DİJİTAL ÇAĞDA İNSAN KALMAK
Dünya her yönüyle dijitalleşiyor. Teknolojinin günden güne değişmesiyle, sorulan sorularda farklılaşıyor. İnsanlar arasındaki iletişimin büyük bir parçası haline gelen mobil araçlar, akıllı makineler ve nesnelerin interneti olarak tanımladığımız tüm buluş ve yenilikler bir kimlik sorununu ortaya çıkarıyor. Bugün, internetin sanal dünyasında hayali kimlikler yaratan, çevrim içi ve çevrim dışı hayatların arasındaki sınırların bulanıklaştığı bir dönemden geçmekte olan insanın yeni kimlik tanımı ne olacak?
Bu çağda insan, gündemi kaçırma korkusu ve telefonsuz kalma endişesi arasında sıkışmışken, yalnızlık ve teknoloji bağımlılığı en yüksek seviyelere doğru ilerliyor. Öte yanda Kuzey Avrupa’nın başını çektiği nakitsiz toplum çalışmaları, Türkiye’de de kendini göstermeye başladı. Dijital medya ise bilginin demokratikleşmesini sağlarken, hem devletler ve vatandaşlar hem de toplumdaki farklı gruplar ve bireyler arasındaki diyalogları kolaylaştırıyor. Covid-19 salgını, dünya çapında yeni bir eğitim sisteminin şekillenmesini sağladı; dijital öğrencilik çağı…
Sağlık görevlisi robot hemşireler, insansız restoranlar, uzaktan öğretim, temassız ödeme sistemleri ve benzeri tüm yeniliklerin hayatlarımızın tam merkezine yerleşmesi, insanoğlu için ne anlama geliyor? Teknoloji akıl sağlığımızı nasıl etkileyecek? İnsan psikolojisi ve davranışları ne yönde değişecek? Bireyin çevresi ve etrafıyla ilişki durumu, aile yapısı doğrudan veya dolaylı olarak nasıl etkilenecek?
Hem KADEM hem de duyarlı insanlar olarak bugün kullandığımız teknolojilerin ve hemen yanı başımızdaki yeniliklerin, psikolojik ve sosyolojik etkilerine daha yakından bakmak amacıyla 3 ana soruyu masaya yatırdık: “Dijital dünyanın insanlığa hizmet etmesini nasıl sağlarız?”, “Dijital çağda toplumsal hayatın yeni pratikleri geleceği nasıl şekillendirecek?”, “Dijital çağda manevi değerlerimizi ve kültürel dokumuzu korumak için neler yapılmalıdır?” Zirve boyunca yapılan konuşmaları, ortaya çıkan görüşleri ve sunulan çözüm önerilerini derlediğimiz kitabın, dijital dünyaya ilişkin sorunların tespiti ve çözüm önerileri açısından yol gösterici olacağına, ayrıca bundan sonraki akademik çalışmalara da kaynaklık edeceğine inanıyoruz. Disiplinlere göre tasnif edilmiş özet metinlerle okuma kolaylığı sunan bu kitabı, eğitimciler, ebeveynler ve gençler başta olmak üzere konuya ilgi duyan herkesin istifadesine sunuyoruz.
“Dijital Çağda İnsan Kalmak” konulu IV. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin tüm oturumlarına kadinveadaletzirvesi.org web sitesinden ulaşabilirsiniz.