KADEM, 4 Haziran 2016 Cumartesi günü saat 13:30’te KADEM Genel Merkezi’nde “Türkiye’nin Yeni Anayasa Arayışı ve Başkanlık Sistemi” paneli düzenledi.

4 Haziran 2016, İstanbul

Moderatörlüğünü KADEM Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz’ın yaptığı panelde, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Av. Özlem Zengin, İ.Ü. İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü Uzmanı Prof. Dr. Haluk Alkan ve SAÜ Siyaset Bilimi Öğretim Görevlisi ve SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş konuşmacı olarak yer aldı.

Dünyadaki başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerin incelendiği panelde, parlamenter sistem ile başkanlık sistemi karşılaştırılarak, iki sistemdeki görev tanımları ve yetkiler masaya yatırıldı. Çok partili demokratik sistemlerde kriz çözümleri, iktidar kurumu, muhalif partilerin rolü ve güçler dağılımının ayrıntılı irdelendiği panel, Türkiye genelinde 16 ilde yapılacak paneller dizisinin ilki olacak.

Panelde, mevcut sistemin, güncel gereklilikler ve son seçimlerde yaşanan yönetim krizi ile karşılaştırılıp uygulanabilir ve özgün bir sistem inşası hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi amaçlandı.

Yrd Doç. Dr. Nebi Biş, Türkiye’nin mevcut parlamenter sisteminin ve anayasasının yüzleştiği sorunları anlatarak, siyasi istikrar gerekliliğine vurgu yaptı. Biş, “Halkın sabit bir süreyle seçtiği başkan ve onu denetleyecek meclis siyasi istikrarı sağlıyor” sözleriyle, sistemin seçimlerle kilitlenmediği uzun dönemli bir siyasi istikrarın önemine dikkat çekti.

Av. Özlem Zengin, parlamenter sistemle yönetilen ülkeler ile Türkiye’yi karşılatırarak, meclislerin temsil oranları ve sorun çözebilme kabiliyetleri konusu üzerinde durdu. Zengin, “Meclisin seçildikten sonra partiler üstü ortak akıl geliştirmesi lazım. Bu da güçlü yürütmeyle olur” sözleriyle, parlamenter sistemdeki yönetim mekanizmasının ve güçler dengesinin karşı karşıya kaldığı sorunlardan bahsetti.

Prof. Dr Haluk Alkan, yeni anayasanın hazırlanma sürecine yöneltilen itirazlar konusuna değinerek, farklı ülkelerdeki anayasa değişim süreçlerini anlattı. Alkan, “Dünyada anayasalar rahat ortamlarda hazırlanmaz. Aksine, sorun varsa sivil anayasa yapılır” diyerek, Türkiye’nin mevcut sorunlarının çözümünü beklemekten ziyade, çözüme ulaşmak için anayasanın değişmesi gerektiğini vurguladı.

Katılımcıların ayrıntılı ve ilgili sorularına verilen cevapların ardından panel sona erdi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top