Deprem Bölgelerinde, Afetzedelerin Hasarlı Yapılardaki Eşyaların Tahliyesine Yönelik Genelgeye Göre;
- Afet gören alanlarda “yıkık” ve “acil yıktırılacak yapı” niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması kesinlikle yasaktır.
- Ağır hasarlı tüm yapılara giriş izni ve eşya alımı konusu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirilecek.
- Binasının hasar derecesi ağır hasarlı olarak belirlenmiş olan ve otuz günlük itiraz süresi içerisinde bina hasar durumuna itiraz etmeyecek vatandaşlarımızın eşyalarını alabilmeleri, yapıları ile ilgili uzmanlarca oluşturulacak tahliye raporuna uygun şekilde planlanacaktır.
- Uzman raporunda “Girilemez” şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen girişe izin verilmeyecektir.
- Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak vb.) alımına müsaade edilecektir.
- Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecektir. (Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaktır. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, pvc kapı pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı vb. eşyaların sökülmesi alınması kesinlikle yasaktır.) Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır.
- Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek olup belirtilen tüm kurallara uyulması
- Tahliye sırasında olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulması zorunluluğu oluşması halinde (artçı sarsıntı vb.) tahliye derhal sonlandırılacak ve bu durum tutanak altına alınacaktır.
- İçeri girilmesine müsaade edilmeyen veya içerisinden eşya tahliyesi yapılamayan vatandaşlarımız için ayrıca eşya yardımı yapılacaktır.
Afetzedeler için Nakdi Yardım Yapılacak Mı?
- Konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır-orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10.000 TL nakdi destek ödemesi yapılmaktadır.
- Ödemeler için herhangi bir başvuru şartı aranmamaktadır. Ödemeler Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir.
- Ödemesi bankaya yatırılan vatandaşlarımıza SMS gönderilecektir ayrıca ödeme durumu e- Devlet “Hane Başına Destek Ödeme Sonucu Sorgulama” sayfasından öğrenilebilmektedir.
Hasarlı Evler için Taşınma Yardımı Yapılacak Mı?
- Konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere 15.000 TL taşınma yardımı yapılacaktır.
- Başvurular, e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Hasarlı Evler için Kira Yardımı Yapılacak Mı?
- İkamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır.
- 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır.
- Konutları hasarlı olup konteyner talep eden vatandaşlarımız, taşınma yardımı alabilecek ancak kira yardımından yararlanamayacaktır.
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına nakdi yardım yapılacak mı?
- Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın aile yakınlarına 100.000 TL nakdi yardım yapılacaktır.
- Başvurular İl Valiliklerince alınacaktır.
İkamet Adresinin Başka Yerde Olması Durumunda Destek Ödemesi Alınabilir Mi?
- Hasar gören konutta oturduğu, kimlik paylaşım sistemi veya ikametgah doğrulaması ile tespit edilen afetzedelere barınma desteği sağlanmaktadır.
Barınma Desteği Yardımının Tamamı Afetzedelere Hemen Verilecek Mi?
- İkamet adreslerinin bulunduğu İl Valiliğince yapılacak incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacaktır.
Sahip Olunan Birden Fazla Konutun Her Biri için Barınma Desteği Ödemesi Yapılabilir Mi?
- Afetzedelerin sadece fiilen ikamet ettiği ve hasarlı olduğu tespit edilen konutu için barınma desteği yapılmaktadır.
- Depremden etkilenen illerimizdeki afetzede vatandaşlarımızın mağduriyetlerini azaltmak amacıyla kimlik kartı başvurusuna gerek olmaksızın geçici kimlik belgeleri e-Devlet üzerinden alınabilecek.
- Geçici kimlik belgesini, depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan vatandaşlarımız yararlanabilecektir.
- Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet’ten barkodlu alabiliyor.
- e-Devlet’ten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.
Kredi Borçlarına İlişkin Düzenlemeler Nelerdir?
- 11 ilde TOKİ taksit ödemeleri 3 ay ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçları 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay
- Kamu bankaları, depremde vefat edenleri kredi borçlarını silecek.
- İş yerleri zarar gören 150 bin esnafın Halk Bankası’ndan kullandığı Hazine destekli kredi ödemeleri 6 ay ertelenecek.
- Vergi mükelleflerinin maliyeye olan yükümlülükleri 31 Temmuz’a kadar ertelendi.
- İŞKUR 20 bin vatandaşı hızla istihdam edecek.
Çiftçilere Yapılacak Destekler Nelerdir?
- Çiftçilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’den kullandıkları Hazine destekli krediler 1 yıl
- 2,8 milyar lirayı bulan mazot-gübre desteği nakdi olarak şubatta hesaplara yatacak.
- 530 milyon liralık hayvancılık desteği şubat ayı içinde çiftçilere aktarılacak.
- Üreticilere 1,5 milyar liralık yem desteği sağlanacak.
- 152 belediyenin İller Bankasına olan kredi ödemeleri 3 ay ertelendi.
- 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketi 350 milyar liraya yükseltildi.