Geleceğe İşbaşı Projesi

2016 yılından bu yana derneğimiz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR’la birlikte Geleceğe İşbaşı Projesi’ni yürütmekte. Bu projeyle, yetiştirme yurtlarında ve çocuk destekleme merkezlerinde (ÇODEM) kalan 16-18 yaş arası genç kızlara profesyonel beceriler kazandırıp iş bulma olanaklarını artırmayı amaçlıyoruz. Devlet himayesine girmeden önce şiddete maruz kalmış, sahipsiz bırakılmış ve eğitimden mahrum edilmiş olan bu kızlarımız, yetişkin bireyler olarak hayata atıldıklarında güvenli bir şekilde kendi ayakları üzerinde durabilsinler istiyoruz. Projemizi çeşitli illerde etkinlik sürdüren teşkilatlarımız kanalıyla ülke çapında gerçekleştirmeye gayret ediyoruz.

Anne, baba ve birinci dereceden yakını olmayan kızlarımıza mesleki eğitimin yanı sıra; insani haklarına dair farkındalık kazandırmaya yönelik eğitimler, rehabilitasyon ve psikolojik destek, kişisel gelişim programları ve başarısıyla ilham veren kişilerle söyleşiler gibi çok boyutlu bir etkinlik alanı sağlıyoruz. Bu genç kızların sadece eğitimleri değil, iş bulmaları için uğraşıyor, istihdam sonrası destek sunmaya devam ediyor ve onlara usta-çırak ilişkisi içinde staj olanağı tanıyoruz. Böylece hem kızlarımızın toplumsal hayata zorlanmadan entegre olmalarını, hem de sivil yardımlaşma geleneğimize önemli bir miras bırakan Bacıyan-ı Rum kültürünü canlı tutmayı amaçlıyoruz. Reşit olup yetiştirme kurumlarından ayrılma vakti gelen kızlarımıza eve çıkma süreçlerinde maddi ve manevi destek veriyor, birebir takip ediyoruz. İş ve ev hayatları düzene giren kızlarımız, lise ve üniversite eğitimlerine odaklanma fırsatı buluyor.

Proje kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sertifikalı olarak verdiğimiz eğitimler aşağıdaki gibidir:

  • Bilgi ve Belge Yönetimi,
  • Finansman ve Muhasebe,
  • İngilizce,
  • Bilgisayar,
  • Grafik ve Animasyon,
  • Hasta Kabul İşlemleri,
  • Turizm ve Otelcilik

İllerde Geleceğe İşbaşı

  1. İstanbul

Projemizin ilk üç döneminde toplam 17 öğrenci iş hayatına geçiş yaptı. Reşit olup yetiştirme kurumlarından ayrılma vakti gelen kızlarımıza eve çıkma süreçlerinde maddi ve manevi destek veriyor, birebir takip ediyoruz.  Projemizin dördüncü dönemi ise Temmuz 2020’de tamamlandı. Bu süreçte programa kabul edilen öğrencilerden 16’sı sertifika almaya hak kazandı. İstihdam süreçleri devam ediyor.

  1. Temsilcilikler

Projemiz, Elazığ ve Antalya’da bir dönem ve Gaziantep’te iki dönem olarak tamamlandı. Bu illerimizde toplam 67 öğrenci ile projeye başlandı. 48 öğrenci eğitimleri tamamladı. Antalya ve Elazığ’da 5 öğrencimiz iş hayatına devam etmekte. Gaziantep’te yeni döneme başlayan 13 öğrenci de eğitim sonrası istihdam edilecek. Ankara, Bursa ve Erzurum gibi diğer illerimizde de ASP il müdürlükleriyle projemizi gerçekleştirmek adına temas kurduk.

Geleceğin Güçlü Kadınları

K.: Devlet korumasında olan ve liseye açık öğretimden devam etmeye karar veren genç kızın geleceğe dair bir planı bulunmuyordu. Geleceğe İşbaşı Projesinin II. dönemi sağlık alanında eğitimlere dâhil oldu, eğitimini tamamladı. Bir hastanede işe başladı, iş hayatına uyum sağladı. Reşit olma zamanı geldiğinde projede bulunan başka bir arkadaşıyla eve çıkmasına yardım ettik. Böylelikle iş ve ev hayatını düzene oturtan genç kız lise eğitimini bitirmeye odaklandı.

