ABD’de TÜRKEN Vakfı’ndan Kadınlar Günü konseri- TÜRKEN Vakfı’nın Kaufman Müzik Merkezi’ndeki konserinde tamamı kadınlardan oluşan orkestra, Dombıra şarkısını çaldı- Vakfın düzenlediği panelde Suriyeli kadın mültecilerin sorunları tartışıldı.
ABD’de TÜRKEN Vakfı’nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için düzenlediği konserde tamamı kadınlardan oluşan orkestranın çaldığı Dombıra şarkısı, izleyicilerden büyük ilgi gördü. Vakıf, New York’taki Kaufman Müzik Merkezi’nde Dünya Kadınlar Günü kutlamaları çerçevesinde Türkiye’nin Suriyeli kadın mültecilere verdiği destekle ilgili bir panel düzenledi.Panel öncesinde kadınlardan oluşan Dünya Barış Orkestrası, Müzik Direktörü Faruk Kanca yönetiminde konser verdi. Ünlü bestecilerin eserlerini seslendiren orkestranın konserin sonunda çaldığı Dombıra şarkısı, büyük alkış topladı.- Suriyeli kadınların sorunlarıABD’de öğrenim gören Türk öğrencilere konaklama ve burs gibi çeşitli imkanlar sağlayan TÜRKEN Vakfı’nın ev sahipliği yaptığı panelde Suriyeli kadın mültecilerin sorunları ele alındı.
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın ve KADEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın’ın konuşmacı olarak katıldığı paneli TÜRKEN Vakfı Başkanı Halil Mutlu yönetti.Panelde vakıfla ilgili bilgi veren Mutlu, amaçlarının ABD’de öğrenim gören öğrencilere yardım sağlamak olduğunu söyledi. Mutlu, küresel vizyona sahip, çağı doğru okuyabilen aklı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirebilmek için mücadele verdiklerini kaydetti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Çelik, 2011 yılından bu yana Suriye’den komşu ülkelere mülteci akını olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin savaştan kaçanlar için güvenli bir sığınak olduğunu söyledi. Savaştan en çok kadınlar ve çocukların etkilendiğinin altını çizen Çelik, şiddet ve insan hakları ihlallerini önlemek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Çevik de 3,8 milyon kişinin yerlerinden edilerek başka ülkelerde mülteci olarak yaşadığını söyledi. Türkiye’nin uluslararası hukuk çerçevesinde geçici korunma sağlandığını ifade eden Büyükelçi Çelik, bunun nedenin istedikleri zaman Suriye’ye dönebilmelerine imkan sağlamak olduğunu belirtti.Türkiye’deki mülteci sayısının 2 milyona yaklaştığına işaret eden Çelik, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre dünyada en fazla yerlerinden edilmiş insana ev sahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekti.
TÜRGEV Başkanı Akalın, panelde vakıf yurtlarında kalan savaş mağduru Suriyeli bir genç kızın yazdığı mektubu okudu. Mektup, salondan büyük alkış topladı. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aydın da konuşmasında KADEM’in kadın sorunlarına sonuç odaklı çözüm ürettiğini ifade ederken, “kadın hareketi”nin dünya çapında gelişen bir “gerçek” olduğunu ifade etti.
kaynak: Haberler.com, turkishny.com