5 Eylül 2016, İstanbul

KADEM, 5 Eylül 2016 Salı günü saat 10:30’da KADEM Genel Merkezi Çalıştay Salonu’nda “Kadınlar Göç Yolunda” projesinin ikinci çalıştayı olan Saha Araştırması ve Karşılaştırmalı Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı’nı başlattı.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), İtalya’dan EUROCULTURA ve Türkiye’den Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) ortaklığıyla yürüttüğü “Kadınlar Göç Yolunda” projesinin ikinci çalıştayını 5-8 Eylül 2016 tarihleri arasında İstanbul ve Gaziantep’te düzenliyor.

5 Eylül Pazartesi günü basına açık olarak gerçekleşen açılış toplantısına, KADEM Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz ve Dış İlişkiler Direktörü Sezen Özgür katılarak proje hakkında konuşma yaptı.

Türkiye’nin mülteciler konusunda üstlendiği büyük sorumluluğu vurgulayan Aydın, STK’ların mülteci konusunda bir an önce somut çözümler üretecek çalışmalar yapması gerektiğini söyledi:

“Ülkemizin her yerinde sayısı 3 milyonu bulan mülteciler var. Bu büyük bir sayı. Tüm dünya bu mülteci sorununa sessiz kaldı. Biz bunun en ağır yükünü çeken ülkeyiz. Son 5 yılda 10 milyar dolara yakın bir para harcanmış. Bu insanlara biz Avrupa’nın baktığı gibi sayısal olarak bakmıyoruz. ‘Bu kadar alırız, hadi kapıları kapatalım’, böyle bir derdimiz hiç olmadı. Çünkü biz koskoca medeniyetin getirdiği topraklarda yaşıyoruz. Kardeşlik ülküsü, açık kapı politikasını bizde mecburi kıldı.”

Projenin içeriği hakkında detaylı bilgi veren Aydın, mülteci kadınların yaşadıklarının bütün boyutlarıyla ele alınması gerektiğini ifade etti:

“AB’nin dördüncü sivil toplum diyaloğu hibe programına başvurarak ‘Kadınlar Göç Yolunda’  diye tamamen kadınları hedef alan bir proje başlattık. 6 aydır bu projemiz devam ediyor. İtalya’da ayrımcılıkla mücadele eden bir sivil toplum örgütü olan EUROCULTURA ile ortaklık yaparak gerek Avrupa’daki mültecilere yönelik yapılan çalışmalar, gerekse Türkiye’deki tecrübeler ve bu tecrübelerin karşılıklı alışverişine dayanarak bir proje geliştirdik. Burada hedef kitle kadınlar. Bu projeye, kadınların göç yolunda yaşadıklarını duymayı ve sonrasında hayatın içinde bu gerçeğe nasıl adapte olduklarını araştırmayı amaçlayan bir çalışma diyebiliriz. Proje kapsamında söz konusu kadınların ihtiyaçlarını tespit etmek, gerekiyorsa rehabilitasyon sağlamak, gerekiyorsa güvenliklerini sağlayacak politikalar geliştirmek amaçlanıyor.

Aydın, mülteci kadınlara yasal haklarını öğretmenin önemine de dikkat çekti:

“Öncelikle mülteci kadınların sahip oldukları yasal haklar son derece önemliydi. Bu kadınlar Türkiye’de hangi haklara sahipler? Haklarını biliyorlar mı? Bu haklarını kullanma noktasında yöntemler nedir? Biz projemiz kapsamında 440 kadınla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdik. Bir çoğu sahip oldukları yasal hakların farkında değildi.”

KADEM Dış İlişkiler Direktörü Sezen Özgür ise, projenin amaçlarını detaylı bir şekilde anlattı:

“Bu projenin en önemli kısmı, AB ülkeleri ve Türkiye arasında sivil bir güç geliştirmek. Çünkü bu mesele sadece Suriye’nin komşu ülkelerini değil, bütün dünyayı ilgilendiriyor. Ve bizler de sivil toplumun temsilcileri olarak, hükümetleri ve yetkili mercileri etkileyecek güce sahip olmalıyız. Elbette böyle bir güce sahip olmak için de, projeler geliştirmek, detaylı raporlar hazırlamak, paneller düzenlemek, kampanyalar yapmak ve mülteci meselesi konusunda farkındalık yaratmak için bütün diğer kanalları kullanmak zorundayız. İşte bugün bunun için buradayız. Vicenza’daki ilk çalıştayda farklı mülteci politikalarını 5 ülke ile birlikte tartıştık: Türkiye, İtalya, Yunanistan, İngiltere ve Almanya. Çalışmalarımızın sonunda Eurocultura 5 katılımcı ülkenin ve AB’nin mülteci politikalarını karşılaştırmalı olarak analiz eden bir rapor hazırladı. Bu raporu burada tartışacak ve yorumlarımızla birlikte tamamlayacağız. KADEM olarak biz de Türkiye’deki kadın mültecilerin yasal sorunlarını inceleyecen bir araştırma yaptık. Araştırmanın sonuçlarını açıklayacak ve üzerinde tartışacağız.”

