Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonunun 61. Oturumunda yan etkinlik düzenledi
KADEM, Kadının Statüsü Komisyonunun Oturumlarını 4 yıldır takip ediyor ve yan etkinlikler gerçekleştiriyor. Bu sene de Birleşmiş Milletler Kadın Birimi UN Women tarafından düzenlenen Kadının Statüsü Komisyonunun 61. oturumuna katıldı.
Kadının Statüsü Komisyonu 61. Oturumu çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sn. Fatma Betül Sayan’ın kadınların her alanda güçlendirilmesi için demokrasi ve siyasi kararlılığın önemini vurguladığı etkinliğe katılarak, Hollanda’da maruz kaldığı muameleyi eleştirdiği konuşmasında bakanımıza destek verdi.
KADEM’den BM 61. Oturumunda “Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Kadınların Ekonomik Entegrasyonu” Paneli
KADEM, bu yıl düzenlenen 61. Oturum çerçevesinde 18 Mart 2017 tarihinde ‘Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Kadınların Ekonomik Entegrasyonu’ başlıklı yan etkinliği düzenledi. Church Center for the United Nations’da gerçekleşen ve SETA Washington temsilcisi Kılıç Buğra Kanat’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz öncelikle dünya ve Türkiye’deki göçmenlerin durumuna değindi ve KADEM’in bugüne kadar mültecilerle ilgili yaptığı çalışmaları anlattı.
Sare Aydın Yılmaz; savaş ve göçün en çok kadın ve çocuklara zarar verdiğini, mültecilerin çoğunluğunun da kadın ve çocuklardan oluştuğunu bu nedenle de kadınların güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.
Aydın, “Mülteci kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi için atılan adımların ilki sorunların doğru tespit edilmesi olmalıdır” dedi ve AFAD ile birlikte yürütecek olduğu İstanbul ve Ankara’da Ekonomik ve Sosyal Uyum Profil Tarama Çalışması ve İstanbul Toplumsal Destek Merkezi Projesini tanıttı.
Aydın: “Mülteci sorunu, insanların korunması için dünya sisteminin yetersizliğini gösteren siyasi bir sorundur. Ama biz STK’lara da görev düşüyor.”
Panelde ayrıca AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, AFAD’ın mültecilere yönelik yaptığı çalışmalar ve Türkiye’de mülteci meselesinin boyutlarını anlattı. Cumhurbaşkanlığı danışmanı Tuba Nur Sönmez ise Türkiye’nin Ekonomik Entegrasyona Yönelik Çalışmaları ve İleriye Dönük Planlarını anlattı.
Genç Kadın Liderlerin Karar Mekanizmalarındaki Rolü Paneli
KADEM Genel Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz 17 Mart 2017 tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatının düzenlediği ‘Genç Kadın Liderlerin Karar Mekanizmalarındaki Rolü’ başlıklı panelde konuşmacı olarak yer aldı. Aydın; kadınların karar alma mekanizmalarında yer almadığında kadınlarla ilgili politikaların onların ihtiyaçlarını doğru bir şekilde yansıtmadığını bu nedenle genç kadınları ve genç liderleri karar verme mekanizmasına dahil olmaları konusunda desteklemek gerektiğini ifade etti.
Panel sonrasında Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. Fadila Grine ile ikili görüşme gerçekleştirerek gelecekte kurulabilecek muhtemel işbirlikleri hakkında konuştu.