5. ULUSLARARASI KADIN VE ADALET ZİRVESİ ÖNCESİNDE

KADEM MÜTEVELLİ HEYET BAŞKANI SÜMEYYE ERDOĞAN BAYRAKTAR VE KADEM BAŞKANI SALİHA OKUR GÜMRÜKÇÜOĞLU BASIN MENSUPLARIYLA BULUŞTU

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM),  T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenleyeceği 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi öncesinde KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Bu yılki teması ‘’Kültürel Kodlar ve Kadın’’ olarak belirlenen ve 4-5 Kasım tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek zirve öncesi, konunun önemine dikkat çekmek ve basın mensuplarını bilgilendirmek amacıyla KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu ve KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar medya mensuplarıyla bir araya geldi.

Dolmabahçe Sarayı bahçesindeki Limonluk Kafe’de gerçekleşen davete, çoğunluğu yönetici düzeyinde gazetecilerden oluşan 30’un üzerinde medya mensubu katıldı. Basın davetinde katılımcıların kendilerini tanıtmalarının ardından KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, ‘’Kültürel Kodlar ve Kadın’’ konulu 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi hakkında bilgi verdi. Tema olarak neden kültürel kodları seçtiklerine dair açıklamalarda bulunan Bayraktar ve Gümrükçüoğlu. zirvenin önceki yıllardaki tema ve somut çıktıları hakkında da basın mensuplarını bilgilendirdi.

Program; aralarında NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu, Hürriyet Daily Genel Yayın Yönetmeni Gökçe Aytulu, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Songül Hatısaru, AA Ekonomi Müdürü Yılmaz Yıldız, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Likoğlu, Habertürk Köşe Yazarı Kübra Par, TRT’den Moderatör Betül Bozdoğan, Apara’dan Özlem Doğaner, Hürriyet Köşe Yazarı Fulya Soybaş ve diğer basın mensuplarının sorularıyla devam etti.

Basın buluşması görsel, dijital ve basılı medyada 100’e yakın yayın organında yer bulurken, sosyal medyada da olumlu yansımaları oldu. Toplantı sonrasında Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör köşesinde zirveye “4-5 Kasım tarihleri arasında yapılacak 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi öncesinde sohbetteyiz. Biliyorsunuz, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun başörtüsü serbestisine ‘yasal güvence’ çağrısına karşılık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Referandum’ açıklaması siyasette çok tartışılıyor. Ben de soruyorum: “Siz CHP’nin teklifini samimi buluyor musunuz?” diye… Önce Gümrükçüoğlu söze başlıyor: “Samimiyeti soruyorsanız, arşivler ortada Şöyle bir Türkiye hayal ediyorum… Benim başımdaki örtünün hiçbir siyasi konuya malzeme edilmediği bir Türkiye…” Arkasından Bayraktar “Samimi bulmadık. Hem arşivler ortada hem de büyük çoğunluğunun hangi görüşte olduğunu bildiğimiz büyük şirketlerde başörtülü çalışan göremiyoruz. Daha oralarda bile başörtüsünü hazmedemeyen bir görüşün siyasi temsilcilerinde de çok bir şey beklemiyoruz diyor. Her ikisinin de mesajı aslında net… Öyle ya, “samimiyeti sahada görelim”…” diyerek yer verdi.

Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Didem Eryar Ünlü ise ““Kadınların bugününü ve geleceğini olumsuz olarak etkileyen kadınlık normları nasıl kurula gelmiştir?” Bu normlara karşı kadınlar ne tür yaşam becerileri geliştirir ve hangi yöntemlerle varlıklarını sürdürürler?”“Kadınların baskı altında olmadan verimli ve doyumlu bir hayat sürdürebilmesi için neler yapılabilir?” Bu sorular; Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte 4-5 Kasım tarihleri arasında düzenleyeceği 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde masaya yatırılacak.” Diyerek zirveyi köşesine taşıdı.

Posta Gazetesi Köşe Yazarı Hakan Çelik zirve buluşması izlenimlerini “Türkiye’de farklı görüş, yönelim ve eğilimden dernek ve vakıflar, kadın sorununa çözümler öneriyor. Sivil toplumdaki bu çeşitliliği çok değerli buluyorum. Bu kurumlardan biri de Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM). Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirecekleri “5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi” 4-5 Kasım tarihlerinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Bu büyük zirveden önce güncel konularda fikir alışverişinde bulunmak ve gündemi değerlendirmek üzere KADEM’in davetine katıldım. Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Başkan Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu ile zorlu konuları ele aldık. KADEM yöneticileri sadece muhafazakâr/dindar toplum kesimlerini değil, geniş bir çerçevede aileyi ve kadını kucaklayan bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. “Varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet” ilkesini benimseyen KADEM “Sosyal Destekler ve Kamuya Erişim Eğitimleri” kapsamında yaklaşık 75 bin kişiye, “Kadın Yasal Hakları Eğitim Programı” ile de 70 bin kadına ulaşmış.” Cümleleriyle yazdı.

Basın buluşmasına katılan Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Özlem Doğaner ise “Kadın ve Demokrasi Derneği’nin 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi öncesinde KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu ile buluştuk. Zirvenin bu yılki teması “Kültürel Kodlar ve Kadın” aslında tam olarak yukarıda anlattığım sıkışmışlığı ele alacak. Dünyaca ünlü isimlerin yer alacağı zirvede doğudan batıya modern zamanlardaki kültür kodları da geçmişten gelen kültürel mirasların etkileri de tartışılacak. Bayraktar ve Gümrükçüoğlu ile konuşurken neden bu konunun seçildiğini de çok net bir şekilde anlıyorsunuz. Kadını bir kalıba sokmaya çalışan o kodlar, KADEM’i de kalıba sokmaya çalışıyor aslında. KADEM de her attığı adımla her cepheden eleştiri alan hatta kimileri tarafından linç edilmeye çalışılan ama her şeye rağmen bildiği doğruları savunmaya devam eden bir dernek.” Diyerek zirveyi köşesine taşıdı.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top