15 Temmuz Şahitlerinden Yarınlara
81 İLİN ŞEHADETİ
“BİZ 81’İZ”
Toplumsal Hafızamızda İz Bırakan Acı Hatıralarla Birlikte 15 Temmuz Şehitlerimizi Andık
KADEM, (Kadın ve Demokrasi Derneği) Türk milletine bir kahramanlık destanı daha yazdıran 15 Temmuz darbe girişiminin 5. Yılında, özel bir programla şehitlerimizi andı.
12 Temmuz Pazartesi günü saat 10.30’da başlayan tören; Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde gerçekleşti. Program, pandemi şartları nedeniyle sadece basın mensupları, şehit yakını ve gazilerden oluşan davetlilere açık olarak gerçekleşti.
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehit İlhan Varank’ın ablası Ayşe Arslantürk ile şehit yakını ve gazilerin katıldığı program, müze turuyla başladı. Şehitler için okunan Kuran-ı Kerim ile devam etti.
Programda ayrıca, KADEM’in yürüttüğü ve 15 Temmuz şahitliklerinin anlatıldığı videolardan oluşan Biz 81’iz projesine gelen duygu yüklü videolardan özel bir kesit gösterildi.
Dernek başkanları ve KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın konuştuğu programda, şehit yakınları ve gaziler de o geceye ve bugüne dair duygularını paylaştı.
Törende konuşan KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, “Evet, o geceye ait bir öfke var ama onun yanında çok büyük bir gurur var. Çünkü o gün tank, top, ölüm korkusu hiçbir şeyi dinlemeden sokağa çıkan insanların ülkesi burası. Evet sadece Türkiye’de darbeler olmuyor, dünyanın pek çok yerinde oluyor. Türkiye’de çok daha fazla oluyor. Bir ritüel gibi yani her 10-15 yılda bir tekrarlanan bir hadise bu maalesef. Ama dediğimiz gibi biz 15 Temmuz’da vatanımıza canımız pahasına sahip çıktık.” ifadelerini kullandı.
KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da 15 Temmuz’un darbeler tarihinde, milli irade ile engellenen ilk darbe girişimi olduğunu, sokağa inen halkın, bu cesareti Çanakkale’den, Milli Mücadele’den, yere düşmemiş bayraktan, şehitliklerin dipdiri ruhundan aldığını dile getirdi. Geçen 5 sene içinde 15 Temmuz’un unutulmaması, bu büyük travmanın tarih sayfalarına kazınması için çok çalıştıklarını belirtti.
Milli iradenin dokunulmaz olduğunu vurgulayan Sümeyye Erdoğan Bayraktar, kendi dünya tasavvurundan başkasını kabullenemeyenlerin, millete üstten bakanların, darbelere her zaman haklı gerekçeler bulduğunu aktardı. “Bu iki yüzlülüğü, maalesef sadece burnumuzun gibinde değil, sınır ötesinde de gördük. Demokrasi ve özgürlüklerin beşiği Batı dünyası, Türkiye’de ve Orta Doğu’daki tüm darbelere karşı sus pustur. O nedenle demokrasi ve tam bağımsızlığın ne olduğunu ancak bu kavramlara ‘ama’sız, ‘fakat’sız inanların anlatabileceğine yürekten inanıyorum.” diye konuştu.
Bu tip odakların illüzyon sanatındaki maharetlerini, emelleri uğruna insanları nasıl kıyımdan geçirdiklerini ve nasıl canavarlaşabildiklerini anlatmayı, benzer olayların önüne geçebilmek için kaçınılmaz gördüklerini ifade eden Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Biz 81’iz” projesinin düşünsel altyapısında bu kabulün olduğunu şu sözlerle vurguladı:
“İstedik ki duymayan kalmasın. Henüz anlatılmamış, birçok hikâye gün yüzüne çıksın. 81 ilimizde, aynı anda yaşadığımız, o zifiri karanlık gecenin, nasıl aydınlığa kavuştuğunun kaydını tutalım istedik. Her ilimizden insan hikâyeleri topladık.”
Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Biz 81’iz dijital hafıza projesini 15 Temmuz Müzesi’nde korumak ve daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlamak için 15 Temmuz Derneğine devrettiklerini de sözlerine ekledi.
Şehit yakınlarının da duygularını paylaştığı program sonunda dernek yöneticileri ile şehit aileleri ve gaziler hatıra fotoğrafı çektirdi.
BİZ 81’İZ NEDİR?
15 Temmuz darbe girişimini şahitlerin dilinden gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen dijital hafıza projesi “Biz 81’iz”, 15 Temmuz darbe girişimini şahitlerin dilinden kayıt altına aldı. Proje, düzenlenen programla birlikte 5 bini aşkın videoyla birlikte toplumsal hafızanın görsel bir parçası olmak üzere 15 Temmuz Derneği’ne devrediliyor.