KADEM, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü
Komisyonu 63. Oturumunda Yan Etkinlik Düzenledi
11-22 Mart 2019, New York
Kadın kalkınmasında, ulusal ve uluslararası dinamikleri göz önüne alan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Birleşmiş Milletler’in 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla her yıl New York Genel Merkezinde düzenlediği Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) oturumlarını takip etmekte ve yan etkinlikler düzenleyerek 5 yıldır katılım göstermektedir.
Bu yıl 11-22 Mart 2019 tarihleri arasında 63. Oturumu düzenlenen BM Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları dolayısıyla 11-16 Mart tarihleri arasında New York’ta bulunan KADEM heyeti, genç kızların hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde var olmalarına katkı sağlamak amacıyla yürüttüğü “Geleceğe İşbaşı Projesi”ni anlatmak üzere, “Dezavantajlı Genç Kızlar İçin Sosyal Koruma: Geleceğe İşbaşı Projesi” başlıklı yan etkinlik düzenledi.
12 Mart’ta gerçekleşen etkinlikte KADEM’in 2015 yılından beri yürütmekte olduğu projenin detayları paylaşıldı. Projenin paydaşları olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan temsilcilerin yanı sıra, projenin mentörlerinden de temsilcilerin yer aldığı etkinlikte bu yılki tema olan “Sosyal Koruma Sistemleri, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlenmesi İçin Kamu Hizmetlerine ve Sürdürülebilir Altyapıya Erişim” konularına yönelik iyi bir örneklik paylaşılmış oldu.
KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Av. Derya Yanık, İş Dünyası ve Ekonomi Komisyonu Başkanı ve Proje Mentörü Arzu Odabaşı ve Milli Eğitim Bakanlığı Temsilcisi Yunus Erdoğan konuşmacı olarak yer aldığı etkinlik, Dış İlişkiler Direktörü Sezen Güngör’ün moderatörlüğünde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk’un açılış konuşmasıyla başladı.
Bakanlık olarak çalışmalarımızda ‘Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Toplum’ ilkesini esas alıyoruz
Bir ülkede ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedefinin başarılmasının, kadının hayatın her alanında hak ettiği yeri almasıyla mümkün olacağını vurgulayan Selçuk, ”Kadının güçlü olduğu bir ülkede, aile ve toplum da güçlü olur. Bu nedenle, Bakanlık olarak çalışmalarımızda ‘Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Toplum’ ilkesini esas alıyoruz.” dedi.
Bakan Selçuk: “Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve özel sektör iş birliğinde ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’ yürütülmektedir. Proje ile mühendis olmak isteyen kız öğrenciler her alanda desteklenmektedir. Bakanlık olarak kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması, erken yaşta ve zorla evliliklerinin önüne geçilmesi ve sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda başarılı olabilmesi için birçok çalışma yürütmekteyiz.”
Bakan Selçuk’un ardından KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Av. Derya Yanık KADEM’i tanıtıcı bir sunum yaptı. Yanık: “KADEM olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde kadın çalışmalarında edindiğimiz birikim ile ülkemizin aile ve kadın meseleleri hakkında toplumun huzuru ve mutluluğuna hizmet edecek söylem ve proje üretiyoruz. Eşitliği de kuşatan bir adalet anlayışıyla siyasi, sosyal, hukuki ve ekonomik alanlarda kadınların toplumsal katılımını destekleyen çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
Geleceğe İşbaşı Projesi, Çocuk Destek Merkezlerinde yaşayan 17-18 yaş arasındaki genç kızlara meslek öğretmek ve istihdam sağlamak için geliştirilen bir sosyal sorumluluk projesi
Program, KADEM İş Dünyası ve Ekonomi Komisyonu Başkanı Arzu Odabaşı’nın Geleceğe İşbaşı Projesini anlatan sunumuyla devam etti. Projenin Çocuk Destek Merkezlerinde yaşayan 17-18 yaş arasındaki genç kızlara meslek öğretmek ve istihdam sağlamak için geliştirilen bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirten Odabaşı, “Bu projeyle; hayallerinin peşinden giden ve gelecekle ilgili umutlarını koruyarak sağlam adımlarla ilerleyen, manevi değerlere sahip, girişimci ruhlu, yetenekli ve nitelikli kadınların yetiştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Odabaşı’nın ardından, etkinliğe Milli Eğitim Bakanlığını temsilen katılan Yunus Erdoğan, KADEM tarafından geliştirilen Geleceğe İşbaşı Projesi’nin sivil toplum ve kamu iş birliğine çok iyi bir örnek olduğunu belirtti.
Dış İlişkiler Direktörü Sezen Güngör moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, KADEM’in Çocuk Destekleme Merkezlerindeki genç kızlara meslek edindirmek ve istihdam sağlamak için geliştirdiği projesi “Geleceğe İşbaşı“ anlatıldı. Program, Gürgör’ün soruları yanıtlamasıyla son buldu.
Programın ardından KADEM heyeti, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 63. Oturumu kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından akşamüzeri düzenlenen “Yeni Nesillerin Güçlendirilmesinde Kadın Dostu Politikaların Rolü” başlıklı yan etkinliğe gözlemci olarak katıldı.
New York’taki temaslarına devam eden KADEM heyeti, VakıfBank New York şubesine ziyarette bulunarak çocuklar ve kadınlarla ilgili yürütmüş oldukları çalışmaları ve yeni planladıkları sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi aldılar.
“Sürdürülebilir Sosyal Korumada Aile Kurumunun Rolü” Paneli
13 Mart’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Sosyal Korumada Aile Kurumunun Rolü” başlıklı ikinci yan etkinlik, UNFPA Başkan Yardımcısı Dereje Wordofa moderatörlüğünde Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un açılış konuşmasıyla başladı.
Panelde Kuzey Makedonya Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Mila Carovska, Burkina Faso Kadın, Aile ve Ulusal Dayanışma Bakanı Sayın Helene Marie Laurence Marchal/Ilboudo, Pakistan İnsan Hakları Federal Sekreteri Sayın Rabia Jaberi, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Sayın Canan Kalsın, İslam İşbirliği Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Sayın Salih Mutlu Şen, BM Kadın Birimi Avrupa ve Merkezi Asya Bölgesel Direktörü Sayın Alia El-Yassir, İslam İşbirliği Teşkilatı Aile ve Sosyal İşler Direktörü Sayın Dr. Fadila Grine ve Kadın ve Demokrasi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Derya Yanık konuşmacı olarak yer aldı.
KADEM’i temsilen konuşma yapan Yönetim Kurulu Üyesi Av. Derya Yanık, kadın ve erkek arasındaki farklılıkları yok sayan politikaların gerçek hayatta bir karşılığının olmadığını ifade etti. Yanık: “Kadın ve erkeğin birbirini tamamladığı daha adil, dengeli ve insancıl bir dünyayı inşa etmeliyiz.” dedi. Ailenin önemi, modern dünyada aile kurumunun karşı karşıya kaldığı tehditler ve bu tehditlere karşı aile birliğinin önemine değinen Yanık, “Kadınların aile birliğini kaybetmeden çalışma hayatında kalmalarını sağlayacak politikalar oluşturmalıyız. Sağlıklı aileleri inşa edebilmek için bu politikalara ihtiyacımız var. Böylelikle aile, çocuklar ile birlikte toplum kazanacaktır.” dedi.