11 Mayıs 2016, İstanbul
KADEM “Geleceğe İşbaşı” projesinin mentörleri için “Çocuğa Yaklaşım Becerileri Eğitimi” düzenledi.
KADEM’in yürüttüğü 17-18 yaş aralığındaki genç kızların mesleki eğitimle istihdam edileceği ‘’Geleceğe İşbaşı’’ Projesi kapsamında, Çocuk Destek Merkezleri’nde kalan ve projede yer alan genç kızlara sağlıklı davranış modeli oluşturabilmek amacıyla proje iştirakçilerine uzmanlar tarafından kurumsal yaklaşım ve iletişim kurma yöntemlerine dair “Çocuğa Yaklaşım Becerileri Eğitimi’’ düzenlendi. Eğitim Programı 11 Mayıs 2016 tarihinde saat 09:30’da açılış konuşmalarıyla başlayarak 16:oo ‘ya kadar süren eğitimlerle devam etti.
Program, proje yürütücüsü KADEM Genel Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayarak Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÇHGM) Özel Kalem Müdürü Hakan Taşdemir’in konuşmalarıyla devam etti.
Projenin özgünlüğüne ve önemine dikkat çeken Yılmaz, projenin iştirakçilerine teşekkür etti:
“Adalet, hakkaniyet, ölçü ve dengeyi gözeterek KADEM olarak yürüttüğümüz bu kıymetli projenin, genç kızların mesleki eğitim almalarını sağlayan, toplumla barışık, hayalleri olan, kendisi ve ülkesi için umut vadeden kadınlar olmaları yönünde Türkiye ve dünya çapında yapılan sosyal sorumluluk projelerine önemli bir model teşkil edeceğine inanıyorum. Bu anlamda projenin sağlıklı yürütülmesinde sizlerin, bu son derece kıymetli olan projeyi sahiplenerek gönüllü olarak şimdiye kadar verdiğiniz ve şimdiden sonra da aynı şekilde vereceğiniz desteği, özveriyi önemsiyorum.”
Sare Aydın:
“Başarı kuşkusuz ki pek çok bileşeni içinde barındırır. Hele ki topluma mal olacak bir başarıyı hedefliyorsak o zaman toplumun tüm kesimlerine düşen roller vardır. İşte Geleceğe İşbaşı Projesi, genç kızlarımızın kendisi ve çevresi ile barışık, hayata değer katan, ülkemizi güven ve refahın soluklandığı yarınlara taşıyacak kadınlar olarak yetişmelerine katkı sağlayacak bir başarı hikayesi olması için, kamudan sivil topluma, sivil toplumdan özel sektöre kadar toplumun tüm kesimlerinin rol aldığı bir proje olması dolayısıyla da ayrıca önemlidir.
Dilerim ki Geleceğe İşbaşı Projemiz faaliyetleri ve sonuçları ile kendisinden sonra gelecek çalışmalara model teşkil etsin ve bizler kamu- özel sektör ve sivil toplum olarak hep birlikte ülkemiz ve insanlık için hakkın, adaletin hüküm sürdüğü, fırsat eşitliğinin sağlandığı, müreffeh yarınlar için daha etkin, verimli çalışalım.”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanları tarafından verilen “Çocuğa Yaklaşım Becerileri” Programının Eğitim Başlıkları; İhmal ve İstismar Mağduru Çocukta Tranvalar, İhmal ve İstismar Mağduru Çocukla İletişim, Günümüzde Mentörlük Nedir ve Nasıl Uygulanmaktadır, İhmal ve İstismar Mağduru Çocuğa Kurumsal Yaklaşım ve Anka Psiko-Sosyal Destek Programı.
“Geleceğe İşbaşı” Projesi, Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve siyasal gelişimi için geleceği yakalayabilecek yetenekli, girişimci, nitelikli ve toplumsal değerleri muhafaza edebilen kadınların yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor. Proje bu amaç ile dezavantajlı gruba giren İstanbul ÇOGEM’de bulunan geleceğin kadınlarının yaşama katılımını sağlayarak, demokratik hak ve hukukun bilincinde bireysel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunacaktır.
“Geleceğe İşbaşı” Projesi ile sivil toplum – kamu işbirliği modeli oluşturularak, KADEM’in kuruluş hedefleri arasında yer alan dezavantajlı genç kızların ekonomik, sosyal, siyasal, sanatsal vb. alanlarda yaşama katılımı sağlanarak, bireysel ve mesleki gelişimlerine yönelik aktiviteler gerçekleştirilecektir.
KADEM, İŞKUR ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ortaklığı ile proje kapsamında belirlenen 30 genç kızın, çalışabilecekleri branşları belirlemek üzere anket yapılarak, kendilerine uygun gördükleri bu branşlar arasında seçim yapmaları sağlanmıştır. Yapılan anketler sonucunda belirlenen alanlarda genç kızlara alanında uzman olan kişiler tarafından meslek eğitimleri, sosyal ve psikolojik destek verilecektir. Planlanan, Tekstil ve Moda Tasarımı, Turizm & Otelcilik, Grafik Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri eğitimleri sonunda MEB onaylı sertifika alacak olan genç kızların, Titanic Otel, Hasgül Tekstil (HG) ve Metro turizm işbirliği ile staj ve istihdamı sağlanacaktır. KADEM, teorik ve pratik tüm eğitim süreçlerinin planlanarak yürütülmesi ve istihdam sürecini yakından takip edecektir.
Proje kapsamında, KADEM İş Dünyası ve Ekonomi Komisyonu gönüllüsü olan girişimci ve başarılı kadınlar ile eğitim alan genç kızlar bir araya getirilerek, uzun vadede tecrübe aktarımı, yaşam koçluğu ve rol modellik konularında rehberlik, mentörlük ve bilgi aktarımı sağlanacaktır.
KADEM, “Geleceğe İşbaşı Projesi” sonunda, genç kızların bireysel ve mesleki gelişimlerine katkı sunmaya devam etmenin yanı sıra uzun vadede sürdürülebilir bir hayat için gerekli olan her türlü donanımı içeren maddi ve manevi her konuda destek sağlayacaktır.
12 ayda tamamlanması öngörülen “Geleceğe İşbaşı Projesi” nin akabinde Kadın Hapishaneleri ve Mülteci Kamplarında kalan dezavantajlı kadın gruplarına yönelik model olmasını arzu ettiğimiz mesleki eğitim ve rehabilitasyon ile KADEM olarak toplum kalkınmasına fayda sağlayacak çalışmalar yapılacaktır.