6 Eylül 2016, İstanbul
KADEM, 6 Eylül 2016 Salı günü saat 13:30’da KADEM Genel Merkezi Konferans Salonu’nda “Geleceğe İşbaşı” projesinin birinci eğitim döneminden mezun olan genç kızların mezuniyetini kutlamak için sertifika programı düzenledi.
Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirdiği “Geleceğe İşbaşı” projesinin ilk eğitim dönemi tamamlandı.
18 yaş sonrasında çocuk gençlik merkezlerinden (ÇOGEM) herhangi bir mesleki eğitim almadan ayrılmak durumunda kalan genç kızların eğitimli ve istihdama hazır şekilde ayrılması amaçlanan proje kapsamında, ilk 2 eğitim serisini başarıyla tamamlayan 19 genç kızın mezuniyetleri sertifika verilerek kutlandı.
6 Eylül Salı günü basına açık olarak gerçekleşen sertifika programına, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar katılarak genç kızlarla buluştu.
Programda, Bayraktar, proje vesilesiyle genç kızların yetiştirilmesinde aktif rol almış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi:
“Böylesine önemli bir proje vesilesiyle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Özellikle genç kızlarımızın geleceği adına hayata geçirilen bir projenin parçası olmak bana onur veriyor.
Gençlik, geleceğin ruhunu taşır. Ülkemizin umududur. ‘Genç kadın’ kelimelerinin başına bir de yetenekli, nitelikli ve girişimci sıfatlarını eklediğimizde ülkemizin umudu daha da artıyor.
Bildiğiniz üzere, Geleceğe İşbaşı projemiz geçtiğimiz yıl KADEM, İŞKUR ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ortaklığı ile başlamıştı. 30 genç kızımız çeşitli alanlarda mesleki eğitimler aldılar. Moda Tasarımı’ndan Turizm & Otelcilik’e, farklı mesleki alanlarda kendilerine bir gelecek inşa etme yolunda önemli bir adım attılar.”
Bayraktar ayrıca kadın istihdamının önemine dikkat çekti:
“Kadınlarımızın iş dünyasında yer alması, ekonomik dünyanın bir parçası olması son derece önemli. Şu gerçeği artık hepimiz biliyoruz; yönetim kurullarında kadınların olduğu şirketler daha karlı oluyor. Gerek risk yönetimi açısından, gerekse sezgisel becerileri ile kadınlar büyük bir fark koyuyorlar ortaya. Sorun çözme kapasiteleri ve gözlem yetenekleri ile bulundukları kurumlara değer katıyorlar.
Kadınların ekonomik hayata dahil olması konusunda ülkemizde önemli gelişmeler yaşanıyor. Mesela, son 10 yılda, erkeklerde istihdam oranı %21 artarken, kadınlarda %52’lik bir artış sağlandı. Bir başka açıdan bakacak olursak, kadınların işgücüne katılım oranı, 2003-2016 arasında %26’dan %31’e yükseldi. Kadınların istihdamı kadar önemli bir başka konu, tabi girişimci kadınların sayısını artırmaktır. Kadınların kendi girişimini yönetmesidir. Devletimiz, bu alanda önemli destekler veriyor. Mesela, KOSGEB aracılığı ile kadınlara KOBİ kredileri verilerek kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılıyor.
Bu tür desteklerle, kadın girişimci sayımız, 10 yıl önce 69 bin iken, 2016’da % 78 oranında artarak 89 bine ulaşmıştır. Bunlar elbette yeterli değildir. Daha yüksek oranlar hedeflenerek o doğrultuda çalışılmalıdır. Ve bu oranları iyileştirmede sivil toplum olarak bize de görevler düşüyor. Kadınları cesaretlendirme noktasında öncü çalışmalar yapmak durumundayız.”
KADEM İş Dünyası ve Ekonomi Komisyonu Başkanı Arzu Odabaşı, Üsküdar İlçe MEB Müdürü Sinan Aydın ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Selim Çelenk’in yaptığı tebrik konuşmalarının ardından, eğitime katılan genç kızların eğitimin ilk gününden bugüne yaptıklarını anlatan animasyonlardan oluşan “Yeteneklerimi Keşfediyorum” adlı video gösterildi.
Kızların canlı performans gösterdiği şiir ve müzik dinletilerinin yer aldığı programın sonunda, projeye katılan genç kızların izlenimlerini aktardığı bir serbest kürsü etkinliği yapıldı. Etkinlikte projenin genç kızları, KADEM öncesi – KADEM sonrası olmak üzere deneyimlerini anlattı.
Programın sonunda genç kızlara sertifikalarını Sümeyye Erdoğan Bayraktar verdi.
KADEM’in hayata geçirdiği Geleceğe İşbaşı projesi, Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve siyasal gelişimi için geleceği yakalayabilecek yetenekli, girişimci, nitelikli ve toplumsal değerleri muhafaza edebilen kadınların yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Proje kapsamında, “Temel Bilgisayar Kullanımı”, “Grafik ve Animasyon”, “İş Hayatına Hazırlık ve Uyum” başlıklarıyla verilen eğitim serilerinin yanı sıra, kişisel ve mesleki pek çok eğitim de verildi. İlk eğitim döneminin ardından, 19 genç kız için, “Turizm ve Otelcilik”, “Tekstil ve Moda Tasarımı” ile “Grafik ve Animasyon” alanlarında kurban bayramı sonrası 10 aylık bir staj dönemi başlayacak. Usta-çırak ilişkisi içinde staj dönemini tamamlayacak olan genç kızlar, başarılı olmaları halinde staj yaptıkları yerlerde tam zamanlı olarak istihdam edilecek.
“Geleceğe İşbaşı” projesinin ilk eğitim dönemini başarıyla tamamlayan 19 genç kız, ayrıca MEB onaylı sertifika alacak. Genç kızların stajları ve istihdam imkanları, İstanbul Ticaret Odası (İTO), Titanic Otel, Meridyen Otel, Four Seasons Hotel ve Hasgül Tekstil (HG) işbirliğiyle sağlanacak.
19 genç kızın tüm staj ve istihdam süreçleri, KADEM tarafından yakından takip edilecek.