KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın 4. İnovasyonda Kadın Projesi
Konuşma Metni

Sayın Bakanım, bakan yardımcım,
Sayın KADEM Yönetim Kurulu Başkanım,
Sayın TÜBİTAK MARTEK Başkanım,
Değerli Misafirler,

KADEM ve TÜBİTAK MARTEK işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz “İnovasyonda Kadın” projemizin ödül törenine hoş geldiniz! Her birinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.

KADEM olarak, 2013’ten bu yana kadınların sorunlarına çözüm bulma noktasında büyük gayretler sarf ettik. Kadınların toplumda hak ettiği konuma gelmeleri, karar mekanizmalarında daha etkin yer almaları ve sembolik temsiliyetlerin önüne geçebilmeleri için mücadele verdik. Yeteneklerini ve birikimlerini bir girişime dönüştürmekte zorlanan kadınlarımıza dayanak olmak adına ‘İnovasyonda Kadın’ projesini geliştirdik.

Kıymetli misafirler,

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik kalkınmanın yolu girişimcilikten geçiyor. Bir ülkede girişimcilerin desteklendiği ölçüde refah seviyesi de yükselir. Bununla birlikte, nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına katılması ve bir adım daha öteye giderek istihdam sağlayan birer girişimci olması, ülkenin ekonomik kalkınması için önemli bir köşe taşıdır.

Kadın girişimcilerin sayısının artması hem ülkenin ekonomik kalkınmasında bir itici kuvvet oluyor hem de kadınların güçlendirilmesi anlamına geliyor. Yani her iki taraf lehine bir kazan-kazan durumu oluşuyor.

Kadınlarımızın kendilerinde var olan girişimci ruhu ve potansiyeli topluma faydalı hale getirmek adına ihtiyaçları olan duygular; özgüven ve cesaret! Bize düşen ise onları bu yolda desteklemek! KADEM olarak bu bilinçle hayata geçirdiğimiz ‘İnovasyonda Kadın’ projemiz ile, ‘Bir fikrim var!’ diyen kadınları girişimcilik yeteneklerini toplum yararına kullanmaları için teşvik ediyoruz. Sürdürülebilir bir ekonomik büyüme hedefiyle kadınlarımızı girişimciliğe özendirmek ve girişimciliğin yenilikçi yönünü öne çıkarmak istiyoruz.

Kıymetli katılımcılar,

Dünya genelinde kadınların meslek seçimleriyle ilgili verilere bakıldığı zaman kadınların kendileri için gelenekselleşmiş meslek gruplarının dışına çıkamadığını görüyoruz. Tıp, mühendislik, ziraat gibi teknik bilimlerde okuyan öğrencilerin %70’ini erkek öğrenciler oluşturuyor. Aynı şekilde, Türkiye’de işveren olarak çalışan girişimcilerimizin büyük bir kısmını erkekler oluşturuyor. Bununla beraber, kadınların girişimcilik alanında spesifik birkaç sektörün dışına çıkamadığını görüyoruz.

Bilim ve teknoloji alanı kadınların zaten çok geriden başladığı ve dezavantajlı oldukları bir üretim ve iş dünyasında onları hızla ileriye sıçratacak alanlar. Bu bilinçle Kadem olarak ‘İnovasyonda Kadın’ dedik. Yıllar içinde kazandığı deneyimlerle artık bir marka olan TÜBİTAK’ı ve girişimci kadınlarımızı bir araya getirerek, kadınların özgün projeler oluşturmasını istedik.

Kıymetli konuklar,

Bilim ve teknoloji alanında çalışan kadınlarımızın fikirlerine kulak verdikçe ne kadar doğru bir iş yaptığımızı anlıyoruz. Zira hayata geçirilen projelerin her biri, bir derde derman olmak amacıyla üretiliyor.

Bu sene dördüncüsünü düzenlediğimiz ‘İnovasyonda Kadın’ projemiz artık geleneksel hale geldi. Bugüne kadar gerçekleşen üç proje kampımızın finalistlerinden 5’i kendi şirketini kurdu, diğerleri de proje çalışmalarına devam ediyor.

Bilişim, enerji, ilaç, kozmetik ve gıda sektörlerinde kendine yer bulan girişimci kadınlarımız yerli üretime ve istihdama katkı sağlıyor, çevreye duyarlı projeleriyle geleceğe yönelik umutlarımızı arttırıyor.

Her biri birbirinden kıymetli projeler üreten katılımcılarımızla beraber ülkemize ve çağımıza yön veren yeniliklere imza atacağımıza inanıyor, ‘İnovasyonda Kadın’ projemizde bize ortaklık eden TÜBİTAK MARTEK yönetici ve çalışanlarına, KOSGEB desteğinden ötürü Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, ve yine Ticaret Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz.

Projemizin katılımcılarımız ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top