6 Şubat depremlerinin ardından 10 binden fazla depremzede kadının destek aldığı Adıyaman ve Malatya KADEM Kadın Destek Merkezlerinin resmi açılışları KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu tarafından yapıldı.

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümüşçüoğlu, asrın en büyük deprem afetinin ikinci yıldönümünde Kahramanmaraş’ın ardından Adıyaman ve Malatya’da da Kadın Destek Merkezi’nin resmi açılışlarını gerçekleştirdi. Açılışlarda konuşan Başkan Gümüşçüoğlu, “Deprem bölgesine yaklaşık 12 milyon TL’lik ayni yardım ulaştırdık. Doğrudan psikolojik destek verdiğimiz bin 172, istihdama kazandırdığımız 50’den fazla kadın var” dedi.

KADEM’in 10 yıldan uzun bir süredir kadınlara farklı alanlarda destek olmaya çalıştığını, bu süreçte kadınların sadece hukuki ya da ekonomik sıkıntılar yaşamadığını gördüklerini dile getiren Gümrükçüoğlu, kadınların oturup sohbet edebileceği, içini dökebileceği, derdini paylaşabileceği kişiler de aradığını ifade etti.


GÜMRÜKÇÜOĞLU: 10 BİNDEN FAZLA KADINA HİZMET GÖTÜRDÜK

Başkan Gümrükçüoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, “Maalesef şehirleşmede eski mahalle kültürünü kaybettik. Özellikle İstanbul için bunu söyleyebilirim. Çok yakın komşular bile birbirlerinden haberdar değil. O yüzden insanlar aslında evlerinde yalnız yaşıyor; bunu hissediyorum. Ya da ‘Çocuğuma yetemiyorum, çocuğumun isteklerine veya sorularına tam cevap veremiyorum.’ diyen kadınlar oldu. ‘Bir şeyler yapmak istiyorum.’ diyen kadınları görünce hemen kolları sıvayıp Kadın Destek Merkezlerimizi kurduk. Türkiye genelinde 5 farklı ilde merkezlerimiz var. Biri İstanbul’da, dördü deprem bölgesinde. Bugüne kadar 5 merkezde 10 binden fazla kadına hizmet götürdük. Sadece Adıyaman’da bugüne kadar 404 kişiye ulaşılmış, 238 saat eğitim verilmiş. 73 kadına bire bir psikolojik destek verilmiş. Çünkü her gelen psikolojik destek için gelmiyor. Herkesin farklı hikayesi, farklı sorunu var.” ifadelerini kullandı.


DEPREMZEDE KADINLAR KDM’LERDE YAŞADIKLARINI ANLATTI

Gümrükçüoğlu’yla bir araya gelen depremzede kadınlar, hikayelerini ve destek merkezlerinde yaşadıkları güzel anıları anlattı.

Hafize Aslan, konteynerde yaşamanın zor olduğunu, psikolojilerinin bozulduğunu ancak Kadın Destek Merkezleri vesilesiyle “nefes” aldıklarını dile getirdi.

Çocuklarının da merkezde keyifli vakit geçirdiğini aktaran Aslan, depremi bu etkinliklerle unutmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yaklaşık 18 yıl önce evlenip kente yerleşen Ermeni asıllı Kristine Tatbaş ise eşinin ve oğlunun deprem sırasında evden kaçabildiğini, kendisinin de kızlarıyla evde kaldığını kaydetti.

Tatbaş, “Onları uyandırmaya çalıştım, kalkmadılar. Korkmasınlar diye kaldırmak da istemedim. ‘Ölürsem onların yanında ölürüm.’ diyerek onlara sarıldım. Kızlarım benim ağırlığımı üzerlerinde hissettiklerinde ‘Anne sen neden bizim üstümüzde duruyorsun?’ dediler. Borular ve duvardaki saat hep başımıza düştü.” ifadelerini kullandı.

Depremin ilk üç gününü araçta geçirdiklerini aktaran Tatbaş, “Çocuklarımız su istedi, ben şişe buldum. Yağmur damlalarından şişeyi doldurdum, yağmur suyu verdim.” dedi.

Üçüncü gün gelen ekmeği çocuklarının adeta pasta gibi yediğini ifade eden Tatbaş, “Allah’ım çok şükür. Ekmek ve su geldi.” diyerek, ağladığını kaydetti.

Kadın Destek Merkezi’yle tanışma hikayesini de anlatan Tatbaş, “Burayı boyuyorlardı. ‘Bu kırmızı evi niçin yapıyorlar?’ dedim. Annem Ermenistan’dan geldi, onu da buraya getirdim. Halen ‘Kırmızı eve gidiyor musun?’ diyor. Burada boncuklarla bileklik yaptık, annem alıp götürdü. Burası bize ve psikolojimize çok iyi geldi. Burada çok şey öğreniyoruz. Yani kırmızı evin faydası çok oldu.” diye konuştu.

Depremzedelerden Nursel Ayık da okuma ve yazmayı merkezde öğrendiğini, burasının kendisine iyi geldiğini söyledi.

Konuşmaların ardından depremde hayatını kaybedenler için dua edildi.

KDM’LERDE KADINLARA VERİLEN HİZMETLER

KADEM’in açılışını yaptığı Adıyaman ve Malatya’daki KDM’lerin kadınlara yönelik faaliyetlerinden bazıları ise şöyle:

  • Psikososyal destek
  • ⁠Kurum hizmetlerine erişim
  • Atölye- seminer- kurs
  • Yasal danışmanlık
  • Mentörlük ve staj
  • Grup çalışmaları ve psikoeğitimler

3 Şubat 2025

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top