Gençler “Filistin için İnsanlık Nöbeti ”Tuttu
Genç KADEM öncülüğünde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto için Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen “İnsanlık Nöbeti”nde gençler “Filistin’de Zulüm Bitecek, Hanzala Yüzünü Dönecek” dediler.
24 Aralık’ta yedi sivil toplum kuruluşunun gençlik yapılanmasının birlikte organize ettiği “İnsanlık Nöbeti”nde, Filistin’de yaşanan işgal ve zulmün sembolü olan Hanzala karakteri üzerinden bir saha etkinliği gerçekleştirildi. Filistin’de yaşanan zulme dur demek ve Gazze’nin sesini dünyaya duyurmak için gençler bu kez, sanatın evrensel dilinden güç alarak, ümmete küskün olan Hanzala çizimi üzerinden Filistin’deki katliama dikkat çektiler.
Sultanahmet Meydanını dolduran gençler, sırtı ümmete dönük dev boyuttaki Hanzala çizimi üzerine Filistin bayrak renklerinden kumaş parçalarını zımbalayarak patchwork (kırkyama) çalışması yaptılar. İnsanlık nöbetine duran gençler, zulmün sona ermesi, Filistin’in özgürlüğüne kavuşması ve ümmete küs olan Hanzala’nın yüzünü dönmesi umuduyla dünyaya çağrıda bulundular.
25 Yıllık Cübbesini Kesti
KADEM Hukuk Kurulu Başkanı Avukat Helin Görgül alanı ziyaret ederek, 25 yıl önce mesleğe başladığında giydiği cübbesinden kestiği yeşil, siyah ve kırmızı renkli kumaşları Hanzala çiziminin üzerine zımbaladı.
Etkinliğe destek veren Avukat Helin Görgül, “Uluslararası hukuk kurallarının tamamen çiğnendiği ve hukukun bittiği bir yerdeyiz” dedi.
“İşgal 7 Ekim’de değil, 1948’de başladı!”
Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen “İnsanlık Nöbeti”ne katılan KADEM İletişim Direktörü, gazeteci Semanur Sönmez Yaman ise basına yaptığı konuşmada, Gazze’ye yönelik saldırıların 7 Ekim’de başlamadığını ve Filistinlilerin bu zulmü 75 yıldır yaşadıklarını belirtti.
Semanur Sönmez Yaman konuşmasında Hanzala karakterini açıklarken, “Bu zulmün en büyük tanıklarından birisi Hanzala. Gerçek bir karakter değil, çizgi bir karakter. Naci El-Ali’nin, 10 yaşındayken Filistin’de evi toprağa işgal edilerek sürgüne giden, sürgünde yaşamak, büyümek zorunda kalan Naci El Ali’nin yarattığı bir karakter. 54 yıldır arkası dönük çünkü dünyaya, İsrail zulmüne kimsenin ses çıkarmamasına küskün. Küskün olmanın yanı sıra bir yere bakıyor. Baktığı yer de yaşanan zulüm. Bize bir hedef gösteriyor aslında.” ifadelerini kullandı.
Fikrin ortaya çıkışını anlatan KADEM İletişim Direktörü Yaman, “Bizim gençlerimiz dediler ki ‘Hanzala, çok güzel bir sembol. Biz onunla ilgili bir şeyler yapmak istiyoruz’. Diğer dernekler, STK’lar da destek verdi. Onların da gençlik grupları buradalar. Patchwork (kırkyama) usulüyle herkes Filistin bayrağı renklerinde küçük bir kumaşı Hanzala’ya zımbalayarak burada güzel dev bir Hanzala oluşturmaya çalıştılar. Aynı zamanda Hanzala’nın duruşunu biliyorsunuz arkası dönmüş ve ellerin arkadan bağlamıştır. Bu bir insanlık nöbetidir. Gençlerimiz bu insanlık nöbetini de Hanzala’dan devralıp Sultanahmet Meydanı’nda devam ettirerek dünyaya buradan ‘Evet, biz nöbetteyiz. İnsanlık nöbeti tutuyoruz ve bu insanlık nöbeti sonunda gerçekten insanlık kazanacak’ demek için buradayız” mesajı veriyor…
Genç KADEM’in öncülüğünde;
- ÖNDER Gençlik,
- Diyanet Vakfı,
- TÜGVA,
- Anadolu Öğrenci Birliği,
- Kevser Eğitim Vakfı ve Evrensel Hafızlar Derneği’nin (EHAD) genç gönüllülerin desteği ile gerçekleşen #İnsanlıkNöbeti gençlerin ve meydandaki turistlerin de patchwork çalışmasına katılımıyla sona erdi.
Hanzala Kimdir? Neden Hanzala?
Filistin’in direniş sembollerinden biridir.
Hanzala karakteri, 10 yaşındayken İsrail işgali nedeniyle vatanını terk etmek zorunda bırakılan dünyaca ünlü karikatürist Naci el Ali tarafından 1969’da oluşturulmuştur.
Yalın ayaklı, yamalı giysili Hanzala hep 10 yaşındadır ve okuyucuya sırtı dönüktür çünkü Filistin’deki zulme sessiz kalan dünyaya küskündür.
1987’de Londra’da uğradığı suikast nedeniyle şehit olan Naci el Ali, 40 binden fazla Hanzala çizimine imza atmış ve her fırsatta, Hanzala’nın ancak ülkesi Filistin’e yeniden kavuşmasıyla yüzünü döneceğinin altını çizmiştir.
Bugün dünyanın dört bir yanında vatanından uzakta yaşayan ve 1948’den beri sistematik bir soykırıma maruz bırakılan Filistinliler, “Nehirden denize özgür Filistin” için haklı mücadelelerini sürdürmeye devam ediyor. Hanzala da bu mücadeleye en büyük sessiz desteği veriyor.