1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı, Tekirdağ Temsilciliği Tarafından Edirne’de Gerçekleştirildi
16 Şubat 2019, Edirne
KADEM Tekirdağ Temsilciliği’nin Trakya Üniversitesi ile birlikte düzenlediği, Balkanlar’daki soydaş kadınların sorunlarının çözümüne dair önerilerin tartışıldığı “1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı” Edirne’de gerçekleştirildi.
Çalıştaya; TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem, Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili ve Parlamento Başkan Vekili Müferrah Şinik, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Karadağ Müftüsü Rıfat Feyziç ve Batı Trakya Türk Kadın Platformu’ndan Dr. Pervin Hayrullah ile Türkiye ve Balkan ülkelerinden çok sayıda siyaset, akademi ve STK temsilcisi katıldı.
“1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı”, KADEM Tekirdağ Temsilcisi Zeynep Şahin’in konuşmasıyla başladı. Şahin konuşmasında Türkiye’nin bir Balkan ülkesi olduğunu vurgulayarak: ”Türkiye sadece coğrafi olarak değil 600 yıllık mirasımızın izinde tarihsel ve kültürel yönden bir Balkan ülkesidir” dedi.
Tekirdağ Temsilcisi Zeynep Şahin’in ardından konuşan Tekirdağ Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Nilgün Tabakoğlu, çalıştayı düzenlemekteki en önemli hedeflerini açıkladığı konuşmasında; “Bu çalıştay ile gönül coğrafyamızda yaşayan Balkanlı kardeşlerimizin yalnız olmadıklarını hissettirmek en önemli hedefimizdir” dedi.
“Balkanlar, Osmanlı’yı da besleyen zengin bir medeniyet havzasıdır”
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu ise yaptığı konuşmada Balkan topraklarından göç etmiş bir ailenin evladı olarak konusu Balkanlar olan bir çalıştayda konuşma yapmaktan duyduğu mutluluğu ve memnuniyeti dile getirdi. Gümrükçüoğlu: “Bugün, kökleri asırlar öncesine dayanan kadim dostluğumuzu ve kardeşliğimizi yâd etmek için buradayız. Osmanlı ile yüzünü İslam medeniyetine dönen bu topraklarda, bütün kimliklerin saygı ve hoşgörü ile karşılandığı, kimsenin kendi kültürünün ve inancının dışında bir hayata zorlanmadığı tarihi belgelerle sabittir” dedi.
Gümrükçüoğlu Balkanların çok kültürlü yapısıyla Avrupa ile payitaht arasında köprü ve Osmanlı’yı da besleyen zengin bir medeniyet havzası olduğunu vurgulayarak “Bize düşen geleneğimizin mirasından edindiğimiz kültürel değerlerimizi hafızamızda canlandırdığımız gibi hayatımızda da ihya etmektir. Kültürümüz yalnızca geleneğimizin bir mirası değil aynı zamanda gelecek nesillere aktarmamız gereken bir emanettir. KADEM de Ahilik Teşkilatı’nın bir kolu olan Bâcıyân-ı Rum gibi medeniyetleri ayakta tutmanın ancak insanların gönlünde yer etmekle mümkün olduğuna inanıyor. Adaleti, birlikte yaşamanın temel dayanağı kabul ediyor, toplumsal hayata katılım noktasında kadınların ve erkeklerin eşit fırsatlara erişimlerini destekleyen faaliyetler yürütüyoruz” dedi.
“Kadınlar birer kültür taşıyıcısıdır”
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu’nun ardından konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Osmanlı medeniyetinin Edirne’de kurulduğunu hatırlatarak “Burası Evlad-ı Fatihan’a baba ocağı olmuş bir şehir olduğu için çalıştayın Edirne’de yapılması da çok anlamlı” dedi.
Çalıştay açılışının son konuşmasını TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop yaptı. Şentop kadınlar birer kültür taşıyıcısı olduğunu ve kültürün ince detaylarını dokuyarak sonraki kuşaklara aktarılmasında büyük önem taşıdıklarını söyledi. Şentop: “Bu nedenle de bu çalıştayın bir kadın çalışması olması oldukça anlamlı” dedi.
Çalıştay’ın “Mirasımızın İzinde: Balkanlar’da Türkler” konulu açılış panelinde; Çok kültürlü bir toplum içerisinde yaşayan soydaşlarımıza milli ve manevi değerlerin aktarımı ile ilgili iyi uygulama örnekleri konuşuldu.
KADEM Tekirdağ Temsilciliği ve Trakya Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen “1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı”nın açılış paneli, hediye takdimi ve çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.