Sivil Toplum ve Kadın
TAKDİM
Bugüne kadar “Kadın ve Yoksulluk,” “Kadın ve Aile,” “Boşanma,” “Demografik Değişim ve Kadın,” “Değişen Dünyada Ebeveynlik,” “Pandemi Sürecinde Kadın,” “Kadın ve Mekân” gibi başlıkları tartışmaya açtığımız Kadın Araştırmaları Kongresi’nin dokuzuncusunu “Sivil Toplum ve Kadın” başlığıyla gerçekleştirmek, KADEM’in kuruluşunun onuncu yılında arzu ettiğimiz bir hedefti. 2013 yılından bu yana, “varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet” ilkesiyle faaliyet gösteren, kadınların toplumsal hayatta fırsat eşitliğine ulaşmasını, fiziksel, sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan iyi oluş hallerinin desteklenmesini öncelikli amaçları arasına alan KADEM; kuruluşunun onuncu yılında sivil toplumu akademik düzlemde konuşmayı önemsedi.
Bu kitaba kaynaklık eden kongremizde, sivil toplum ve kadın ilişkisi, tarihsel süreçler, sosyal yapılar, etik, estetik ve politik değerler, adalet, kalkınma, temsiliyet gibi önemli başlıklar, akademik bir perspektifle tartışmaya açıldı. Geçmişten günümüze kadınların sivil toplum yapılanmaları ekseninde, kamusal hayata ve toplumsal kalkınmaya katkıları, sivil toplumun kadına sunduğu imkân ve fırsatlar derinlemesine ele alındı.
Kongre organizasyonuna katkı veren İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İbn Haldun Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin değerli rektörlerine, Kongre Başkanımız Prof. Dr. Bengül Güngörmez Akosman’a ve hazırlık süreçlerinde emeği geçen tüm akademik kurul üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum.
Kongremizin, sivil toplum kadın ilişkisini artıracak ve güçlendirecek sosyal politikalara, strateji ve uygulamalara katkı sağlamasını diliyor, dokuzuncu Kadın Araştırmaları Kongresi’nin eseri olan bu çalışmayı kamuoyuna takdim etmekten memnuniyet duyuyorum.
Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu
6 Şubat 2025