dünya teknolojisi yeni bir döneme girdi. Ben bu yeni dönemde, iyi yetişmiş genç kadınlarımızın, küresel öncüler olarak, Türkiye ekonomisinin dönüşümüne büyük katkılar sunacağına eminim. Ülkemizin dünyada önde gelen ekonomiler arasında yer almasını sağlamak için önümüzdeki süreçte kadınlarımızla birlikte daha fazla ve proaktif çalışmaya devam edeceğiz. Kadınların üstün yanı olan üretkenliği ve yaratıcılığından gelen gücünü, ekonomilerine entegre etmiş ülkeler, dünyanın en üretken en zengin ülkeleridir. Biz de bunu Türkiye olarak sizlerin önderliğinizde başaracağız.

#İnovasyonda Kadın Projesi 4. Girişimcilik Kampına “Bir fikrim var” diyerek başvuran 275 kadın girişimci arasından seçilerek kampa katılan ve bir hafta boyunca eğitim alan 30 proje sahibine sertifikaları verilirken bu projeler arasından ilk 5’e giren kadın girişimcilere de ödülleri verildi. Ayrıca; girişimci kadınların hayallerine ortak olarak onları destekleyen sponsorlara teşekkür plaketi verildi.

İnovasyonda Kadın 4. Girişimcilik Kampı’nda İlk Beşe Giren Girişimci Kadınlar:

Swap Üretimi Projesi ile Nurcan Gökkaya
Turkuaz DNA İzolasyon Kiti Projesi ile Tuba Kul Köprülü
BATAKİT (Bağışıklık Tarama Kiti) Projesi ile Esen Doğan
Yarı veya Tam Bağımlı Yatan Hastalardan Oluşan Komplikasyonları Önleme Projesi ile Ebru İbar
Patho Biyosensör Projesi ile Elif Esen

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top