3 Ekim 2016, İstanbul
KADEM Vakfı, Galibarda Fikir Sanat işbirliğiyle 3 Ekim 2016 Pazartesi günü “Çanakkale’den 15 Temmuz’a Kadın Kahramanlarımız” adlı bir program düzenledi.
KADEM Vakfı, 3 Ekim 2016 Pazartesi akşamı, TRT’deki “Yüzyıllık Mühür” dizisinin yapımcısı Galibarda Fikir Sanat ile ortaklaşa “Çanakkale’den 15 Temmuz’a Kadın Kahramanlarımız” adlı bir etkinlik düzenledi.
11 Temmuz 2016’da gösterilmeye başlanan “Yüzyıllık Mühür” dizisinin “Kadın Kahramanlar” bölümünün gösteriminin yapıldığı programa, KADEM Vakfı Kurucu Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, TRT Genel Müdürü Şenol Göka ve TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren katılım gösterdi.
KADEM’in 15 Temmuz sürecinde düzenlediği “Tanklardan Güçlü Kadınlar” programlarında ön plana çıkan kadın kahramanların rolünün vurgulandığı programda, bu destansı süreçte Çanakkale ruhunun yeniden uyanışı ele alındı.
Programda Galibarda Fikir Sanat Ajansı’nda yapımcı Miraç Kazancı, Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, İbrahim Eren, Şenol Göka ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar konuşma yaptı.
KADEM Vakfı Kurucu Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın, 15 Temmuz gecesi kadınlar başta olmak üzere tüm vatandaşların yaptıkları kahramanlıkları vurgulayan bir konuşma yaptı.
“Denklem çok basit. Çanakkale’yi görmek isteyen 15 Temmuz’a baksın, 15 Temmuz’u anlamak isteyen Çanakkale’yi dikkatle okusun.
15 Temmuz’da, meydanlarda, tıpkı Çanakkale’de, İstiklal Savaşımızda olduğu gibi, tüm fertleriyle tek yürek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen büyük Türkiye vardı, büyük Türk milleti vardı. Bu darbe girişiminde, milletimiz, tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur.
Milletimiz, o gece, tıpkı 717 yıl önce Söğüt’te, 563 yıl önce İstanbul’da olduğu gibi, Anadolu topraklarını istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya haykırmıştır. Milletimiz, bu ülkeyi bölmek isteyen saldırganlara karşı Çanakkale’de, Dumlupınar’da ne cevap vermişse, 15 Temmuz’da da aynı cevabı vermiştir.
Bugün tüm dünya bir kez daha anladı ki, Bu milletin dedelerinin, ninelerinin sahip olduğu o iman, o birlik beraberlik ruhu, hâlâ o günkü gibi taze, o denli kuvvetli. Şükürler olsun.
Dün Çanakkale’de, bugün 15 Temmuz’da, Kanlarıyla destan yazan yiğitlere selam olsun…”
KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da konuşmasında, Çanakkale’den bugüne, milli mücadele sürecine dikkat çekti:
“15 Temmuz’dan itibaren yaşadığımız süreci, 100 yıllık bir tarih tezgahına yatırdığımızda, herşey bir başka anlam kazanıyor. Aslında tarih bize, sadece bugün için yaşamadığımızı öğretiyor.
Şu Üsküdar’a bakın; caddeler, sokaklar ve meydanlardan ibaret bir Üsküdar’la, 100 yıl fethi beklemiş bir Üsküdar arasında ne kadar büyük bir fark var değil mi?
Birşeyi tarih ölçeğinde değerlendirdiğinizde, anlamı değişiyor, derinleşiyor. O halde biraz tarihin önünde diz kırıp, onun öğrencisi olalım.
Ülkemizde yaşanan hain darbe girişimini, Çanakkale Savaşı izleğinde ele aldığımızda, yaşananların bu topraklarda bin yıldır devam eden bağımsızlık mücadelesinin bir parçası olduğunu görürüz.
Bütün hegemonyalardan kurtulma iradesiyle, geleceğini inşa eden bir ülkenin, demokrasisine ve özgür iradesine kasteden bu girişim de, tarihin zorlu mücadelelerinden farksızdı. Her milletin hayatında önemli zaferler, önemli dönüm noktaları vardır.
Ama bizim milletimiz öyle bir millettir ki, bin yıldır medeniyetler beşiği Anadolu’nun nöbetini tutmaktadır.”
Saat 19’da kokteyl ve AA’nın fotoğraflarının da yer aldığı bir 15 Temmuz sergisi ile başlayan etkinlikte, Yüzyıllık Mühür dizisinin video klibi, KADEM’in Tanklardan Güçlü Kadınlar videosu da gösterildi.