8 Ekim 2016, Kocaeli
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM),TÜBİTAK Marmara Teknokent işbirliğiyle, 3-8 Ekim 2016 tarihlerinde İnovasyonda Kadın projesi kapsamında II. Girişimcilik Kampı’nı düzenleyerek, 28 girişimci kadına profesyonel eğitim verdi.
Eğitimin sonunda 5 proje seçilerek, 25.000 TL destek ödülü verildi.
Seçilen girişimci kadınlar ve projeleri şöyle:
Duygu Yılmaz – Zeytin özütünden antimikrobiyal bioplastik yüzeyler
Esra Serbes – Hermetia Illucens tabanlı kitin ve kitosan üretimi
Aynur Var – Bitkisel çikolata
Nehir Arık – Bioaktif bileşenli doğal yara ve yanık örtüsü
Handan Boztepe – Oral enjektör
KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, programda yaptığı konuşmada, kadının ekonomik sürecin içindeki rolünün ve inovatif alanlarda aktif olmasının önemine dikkat çekti:
“Ekonomik hayatın güçlü girişimci kadınları olarak, fikirlerimizi ve hayallerimizi sınırlamıyoruz. Fikir ve hayallerimizi hayata geçirebilecek zeminler oluşturuyoruz kendimize. Çünkü girişimci zaten ‘düş’e doğru yürüyüşte olan kişidir.
İşte biz de tam bu minvalde Fikrin mi var, bu fikrini hayata geçirmek için İnovasyonda Kadın projesine başvur dedik.
İnovasyonda Kadın projesinde bu yıl ikincisini gerçekleştiriyor olmaktan onur duyuyorum. Türkiye’de, kadınlar istihdama girişimci olarak dâhil olduklarında, onları hep geleneksel rollerle karşıladık. Ev yemekleri yapan lokantalar açmaları, tekstil üretimi yapan mağazalar açmaları gibi. Biz bunu biraz daha öteye taşıyarak artık kadınların bilim ve teknolojide de çok başarılı olduğunu göstermek amacıyla İnovasyonda Kadın dedik. TÜBİTAK’ın içindeki tekno kentlerde kendi özgün projelerini gerçekleştirmelerini istedik.
Bir hafta boyunca, yapılan 150 başvuru içinden seçilmiş 28 girişimci kadın, girişimcilik ile ilgili eğitim aldı. Girişimci kadınlarımızı alanlarında başarı sahibi olan mentörlerle bir araya getirdik. Bir haftalık yoğun programın sonucunda arkadaşlarımız projelerini geliştirdiler ve bağımsız jüri üyelerine sundular ve nihayetinde de en iyi 5 proje sahibi Girişimci Kadın belirlendi. Bunların her birine 25’er bin TL’lik ödülümüz olacak. Yalnız bu ödülü alabilmeleri için bir şartımız var, ikinci bir fon alarak projeyi geliştirmeleri ön şartını koyduk.
***
Tarih boyunca kadın hiçbir zaman üretim hayatının dışında kalmamıştır. Evinde, bahçesinde, tarlasında, atölyesinde, kadın ekonomik hayatın hep içinde olmuştur. Kadının bu varoluşu bizim medeniyetimizde ilmi, sanatsal ve ahlaki değerlerle de harmanlanmıştır.
Evinde ya da evinin dışında, kadınlarımızın en başta kendileri, sonra çocukları, aileleri ve insanlık adına gösterdikleri tüm çabalar, bizler için çok kıymetlidir.
Bir taraftan girişimci ruhumuzla başarılarımıza başarı katarken, diğer taraftan da, fıtratları zorlamadan, adaletten ayrılmadan, sorumlulukları tek tarafa yıkmadan, sevgi ve saygı üzerine kurulan yuvaları, nasıl koruyacağımızı temel meselemiz olarak görmeliyiz.”
I. Girişimcilik Kampı’nda, potansiyeli hayata geçirmek, girişimcilikte finansal analiz, iş planı geliştirme dinamikleri, girişimcilikte pazar analizi, iş modeli geliştirme, pazarlama, kamu destekleri, iş planı sunumu hazırlama, girişimcilikte güçlükleri aşmak, liderlik, fizibilite gibi konu başlıklarında verilen eğitimlerin yanı sıra, kampta mentörlerle proje çalışmaları, atölyeler ve tecrübe paylaşımları yapıldı.
“Bir Fikrim Var” diyerek kampa başvuruda bulunan 150’ye yakın kadın girişimciden, TÜBİTAK MARTEK hakem heyetinin değerlendirmeleri sonucu, 28 proje sahibi kadın kampa katılmaya hak kazandı. 28 seçkin girişimci, 5 gün boyunca akademisyenler tarafından verilen girişimcilik, pazarlama ve ticarileştirme alanlarında eğitim aldı. “Melek Yatırımcılarla” buluşma fırsatı da yakalayan katılımcılar, kamp süresince fikirlerini nasıl geliştirebilecekleri, sektörde kendilerine nasıl yer bulacakları ile ilgili de tecrübe edindi. Sektörlerinde başarılı olan yöneticiler tarafından tecrübe paylaşımları da yapılan kamp sonunda en başarılı 5 proje sahibine 25.000 TL ödül veriliyor.
Dernekten yapılan açıklamada, İnovasyonda Kadın projesinin ve kampın amaçları anlatıldı:
“Günümüz girişimcilik dünyasında kadın girişimciler de erkekler kadar yer almakta ve başarılı kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Dünyada ve ülkemizde ekonomik kalkınmanın yolu girişimcilikten geçerken kadınların güçlendirilmesinin bir yolu da yine girişimcilikten geçiyor.
KADEM, hem ekonomik kalkınma hem de kadınların güçlendirilmesi amacıyla “İnovasyonda Kadın” projesini hayata geçirdi. Birincisini 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde yaptığımız İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı’nın, ikincisi 3-8 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleştirdi.
Bu kamp ile kadınlarımızın girişimcilik yeteneklerinin artırılması, girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürülebilmeleri amaçlanmaktadır. Girişimcilik Kampı, üç aşamada gerçekleştirildi. Birinci aşama AR-Ge, bilim, teknoloji ve yenilik içeren iş fikirleri projelerinin başvuru sürecidir. İkinci aşmada, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) hakemlerinin yapacağı değerlendirmeler sonucunda finale kalan 30 proje seçildi. Üçüncü aşamada ise finale kalan projeler kampa davet edildi ve 3-8 Ekim 2016 tarihleri arasında girişimciler için fikirden plana, plandan teşebbüse uzanan yolda bir platform oluşturularak 5 gün boyunca eğitim, tecrübe paylaşımı ve uygulamalar yapıldı.”