İnovasyonda Kadın 4. Girişimcilik Kampı Gerçekleştirildi
21-26 Ocak 2019, İstanbul
KADEM ve TÜBİTAK-MARTEK tarafından “Bir fikrim var” diyen girişimci kadınların fikirlerini geliştirerek bunları projelere dönüştürmelerine yardımcı olmak amacıyla dört yıldan beri düzenlenen İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı Kocaeli’nde gerçekleştirildi.
İnovasyonda Kadın 4. Girişimcilik Kampına bu yıl başvuran 275 kadın girişimci arasından kampa katılmaya hak kazanan 30 proje sahibi kadın girişimci, yedi gün boyunca kampta projelerini daha iyiye taşıyabilmek amacıyla alanında uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimlere katıldı. Kampın ilk günü girişimci kadınlarla bir araya gelen TÜBİTAK-MARTEK Teknoloji Transfer Sorumlusu Deniz Yayla proje ve kamp hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yayla’nın verdiği ve girişimci kadınların interaktif katılımıyla gerçekleştirilen “Yaratıcı Drama Eğitimi”nde de tercihlerin, karar aşamalarının, istekli olmanın ve emek vermenin önemi anlatıldı. Girişimci kadınlar bir hafta boyunca; nasıl iş planı hazırlanacağından, girişimcilikte liderliğin önemine, start up analizinin nasıl yapıldığından teknolojik olgunluk seviyesine ulaşma yöntemlerine, fikri sinai mülkiyet haklarından maliyet analizine finansal tabloların nasıl hazırlanacağına ve etkili sunum hazırlama tekniklerine, kadar çok farklı konularda eğitim aldı.
Kamp süresince gün boyu süren yoğun eğitimlerin ardından girişimci kadınlar “Tecrübe Paylaşımları” ile her akşam gerçekleştirilen program sayesinde daha önce İnovasyonda Kadın Projesine katılarak bu deneyimi yaşayan katılımcılarla bir araya gelme fırsatı da buldu. Proje katılımcılarının yanı sıra KADEM İş Dünyası ve Ekonomi Komisyonu Başkanı Arzu Odabaşı da girişimci kadınlarla tecrübelerini paylaşarak yeni bakış açıları geliştirmelerine yardımcı oldu. Ayrıca; İnteraktif Cloud Media Sistemleri projesinin sahibi Servet Akçaalan, zeytin çekirdeğinden biyoplastik ürettiği “Biolive” projesiyle “II. İnovasyonda Kadın” finalistlerinden olan ve Türkiye ve ABD’de ödüller alan Duygu Yılmaz gibi isimler de tecrübe ve deneyimleriyle girişimci kadınlara ilham oldular.
Girişimci kadınlara kamp süresince projelerini daha iyiye taşımalarına yardımcı olacak eğitimler ve tecrübe paylaşımlarının yanı sıra Deneysel Tıp Uzmanı Oytun Erbaş tarafından; insan beyninin işleyiş şekli ve eylemlerde duyguların önemi anlatıldı. Ayrıca özgüvenli olmanın iş hayatında gerekliliğine dair bilgiler verildi.
4. Girişimcilik Kampının son iki günü girişimci kadınlar projelerini beşer dakikalık zaman dilimlerinde mentörlere anlatarak dereceye girebilmek için ter döktü. Fark yaratmak isteyen girişimciler ise projelerini yaptıkları maketlerle tanıttı.