Başkan Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun
KADEM Vakfı Hizmet İçi Eğitim Kampı Konuşması
Değerli Yurt Müdirelerimiz,
Hoş geldiniz,
Sizleri muhabbetle selamlıyorum.
KADEM olarak her geçen gün büyüyen bir aileyiz.
2015 yılından bu yana KADEM Vakfımız ile öğrenci yurdu hizmetimize devam ediyoruz. Bu zaman diliminde çalışmalarımızda çok yol kat ettik, gençlerimizin barınma ihtiyaçlarından eğitimlerine verdiğimiz desteğe kadar sunduğumuz hizmet alanını oldukça genişlettik.
Bildiğiniz gibi kültürel değerlerimiz çerçevesinde, kadın ve erkeğin sosyal hayata katılımında denge ve adaletin tesis edilmesini önemsiyoruz. Kadınların siyaset, akademi ve çalışma hayatında eşit fırsatlara erişimini destekleyen çalışmalar yürütüyoruz.
Yurtlar kapsamındaki faaliyetlerimiz de KADEM olarak benimsediğimiz toplumda cinsiyet adaletinin sağlanması hedefinden ilham alıyor.
Kız öğrencilerimiz için açtığımız yurtlar, hayata katılım süreçlerinde onları koruyan kollayan ve eğitim süreçlerine katkı sunan yerler oluyor.
Çalışmalarımızın hedefine ulaşması adına öncelikle gençlerimize bugünden destek olmamız ve onlara rehberlik etmemiz gerektiğine inanıyoruz.
Sevgili Arkadaşlar,
Biz sizleri yurtlarımızı merhametle idare edeceğine inandığımız adil yol arkadaşları olarak kabul ediyoruz.
Öğrencilere, odasında oturan bir idareci profili vermek yerine onlarla vakit geçirip, paylaşımları çoğaltmanız arzu ediyoruz.
Bu sayede yurtlarımızda kalan öğrencilerimizin KADEM’e aidiyet duymalarını ve arada kuvvetli bir bağ oluşmasını ümit ediyoruz.
Yurt personeline yönelik ilişkilerde de müdirelerimizin, aynı hassasiyetle, üstenci bir yaklaşım yerine ekip ruhu ile hareket etmelerini, adil bir görev paylaşımı yapmalarını, uzaklaştırıcı ve öteleyici değil motive edici olmalarını arzu ediyoruz.
Zaman zaman karşılaşılan problemleri daha etkin ve kısa sürede çözüme kavuşturmak ve yapılan güzel işlerin uygulama alanını genişletmek adına yurt müdirelerinin iletişim halinde olmalarını ve birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmasını istiyoruz.
Genel Merkez, Temsilcilik ve Yurtlar, aynı bütünün parçalarıyız, birlikte hareket ettiğimiz sürece yaptığımız işler, amacımıza hizmet eder hale gelecektir.
Biz vakıf merkezi olarak yurtlar için gerekli her imkânı sağlamaya gayret ediyoruz.
Genel merkez tarafından belirlenen kuralların yurtlarımızda güvenliğin sağlanması kadar birlik ve beraberlik ruhunun korunması için uygulamasını istiyoruz.
Öğrencilerden bazılarına belli imtiyazlar vermek, gençlerin birlik ruhunu zedeliyor, yurt içinde hiç istemeyeceğimiz gruplaşmalara hatta kopmalara yol açabiliyor.
Öğrencilerin yurtta verilen eğitimlere katılımı noktasında kullanılan dilin, ürkütücü, rahatsız edici veya tehditkâr olmamasına dikkat edilmeli.
Daha çok teşvik edici, öneriye açık ve yönlendirici açıklamalar yapmamız gerekiyor.
Her dönem Merkezden arkadaşlarımız sizi ziyarete geliyor, onlardan aldığımız raporlarla yurttaki işleyişten haberdar oluyor ve hedeflerimize ulaşıp ulaşamadığımızı değerlendirmeye çalışıyoruz.
Bu uygulamanın yanı sıra yurt müdirelerimiz şu kriterler ışığında kendi başarılarını ölçebilirler:
*Kadem Yurdunda kalan gençler bizimle mutlu mu? Kadem’e aidiyet hissediyorlar mı yoksa mezun olur olmaz bağlantıları kopuyor mu?
*Gençler kendilerini doğru ifade edecek bir zemin yakalayabiliyorlar mı?
*Gündemlerinde ne var, ilgilerini çeken ya da hayalini kurdukları şeyler neler? Bir derdi bir sıkıntısı olan var mı?
*Varsa bu durumu gönül rahatlığıyla bana iletebiliyorlar mı? Diyelim ki iletti benim tepkim ve yaklaşımım nasıl oluyor? Çözüm odaklı mıyım yoksa sorunları yok sayan bir yol mu takip ediyorum?
*Yurt kurallarına uymamakta ısrar eden öğrencilere iyileştirici bir üslupla yaklaşabiliyor muyum?
*Gençlerin hassasiyetlerine duyarlı mıyım?
*Yurt idaresinde adaleti sağladığımdan emin miyim? Aynı şartlardaki gençlere farklı yaklaşımlarım oluyor mu?
*Yurtlarımızda kalan gençlerin ihtiyaçlarını karşılamaya ve problemlerini çözmeye ne kadar istekliyiz? Yoksa kendimizi yalnızca idari işlerden sorumlu görüp onların yurda giriş çıkış saatlerinin ve yapacakları ödemelerin takibiyle mi yetiniyoruz?
Takdir edersiniz ki bu sorgulama uzayıp gider fakat en belirleyici olan sizin vereceğiniz cevaplardır. Her ne kadar biz aramızda sağlam bir iletişim kurmayı çok önemsiyor olsak da gözümüzden kaçan durumlar, ulaşamadığımız haberler olacaktır.
Bizim bu hizmetle ulaşmak istediğimiz asıl gaye, gençlerin halinden anlamak ve onları geleceğe hazırlamak.
Gençlerin dünyayı tanımaya en açık oldukları, farklı deneyimlere doğru merakla koştukları bu çağlarında yanlarında olmamız bizim için bir insanlık vazifesi.
Gerçekleştirdiğimiz bu toplantıların bir yandan görevlerimizi hatırlamak diğer yandan uygulamalarımızı değerlendirmek adına çok önemli fırsatlar olduğunu düşünüyorum.
Benimsediğimiz bu vazifenin kıymetini haiz olduğunuza eminim. Bu anlamda yeni eğitim öğretim yılında yeni muvaffakiyetler diliyorum.
Yurt hizmetlerimizde en ciddi sorumluluklarından birini üstlenmiş olan siz değerli yurt müdirelerimize gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.