İSTANBUL (AA) – HANİFE SEVİNÇ – Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), kadın sorununda, yeni fikirsel çalışmaların yapılmasına katkı sağlamak, bu alandaki çalışmaları bir araya getirerek üretilen bilgi birikimini açığa çıkarmak, toplumsal cinsiyet adaleti konusuna dikkati çekmek üzere, “Toplumsal Cinsiyet Adaleti” adıyla kongre düzenleyecek.

KADEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  kadın ve erkek arasındaki eşitlik kavramının, kadının mağduriyetini ortadan kaldırmadığını, dezavantajlı durumlara çözüm üretmediğini söyledi.

Bu alanda çalışma yapan akademisyenlerin ve sivil toplum örgütlerinin yeni bir argümanı olması gerektiğini belirten Yılmaz, “İnsan ilişkilerinde olması gereken ‘hakkaniyet, dengeli, ölçülü ve adaletli olmak’ diye bahsedilen kavramı, kadın erkek ilişkilerinde tesis etmeye çalıştık. Adalet, KADEM kurulduğundan beri üzerinde çalıştığı bir kavram. O yüzden Kadın ve Adalet Zirvesi’ni gerçekleştirdik” dedi.

Yılmaz, eşittik kavramını ötelemediklerini, kazanılmış olan politik ve yasal hakları önemsediklerini vurgulayarak, “Ancak geldiğimiz noktada bu haklar kadının mevcut statüsündeki mağduriyetini kaldırmadı. O açıdan eşitliği içine alacak yeni bir üst kavram olarak adalet kavramını kongrede de ele alacağız” diye konuştu.

– Dereceye girenlere ödül

KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde 6 Mart’ta gerçekleşecek Topumsal Cinsiyet Adaleti Akademik Kongresi’nde eş zamanlı oturumlar yapılacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Kongre için 81 bildiri geldi. Güçlü bulduğumuz fikirsel açıdan yenilikçi tarafı olan bildirileri öne çıkarıp onları kongrede dinlemek isteyeceğiz. Teşvik etmesi ve akademik çalışmasında katkı olması için ödül koyduk. Birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye de bin 500 lira verilecek.

Kongreyle var olan durumun irdelenmesinin yanında kadının sosyal, ekonomik, siyasal, kültürel, her bakımdan bunların sorgulanması amaçlanıyor. Kadının karar alma mekanizmasında, ön planda yer almasını amaçlıyoruz.  Kadının sosyo ekonomik, siyasal alandaki durumunu görmek ve akademik camianın bu durum hakkında ne düşündüğünü öğrenmek üzere yapılmış bir kongre. Fikri üretmek, akademisyenlerin işi. Akademisyenlerin adalet fikrini daha fazla benimseyip daha fazla üstlenmelerini istiyoruz.”

– Kongreye ilgi yoğun

Adaletin insanların iç dünyalarına, vicdanlarına hitap ettiğini anlatan Yılmaz, bu durumun kongreye katılımı da artırdığını vurguladı.

Yılmaz, akademik camiadan gelen bildirilere baktığında da eşitliğin sorgulanmasının yerinde ve doğru olduğunu kaydetti.

Sare Aydın Yılmaz, bildiri sunmak ve dinleyici olarak katılmak isteyenlerden kongreye yoğun talep geldiğini de ifade etti.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top