Sivil Toplum Destek Programı – II bünyesindeki Mülteciler için Güçlü Sivil Toplum Projesi’nin Kapanış Programı Yapıldı

AB’nin desteği ve KADEM’in yürütücülüğünde uygulanan Sivil Toplum Destek Programı – II bünyesindeki Mülteciler için Güçlü Sivil Toplum Projesi’nin kapanış programı 27 Şubat 2020 tarihinde Fatih’teki Ottoman’s Life Hotel Deluxe’de yapıldı.

Programa; KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Dış İşleri Bakanlığı AB Başkanlığı’ndan Meltem Bektaş Bayrambey, KADEM Dış İlişkiler ve Projeler Direktörü Sezen Güngör ile çok sayıda davetli katıldı.

Kapanış programında bir konuşma yapan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, “Mülteciler İçin Güçlü Sivil Toplum Projesinde planladığımız bütün işleri alnımızın akıyla yerine getirdik. Bu kıymetli çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine başladı.

KADEM’in kadınların insan olmaktan doğan haklarına kavuşabilmeleri için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Dr. Gümrükçüoğlu, bu anlamda Suriyeli kadınların yaşadıkları sıkıntıları da ulusal ve uluslararası platformlarda her zaman dile getirdiklerini, onların sesi olmaya çalıştıklarını kaydetti.

Dr. Gümrükçüoğlu KADEM’in Suriyeli kadınlarla ilgili olarak bugüne kadar yaptığı çalışmaları şöyle özetledi:

“Suriyeli sığınmacı kadınlara yönelik, evrensel insan hakları ve değerleri doğrultusunda, ülkemizde barış ve huzur içinde yaşamalarına imkân sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye’de yaşayan sığınmacı kadınlarla ilgili çözüm odaklı politika üretilmesine katkı sunmak amacıyla 2017 yılında Sığınmacı Kadınlar Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Merkezini kurduk. Bu Merkez’de, sığınmacı kadınların uyumu noktasında en önemli sorun olan dil sorununu aşmak üzere Türkçe kursları veriyoruz. Bunun yanında sığınmacı kadınların ekonomik ve sosyal hayata uyum sağlamalarına destek olmaya çalışıyoruz.

Suriyeli Sığınmacı Kadın ve Ailelerine Yönelik Toplumsal Uyum Projesi ile Mülteciler konusunda da ülkemize sığınan kadınların ile uyum süreçlerini destekledik.

Bu proje ile sığınmacı kadınların alacakları mesleki eğitime yönelik kurslar ve sonrasında istihdamları için yapılacak çalışmaları belirliyoruz. Aynı zamanda kadınlara, psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmeti de sunuyoruz. Kadınlar Göç Yolunda Projesi ile de mülteci kadınların hem psikolojik rehabilitasyonları hem de ekonomik, kültürel entegrasyonlarını sağlamalarına yardımcı oluyoruz. Birbirinin tamamlayıcısı olarak gördüğümüz bu projelerimizin sürdürülebilirliğini sağlamak ve verimini arttırmak için çalışıyoruz.”

“Mülteciler İçin Güçlü Sivil Toplum Projemiz de bunlar arasında yerini alacak çok kıymetli bir çalışma oldu.” diyen Dr. Gümrükçüoğlu, Mülteciler için Güçlü Sivil Toplum Projesi’nin çıktıları ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Bu projede şimdiye kadar birbirinden ayrı çalışan farklı STK’lar ile bir araya geldik. Bütüncül bir strateji oluşturmalarına yardım etmek niyetiyle yola çıktık. Proje kapsamında İstanbul ve Gaziantep’te 113 STK ile görüştük. Mülteciler alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini geliştirmeye yönelik eğitimler verdik. Benzer alanlarda çalışan STK’lar arası işbirlikleri için STK ağı kurmayı ve kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasında istişare mekanizması oluşturduk. Proje kapsamında yapılan çalıştay ve ardından gerçekleşen eğitim programları da STK’lar arasında kurulan bu diyaloğun devamlılığının sağlanmasına önemli katkılar sundu.”

KADEM’in hayata geçirdiği Mülteciler İçin Güçlü Sivil Toplum Projesi ile İstanbul ve Gaziantep’te mültecilere yönelik çalışmalar yapan STK’ların iş yapma, fon bulma ve planlama, proje yönetimi, kamu kurumlarına lobi yapma kapasitelerini arttıracak eğitimler geliştirilip uygulandı. Böylelikle STK’ların birbirleri arasındaki ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasındaki bağ güçlendirildi, mültecilerle ilgili yerel politikaların oluşturulmasında STK’larla istişare için bir ağ mekanizması kuruldu. Bu STK’ların birbirleriyle ve kamu otoriteleri ile işbirliğinin güçlendirilmesi sağlandı.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top