Erzurum’da Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler Çalıştayı Düzenlendi

21 Ekim 2017, Erzurum

Atatürk Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalıştayın açılış paneline; Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Doğan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve birçok davetli katıldı.

KADEM Erzurum Temsilcisi Av. Fatime Alkan’ın açılış konuşmasıyla başlayan programda Alkan, çalıştayın önem ve hassasiyetine değindi. Alkan: Çocuklarımızın masumiyetini korumak bireysel ve toplumsal vazifemiz.

Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu yaptığı konuşmada ailenin önemini vurgulayarak; “Aileyi güçlendirdiğimizde, yarının mimarı olan çocuklarımızda güçlenir. Her türlü ihmal, istismarın önlenmesi için sevgi, ilgi, bilgi ve hukuk ile hareket edilmeli” dedi.

 

“Çocuk istismarlarının en mühim sebepleri bir dizi ihmalden kaynaklanıyor”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise yaptığı konuşmada, çocuk istismarının en mühim sebeplerinin bir dizi ihmalden kaynaklandığını belirterek “Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre ihmal, çocuğa bakmakla yükümlü kimsenin, çocuğun gelişimi için gerekli ihtiyaçları karşılamaması veya bu ihtiyaçları dikkate almamasıdır. Bu ihtiyaçlar sağlık, eğitim, duygusal gelişim, beslenme, barınma ve güvenli yaşam şartlarıdır. Ebeveyn veya bakıcının çocuğa sahip olduğu kaynaklarla orantılı bir yaşama alanı sağlanması gerekir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, KADEM Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Derya Yanık’ ın moderatörlüğünü yaptığı panelle başladı. Panele; İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şevki Sözen, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Erzurum Grup Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök konuşmacı olarak katıldı. Panelde; psikolojik, fiziksel, cinsel ve ekonomik istismarın, erken ve ileri yaştaki etkileri tartışıldı.

Panelin ardından çalıştay, düzenlenen üç oturumla devam etti. I. Oturumda, ”çocuk istismarının tanımı, türleri ve bu konudaki farkındalık” ele alınarak, ailelerin ve çocukların istismara karşı bilinçlendirilmesi üzerinde çalışmalar yapıldı. Çalıştayın II. ve III. oturumlarında ise ”çocuk istismarının sebepleri” ve ”çocuk istismarını önleyici genel yapılabilecekler”  üzerinde durularak, çalışmalar yapıldı.

Çalıştay, katılımcıların sonuç bildirilerini sunmasıyla son buldu.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top