KADEM, New York’ta Sığınmacı Kadınlara Yönelik Başarılı Entegrasyon Modelleri Paneli Düzenledi

16 Mart 2018, New York

Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’na her yıl katılan KADEM, komisyonun bu yılki 62. Oturumunda düzenlediği, “Sığınmacı Kadınlara Yönelik Başarılı Entegrasyon Modelleri: Devlet, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplumun Rolü” paneli gerçekleştirildi.

Panele; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz, Gaziantep Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı M. Abdullah Aksoy ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi Başkanı Gülbahar Arslan’ın yanı sıra yerli ve yabancı davetli katıldı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet moderatörlüğünde başlayan panelde KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, Gaziantep Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı M. Abdullah Aksoy ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi Başkanı Gülbahar Arslan konuşmacı olarak yer aldı.

“Dünyadaki en fazla mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor”

“Sığınmacı Kadınlara Yönelik Başarılı Entegrasyon Modelleri: Devlet, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplumun Rolü” panelinde konuşan Kurucu Başkan Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz, Suriye’deki savaşın birçok insanı mülteci olarak başka ülkelere kaçmaya zorladığını belirterek, Batının ekonomik ve güvenlik sorunu olarak gördüğü mültecileri kabul etmezken, Türkiye’nin insani bir yaklaşımla mültecilere kapılarını açtığını ifade etti. Aydın konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyadaki en fazla mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin %80’ini ise kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Bu nedenle onlara yönelik özel çalışmalara ihtiyaç var. Mülteci kadınların sorunlarına uluslararası alanda dikkat çekmeye yönelik çalışmalar yapan KADEM, onların asıl ihtiyaçlarını tespit etmek ve çözüm üretmek için araştırmalar yaparak projeler geliştiriyor. Mülteci kadınların uyumuna katkıda bulunan Sığınmacı Kadınlar Sosyoekonomik Araştırmalar Merkezimiz kapsamında 5000 Suriyeli kadına profil taraması gerçekleştirdik. Hukuki ve psikolojik danışmanlık verdiğimiz merkezimizde dil ve mesleki eğitimlerin yanı sıra sosyal ve kültürel aktiviteler de düzenliyoruz.”

“Kadın göçmenlerin ihtiyaçlarını gözetiyoruz”

Kurucu Başkan Aydın’dan sonra konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet konuşmasında, savaş sonrası Suriyelilere kapılarını açan Türkiye’nin, insani yardımın yanı sıra uyuma yönelik politikalar geliştirerek ilgili kurumlarda gerekli mekanizmaları oluşturduğunu vurguladı.

Aybet’ten sonra konuşmasını yapan Abdullah Aksoy ise, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin %19’unu barındıran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını anlatarak, amaçlarının sosyal uyum, iş sağlama, eğitim, sağlık, belediye hizmetlerinden eşit yararlanma imkânıyla iki halk arasındaki uyumu kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

Panelin son konuşmasını yapan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi Başkanı Gülbahar Arslan, hizmetlerin sağlanmasında kadın göçmenlerin ihtiyaçlarını gözettiklerini vurgulayarak, hedefleri arasında çocuk bakım merkezleri sağlamak, hukuki danışmanlık merkezleri oluşturmak, kadın mülakatçıların sayısını ve niteliğini arttırmak olduğunu söyledi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top