#ŞiddeteHakkınYok

KADEM, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Şiddete Hakkın Yok kampanyası düzenledi. Sanatçı Kadir Çöpdemir’in KADEM için gönüllü yaptığı sokak röportajlarında erkeklere, kadınların maruz kaldığı şiddetin gerekçeleri soru olarak yöneltildi. Kadına yönelik şiddete ilişkin toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen “Erkeksen Öfkeni Yen”, “Önce Adam Ol” gibi kampanyalardan sonra, “Şiddete Hakkın Yok” da hem sosyal medya kullanıcıları hem de basın kuruluşlarınca büyük ilgi gördü.

KADEM, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Şiddete Hakkın Yok kampanyası düzenledi. Sanatçı Kadir Çöpdemir’in KADEM için gönüllü olarak yaptığı sokak röportajlarında erkeklere, kadınların maruz kaldığı şiddetin gerekçeleri soru olarak yöneltildi. Erkeklerin şaşkınlıkla karşıladığı sorular ve yanıtlardan oluşturulan video klipler, tüm gün sosyal medyada yoğun olarak paylaşıldı. Sivil toplum, siyaset, medya ve akademi camiasından büyük destek gören #ŞiddeteHakkınYok kampanyası kısa sürede Twitter’da Türkiye gündemine girdi.

Kadına yönelik şiddeti, insan hakları ihlali açısından işleyen kampanya gün boyunca önde gelen haber kanallarında ekrana taşındı. Belirli aralıklarla yayınlanan kampanya video klibinin yanı sıra, kampanya etiketi de televizyon ekranlarında izleyiciler ile paylaşıldı.

KADEM Başkanı Sare Aydın, kampanyaya gönüllü olarak destek veren sanatçı Kadir Çöpdemir ile Habertürk’te Ece Üner’in canlı yayın konuğu oldu. Şiddetin  yasalarda salt bir kadın meselesi olarak değil, insanlık onuruna zarar veren bir insan hakkı ihlali olarak ele alındığının altını çizdi. Aydın, şiddeti; insan onurunu alaşağı eden, kadının, ailelerin ve tüm toplumun refahını huzurunu kaçıran, mağduriyetler üreten bir olgu olarak tanımlayarak “şiddete karşı durmak ise, hepimizin ortak sorumluluğudur” şeklinde açıklama yaptı. Geçen sene toplumun her kesiminde kınamayla karşılık bulan Özgecan olayını da gündeme taşıyan Aydın, Özgecan Yasası adıyla anılan şiddete karşı 4 maddelik öneriyi dile getirdi. Aydın, “Katiller hak ettikleri cezayı almalıdır. Katillere indirimler uygulanmamalı, caydırıcı ceza verilmelidir. Ceza Kanunu revize edilerek, kadına yönelik şiddet nitelikli hal sayılmalı ve en ağır ceza ile müeyyideye bağlanmalıdır. Kadınlara yönelik şiddete ilişkin özel ceza infaz sistemi getirilmelidir. Suçlulara ilişkin denetimli serbestlik ve seçenek yaptırımlar engellenmelidir. Kadınlara yönelik şiddete ilişkin mahkemelerin şok edici yetersizliklerinin önüne geçmek için adli mekanizma yeniden yapılandırılmalıdır. Bu suçlara ilişkin ihtisaslaşmış ‘şiddet mahkemeleri’ kurulmalıdır.” dedi.

KADEM Genel Merkezi’nde gerçekleşen 24 TV canlı yayınında ise “Şiddet olgusuna çoklu nedensellik bağının hakim olması sebebiyle  geniş bir perspektiften ele alınması gerekiyor. Kadına yönelik şiddetin toplumsal sebepleri arasında kültürel kodlar, cinsiyet rolleri, erkek egemen toplumsal yapı gibi nedenler bulunuyor” dedi. Aydın, ayrıca A Haber’e verdiği özel röportajda da kampanyanın amacını dile getirdi.

KADEM Toplumsal Farkındalık Komisyonu Başkanı Sultan Işık Ülke TV yayınında, Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Betül Yanılmaz ise TVNET ekranlarından kadına yönelik şiddetle mücadele gününde yürütülen #ŞiddeteHakkınYok kampanyasını anlattı.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top