6 Şubat Depreminden Sonra Bölge Kadınlarına Destek Olduk
6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen deprem sonrasında KADEM olarak ilk günden itibaren tüm imkânlarımızla bölgedeydik.
“Gün Dayanışma Günü” diyerek başlattığımız yardım kampanyasıyla akaryakıttan, gıdaya, hijyen malzemelerinden giyecek, barınma ve ısınma araçlarına kadar toplamda 12 milyon TL tutarındaki ayni yardımı bölgeye ulaştırdık. Yardımların toplanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması çalışmalarını Kızılay ve AFAD ile koordineli olarak yürüttük.
Depremin dördüncü gününde KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, başkan yardımcıları ve yönetim kurulu üyelerimizden oluşan bir ekiple, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. KADEM heyeti, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da afetzedelerin çadırlarını ziyaret ederek kadın, erkek ve çocuklara özel hazırladıkları acil ihtiyaç malzemelerini depremzedelere dağıttı.
Depremin Üçüncü Haftasında Kadın Destek Merkezlerimizi Açtık
Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da depremin 3. haftasından itibaren faaliyete geçirdiğimiz Kadın Destek Merkezleri ile bölgedeki kadın ve çocuklara yönelik, ilk etapta akut yardım, sonraki süreçlerde ise psiko-sosyal destek vermeye başladık. Bu amaçla Kahramanmaraş ve Hatay’daki Kadın Destek Merkezlerinde psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları istihdam ettik. Dönüşümlü olarak bölgeye giden KADEM çalışan ve gönüllüleri de merkezlerdeki profesyonel ekibe eşlik etti.
KADEM Kadın Destek Merkezleri olarak çadır kentlerde başlattığımız çalışmalarımızı, sonraları Kahramanmaraş ve Hatay/İskenderun’daki konteyner kentlerde sürdürdük.
Depremden Etkilenen Kadınlara Profesyonel Destek Veriyoruz
Kahramanmaraş ve Hatay/İskenderun’daki Merkezlerimizde, kapsayıcılık ve gizlilik prensibiyle, kadınların ihtiyaç duyabileceği her konuda destek vermeye devam ediyoruz. Tecrübeli sosyal hizmet uzmanlarımız ve psikologlarımız ile danışanlara, doğrudan danışmanlık hizmeti, kurum yönlendirmeleri, eğitim ve istihdam imkânlarına erişim gibi hizmetler veriyoruz.
Deprem bölgesindeki Kadın Destek Merkezlerimizde psiko-eğitimler ve grup çalışmaları ile danışanların zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığının iyileşmesine yardımcı oluyoruz. Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla yemek atölyeleri, el sanatları, örgü, etamin, kanaviçe, iğne oyası, amigurumi, makrome, çanta örücülüğü kursları açıyoruz.
Bölgedeki Kadın Destek Merkezlerimizde ayrıca; Travma Odaklı Sanat Terapisi, Mahremiyet Eğitimi, Kadınlarla Travmatik Stres Belirtilerine Yönelik Grup Çalışması, Ailenin Kendi Doğal Kaynaklarını Kullanma Yoluyla Problem Çözme Becerileri, Afet ve Acil Durumlar Sonrası Baş Etme Becerileri, Psikolojik Dayanıklılık, Olumsuz Düşüncelerle Başa Çıkma: Güvenlik ve Dengeleme, Erken Yaşta Evlilik, Okul Başarısında Ailenin Önemi, Bağımlılıkla Mücadele gibi başlıklarda eğitimler veriyoruz.
Bunlara ek olarak, KDM Tanıtımı, Sosyal Hizmetler ve Kamuya Erişim Eğitimi, Kooperatifleşmeye Yönelik Bilgilendirme ve ŞÖNİM hizmetleri hakkında bilgilendirme amaçlı toplantılar düzenliyoruz.
Bölgedeki KADEM Kadın Destek Merkezlerinde verilen kurs/atölyeler kapsamında ve yapılan bireysel başvurular neticesinde şimdiye kadar 6 bine yakın kişiye ulaştık.
Bölgeye Sık Sık Yaptığımız Ziyaretlerle Birlikte İyileşiyoruz
KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, 6 Mart’ta Kadın Destek Merkezlerine yaptığı ziyarette, kadınlarla sohbet etti. Bayraktar ve depremzede kadınlar, birlikte yaptıkları kısırı, çadır kent sakinlerine ikram etti. Bayraktar, “El ele vererek yaralarımızı saracağız, zor günleri birlikte atlatacağız ve bu süreçten iyileşerek çıkacağız” mesajını verdi. 7/8 Nisan tarihlerinde Kahramanmaraş ve Hatay Kadın Destek Merkezlerini ziyaret eden KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu da, merkezlerdeki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Merkeze gelen kadınlarla sohbet etti, birlikte iftar yaptı.
KADEM Kadın Destek Merkezleri olarak, deprem bölgesindeki rutin faaliyetlerimizin yanında bölge halkının rehabilitasyon sürecine katkı sunacak çalışmalar da yaptık.
Ramazan ayında çadır iftarları ve bayramlaşma etkinliği düzenledik. Kahramanmaraş ve Hatay Kadın Destek Merkezi çalışanları ve gönüllülerle birlikte 25 Mayıs’ta çiçek dikme etkinliği düzenledik. Kadınlarla birlikte “Her Çiçek Bir Umut” diyerek saksıları çiçeklerle buluşturduk. KADEM Kadın Destek Merkezi olarak 26 Temmuz’da ise Muharrem ayı dolayısıyla konteyner kentte aşure ikram ettik.
Bir yıl boyunca deprem bölgesinde yürütülen psiko-eğitimler ve grup çalışmaları ile 372 kişiye, rehabilitasyon faaliyetleri kapsamında düzenlenen kurslarla 475 kişiye, kadınların istihdamına yönelik eğitimlerle 50 kişiye ulaştık.
Kadın Destek Merkezlerinde 237 kadın ile 613 sosyal hizmet görüşmesi, 186 kadın ile 638 psikolojik danışmanlık görüşmesi yaptık.
Deprem bölgesinde açtığımız Kadın Destek Merkezlerimizde bir yılda toplam 5798 kişiye hizmet verdik.