KADEM, New York’ta “Türkiye ve Dünya’da Sığınmacı Kadınlar Paneli” Düzenledi

15 Mart 2018, New York

KADEM, kamuoyunun dikkatini kadın mültecilerin yaşadığı sıkıntılara çekmek ve çözüm önerilerini konuşmak için New York’ta, Türk Amerikan Ulusal İdari Komitesi (TASC) ve Müslüman Amerikan Toplumu (MAS NY) işbirliğiyle, “Türkiye ve Dünya’da Sığınmacı Kadınlar” paneli düzenledi.

Panele; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz, TASC Eş Başkanı Halil Mutlu, TASC Yönetim Kurulu Üyesi Murat Güzel, Milletvekili Sezer Katırcıoğlu, Müslüman Amerikan Toplumu Üyesi Noor Rowe, ISUROON Minneapolis Başkanı Fartun Wali, STK Temsilcileri, öğrenciler ve birçok seçkin davetli katıldı.

TASC Eş Başkanı Halil Mutlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan “Türkiye ve Dünya’da Sığınmacı Kadınlar” panelinde selamlama konuşmasını Bakan Dr. Fatma Betül Sayan Kaya yaptı. Kaya konuşmasında, dünyadaki savaş ve çatışmalardan dolayı en büyük acı ve sıkıntıyı mülteci kadınların çektiğini ve bu etkinliğin de onların sorunlarını dünya kamuoyuna duyurması adına çok önemli olduğunu vurguladı. Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: Göç şu anda dünyada en yüksek seviyelerde seyrediyor ve yerinden edilen insanların sayıları gittikçe artıyor. Türkiye bu insanlara kapılarını açarak gerek devlet gerekse sivil toplum örgütleri ile dünyada bu alanda yapılan en özverili çalışmayı yapıyor. Türkiye’nin girişimleri sayesinde, Suriyeli kadın ve çocuklar El Bab’da ve diğer çoğu bölgede şu anda barış içinde yaşıyor. Suriyeli kadınlar her türlü hizmete rahatlıkla ulaşabiliyor.”

“Tüm dünya mülteci konusunda uyurken Türkiye ise emek verdi”

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından TASC Yönetim Kurulu Üyesi Murat Güzel’in moderatörlüğünü üstlendiği panelin konuşmacıları ise; Müslüman Amerikan Toplumu Üyesi Noor Rowe, ISUROON Minneapolis Başkanı Fartun Wali, KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz ve Milletvekili Sezer Katırcıoğlu oldu.

Panelde ilk konuşmayı yapan Müslüman Amerikan Toplumu Üyesi Noor Rowe, Amerika’da mültecilerden korkulduğunu söyleyerek, kadın ve çocuklardan oluşan bir gruptan nasıl korkulabildiğini anlamadığını, herkesin bir yerlerden göç ederek şu anda yaşadıkları yerlere yerleştiğini, herkesin aslında birer mülteci olduğunu ifade etti. “Mültecileri savunmak inancın da bir parçasıdır. Onları unutmadan, haklarını savunmak için bir araya gelmemiz gerekiyor.” diyen Noor Rowe, mülteci sorununa karşı tüm dünya uyurken, bu konuda emek veren Türkiye’ye teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

ISUROON Minneapolis Başkanı Fartun Wali Somali’de yaşanan savaşa değindiği konuşmasında: “Somali’de birçok kadın savaş ve çatışmadan dolayı mülteci olarak başka ülkelere sığındı ve sonrasında geri döndü.” dedi. Wali, Somali’de ailelerin sorumluluğunu daha çok kadınların yüklendiğini bu kadınların güçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek desteklerinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

“Hep birlikte ellerimizi mülteci kadınlara uzatalım!”

Panelde konuşan KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın, kadınların ve çocukların savaşın savunmasız mağdurları olduğunu ifade etti. Aydın, savaşın tüm zulmüyle baş başa kalan, tecavüze ve cinsel saldırıya uğrayan bu kadınların savaşın en ağır yükünü taşıdığını söyleyerek “Bu durumda, en zor kararı alarak vatanlarını geride bırakmaktan başka ne yapabilirler ki?” sorusunu sordu. Aydın: “Suriye’de yıkıcı ve korkunç bir savaş devam ediyor. Türkiye, evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilere memnuniyetle kapılarını açtı. Şimdi de kadın mültecileri topluma entegre etmek için politikalar geliştirmeliyiz. KADEM olarak Suriyeli Kadınlar için Sığınmacı Kadınlar Sosyoekonomik araştırmalar Merkezi’ni kurduk. Merkezimizde, mülteci kadınların uyumuna yönelik çalışmalar yapıyor, onların psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlarına odaklanarak çözüm üretiyor, dil ve meslek eğitimleri sunuyoruz. İnsan hakları ve demokrasi ihlallerini yaşadığımız bu çağda, yaşanan savaşlardan en çok kadın ve çocuklar etkileniyor. İyi bir gelecek için biz kadınlar farklılıklarımızı bir kenara bırakarak bir birimize sahip çıkmalıyız. Gelin hep birlikte ellerimizi mülteci kadınlara uzatalım!” dedi.

Kurucu Başkan Aydın’dan sonra konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, Avrupa’da şu anda 100 bin mülteci çocuğun kayıp olduğunu vurgulayarak bu çocukların ne amaçla kaçırıldıklarının ya da kullanıldıklarının bilmediğini söyledi. Aybet sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye’de de 6 binden fazla kadın hapishanelerde tutuluyor. Uluslararası medyanın bu gibi konularda, aktif ve etkin çalışmalar yapması lazım.”

“Açık kapı politikası Türkiye’nin göçmen perspektifinin temelidir”

Panelin son konuşmasını yapan Milletvekili Sezer Katırcıoğlu, Suriye’de yaşanan insanlık dramının rehabilitasyonun Türkiye’de gerçekleştiğini vurgulayarak, “Türkiye, Suriye’de, katledilen insanlığı, tekrar ihya ediyor. Açık kapı politikası Türkiye’nin göçmen perspektifinin temelidir. Türkiye’nin 2011 yılında başlayan göç hareketleri karşısında geliştirdiği yöntem, uyum sürecini sancısız atlatmamızı sağlamıştır. Savaşın kadınlar ve çocuklarda yarattığı travmanın farkındayız, bu yüzden kadın ve çocukların uyum sürecinde ilave önlemler alıyoruz” dedi.

HAYAL, Sığınmacı Kadınlar Sosyoekonomik Merkezi’mizde uzman eğitmenler tarafından verilen eğitim ile kadınların kendi üretimlerinden oluşan bir marka. New York’ta düzenlenen panel sonrası HAYAL ürünleri satışa, sığınmacı kadınların çektikleri fotoğraflardan oluşan sergi de beğenilere sunuldu.

Mülteci kadınların Sığınmacı Kadınlar Sosyoekonomik Merkezi’nde kendi el emekleriyle ürettikleri HAYAL Markası ürünleri Bakan Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ve panel konuşmacılarına hediye edildi.
New York’ta gerçekleştirdiğimiz “Türkiye ve Dünya’da Sığınmacı Kadınlar” paneli, STK Temsilcileri, öğrenciler ve katılımcıların da yer aldığı aile fotoğrafıyla sona erdi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top