KADEM Kırşehir Temsilciliği “Gönüllülük ve Kooperatifçilik” Paneli Düzenledi

16 Eylül 2019, Kırşehir

Ticaret Bakanlığı ile Kırşehir Ticaret İl Müdürlüğü tarafından, Ahîlik Haftası kutlamaları ve Bâcıyân-ı Rum etkinlikleri kapsamında düzenlenen programlara KADEM Kırşehir Temsilciliği’de “Gönüllülük ve Kooperatifçilik” Paneli ile katıldı. Panel öncesi, Anadolu temalı sergi açılışı gerçekleşti.

Panele; Kırşehir Valisi İbrahim Akın, KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM Kırşehir Temsilcisi Seher Ünsal, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Emine Şener, S.S. Gülümse Isparta Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nden Dilek Gündüz, Konya Kimya Hatun Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi’nden Hatice Mendi ile birçok seçkin davetli katıldı.

Gönüllü fotoğrafçıların objektiflerine yansıyan anlardan oluşan “Anadolu” temalı sergide katılımcılar ülkemizin farklı şehirlerinde saklı kalmış; sazlıklarla doldurulmuş minderleri, deri tabakalama işleminin zorluğunu, yorgan sarımını, elde dokunan çorapların desenlerini görme fırsatı buldu.

Panelin açılışında konuşan Kırşehir Temsilcisi Seher Ünsal, dünyanın ilk STK tecrübesi olarak değerlendirilen Bâcıyân-ı Rum’un önemine değindi. Ünsal temsilcilik olarak; aileye ve insanlığın faydasına hizmet etmenin heyecanı ile çalışmalarını sürdürdüklerini de ifade etti.

“İçinde bulunduğumuz çağın ruhunu iyi analiz etmek zorundayız”

Ünsal’ın ardından konuşan KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, içinde bulunduğumuz çağın ruhunu iyi analiz etmek zorunda olduğumuzu vurguladı. Bayraktar: “Ahlaki ve moral değerleri yüksek toplumların etrafında adeta koruma kalkanları oluşur. Şimdi bu kalkanları yeniden ayağa kaldırmanın vaktidir. Ahilik ve Bacıyan-ı Rum da bunlardan biri” dedi.

Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti: “Bireyciliğin, hazcılığın, hedonist değerlerin putlaştırıldığı günümüzde, kanserleşmiş insan ruhuna fütüvvet iyi gelecektir. Bacıyan-ı Rum’un fütüvvet anlayışı isâr merkezliydi. Başkalarının yararı için fedakarlıkta bulunmak bir düsturdu, ana prensipti. Siyaset, eğitim ve ticaret gibi hayatın ana damarlarından akan Anadolu kadını modelinin belleklerden silinmesi, bugün kadınların yaşadığı birçok sorunun temeli. Kendimizi nereye ve nasıl konumlayacağımızı bilmiyor, vaktiyle sahip olduğumuz her şeyi yeniden kazanmaya çalışıyoruz. Ahilik teşkilatını, özellikle de Bacıyan-ı Rum’u hem kendi insanımıza hem de dünyaya iyi anlatabilmeliyiz. Yüzyıllardır kadın haklarıyla ilgili verilen mücadelede varılmak istenen noktaya Anadolu’da yüzyıllar önce varılmış olduğunu anlatmalıyız. Bizlerin de toplumun kendi özünde mevcut değerlerle yeniden mayalanması gerekliliğinin altını çizmemizin nedeni budur. KADEM olarak bu tarihi mirası iyi okuma derdindeyiz. Bugün burada çok güzel bir örneğini gördüğümüz kooperatifçilik ruhu da bu mirastan esinlenmektedir. El emeği ürünlerini piyasayla buluşturamayan kadınlarımıza 47 il temsilciliğimizde kooperatifçilik ve girişimcilik eğitimleri verip, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile istihdama katılabilmelerini sağladık. Şimdi bu kadınlarımız hem ailelerine hem topluma fayda katar durumdalar” dedi.

Panel açılışının son konuşmasını Kırşehir Valisi İbrahim Akın yaptı. Akın: “Hayatımızın her alanında sevgisi, emeği ve fedakârlıklarıyla en büyük destekçimiz olan kadınlarımızı kooperatifçilik alanında da daha aktif kılmak amacıyla düzenlenen panelde sizlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Kadın kooperatifçiliğini yaygınlaştırmak için düzenlenen bu panelde; ülkemizde başarılı olmuş, girişimci ruha sahip kadınlarımız bizlerle deneyimlerini paylaşacak. Bu tecrübeleri diğer kadınlarımıza örnek olup yol gösterecek, onların motive olmalarına katkıda bulunacak” dedi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top