Kadın mültecilerin gerçek problemlerini ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarmayı, mültecilerin yasal hakları ve düzenlemeler hakkında farkındalık yaratmayı, mülteciler ve mülteci entegrasyonu konusunda Avrupa ve Türkiye’de yapılan iyi uygulamaları ortaya çıkarmayı hedefleyen çalıştayın ilki, İtalya’nın Vicenza kentinde 10-12 Mayıs tarihlerinde EUROCULTURA ev sahipliğinde düzenlenmişti.

“Kadın Mültecilere Yönelik İyi Uygulamalar” adlı ilk çalıştayda, Türkiye’den ve çeşitli Avrupa ülkelerinden STK temsilcileri katılım göstermişti.

KADEM ev sahipliğinde gerçekleşecek çalıştayın ikincisine, İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan, Finlandiya ve Türkiye’den toplam 11 STK temsilcisi katılım gösterecek.

Çalıştayın ilk günü olan 5 Eylül Pazartesi günü, proje kapsamında İstanbul’da ve Gaziantep’te 440 mülteci kadın üzerinde yapılan saha araştırması ile Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’de mülteciler konusundaki yasal düzenlemelerin ve iyi uygulamaların karşılaştırmalı olarak ele alındığı araştırma raporunun değerlendirilmesi yapılacak.

6 Eylül Salı günü, proje ekibi İstanbul Sultanbeyli’de bulunan Mülteci Koordinasyon Merkezi ve HAGEV Mülteci Çocuk Yuvası ile Fatih’te bulunan mültecilere yönelik Geçici Eğitim Merkezi’ne bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Basına açık gerçekleşecek ziyarette, söz konusu merkezlerin imza attığı iyi uygulamalar yerinde incelenecek.

İki günlük İstanbul programının ardından, 7 Eylül Çarşamba ve 8 Eylül Perşembe günleri Gaziantep’te bulunan AFAD’a ait Nizip Mülteci Kampı’na, Gaziantep Belediyesi’ne ait Mesleki Eğitim Merkezi’ne, bölgede mültecilere yönelik çalışmalar yapan Mercy Corps’un Toplum Merkezi’ne ve mesleki eğitim verilen iki ayrı merkeze ziyaret düzenlenerek, işleyiş hakkında bilgi alınacak.

Dört günlük çalıştayın ve çalışma ziyaretlerinin, İtalya’da gerçekleştirilen ilk çalıştayla kurulan network’ün devamının sağlanması ve mülteciler özelinde çalışmalar yapan STK’lar arasında kurulan bu diyaloğun sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkıda bulunması hedefleniyor.

Proje kapsamında ayrıca mültecilerle birebir ilişki içerisinde olan devlet görevlilerine yönelik eğitimler düzenleneceği, bu eğitimin ayrıca kadın mültecilerin yasal hakları hakkında daha çok bilgi sahibi olmalarını sağlamak üzere mülteci kadınlara da verileceği duyuruldu.

Kamuoyunda mültecilere yönelik var olan olumsuz algıyı yıkmak amacıyla, mülteci kadınların hikayelerinin anlatılacağı bir belgesel filmi de çekilerek gösterimi yapılacak.

Kadınlar Göç Yolunda projesi, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Sivil Toplum Diyaloğu programı kapsamında finanse edilen bir projedir.

Sivil Toplum Diyaloğu, AB ülkeleri ve Türkiye arasında kalıcı bir diyalog geliştirmek, aynı konu üzerinde çalışmalarını sürdüren kurumlar arasında deneyim paylaşımı sağlamak ve işbirliği geliştirmek amacıyla kurulmuş bir platformdur. Programın teknik uygulamasından T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı sorumluyken, sözleşme makamı ise Merkezi Finans ve İhale Birimi’dir.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top