Artık bir işim var, bu mutluluğu bana kimse veremez. İşim sayesinde bilgi, donanım, tecrübem, ufkum ve sosyal hayata katılımım arttı. KADEM bana her şeyi kattı, iyi ki KADEM var.

Özel bir hastanede hasta danışmanı olarak çalışıyorum. Lise üçe kadar okudum, dördüncü sınıf yarım kaldı, bıraktım. Ama şimdi açıktan bitireceğim. İnşallah üniversiteye de gideceğim. İnsanlarla temas kurma yeteneğim fazla iyi değildi. Çok konuşkan birisi de değilim zaten. Rahat konuşmam için karşımdaki insana alışmam lazım. Espri yapmaya, gülmeye başlamam biraz zaman alıyor. Hastalarla da işlerini halledebileceğim şekilde temas kuruyorum. Biraz zor bir iş. Bazen sıkıntı çıkabiliyor. Ama sorunları çözmeyi başarıyorum ve bunu seviyorum. Böylelikle hayata devam etme motivasyonunu da kazandım. Kendim çalışıyorum, kendim kazanıyorum ya; bu çok iyi bir şey. Ayaklarımızın üzerinde durabildiğimizi hissediyorum. 12 yaşımdan itibaren yetiştirme yurtlarında kaldım. Bu yüzden yeni hayata geçiş ilk başta zor geldi. Ama müdürümüz ve projedeki mentörümüz çok yardım etti. Hepimizin bir mentörü var. Onlardan her konuda yardım alabiliyoruz. Sadece çalıştığımız işle ilgili değil yani. Buluşuyoruz, konuşuyoruz, çay içiyoruz, dertleşiyoruz.

N.: Devlet korumasında olan ve kendi ülkesinden göç etmek zorunda kalan genç kız Türkiye’de yeni bir hayata başladı. I. dönem Geleceğe İşbaşı Projesi kapsamında turizm ve grafik tasarım alanında eğitim aldı, staj yaptı. İkisini de başarıyla tamamlanan genç kız sektörünün önde gelen holdinglerden birisinde insan kaynakları departmanında işe başladı. Reşit olma zamanı geldiğinde abisiyle eve çıkmasına yardım ettik. Göç nedeniyle aksayan eğitim hayatına da devam etmeye karar verdi. İşbaşı yaptığı şirkette çalışma hayatına başarıyla devam ediyor. Kendi arzusuyla bir evlilik gerçekleştirdi. Eğitim ve iş hayatını düzene sokan kızımız artık anne olmak istiyordu. Bebeğini yakın zamanda kucağına alacak.

Allah her ülkeye böyle bir lider versin

İki sene önce Afganistan’dan geldik Türkiye’ye. Ülkemizde savaştan da beter bir durum var. Annem yok. Kardeşlerim ve babamla geldik. Ama babam hastalandı ve Allah’ın rahmetine yürüdü. Kardeşlerimden ikisi başka ülkede, ağabeyim ise İstanbul’da. Kendi ülkemde lise eğitimimi tamamladım, hatta üniversiteye gitmek üzere hazırlanıyor, bilgisayar mühendisi olmak istiyordum. Ama sonra kısmet bizi Türkiye’ye getirdi. Babam ölünce yurda gittim. Ben Afganistan’da evimde prensesler gibi bir hayat yaşıyordum. Sonra sıkıntılı bir hayata geçtik. Ama Allah beni tek bırakmadı. Çok şanslıyım, hayatta hep iyilerle karşılaşıyorum. Yurtta KADEM’in projesini duydum. Aslında üniversite okumak istediğim için çalışmayı düşünmüyordum. Ama reşit olmak üzereydim. Yetiştirme yurdundan çıkmam gerekecekti. Gerçek hayatın ne olduğunu da bilmiyordum. İşim yok, ailem yok, hayat nasıl devam edecek? Çalışmam gerektiğini fark ettim. Bu yüzden projeye müracaat ettim. Kabul edildiğimi öğrenince gece abdest aldım, dua ettim. Benim dilimde şiir söyleyen Mevlana’nın dediği gibi, tövbemizi bozsak da Allah bizi kendisine dönmeye çağırıyor. Şimdiki isteğim bir gün üniversiteye de gidebilmek. Şu anda bunun önündeki engel Türkçemin iyi olmaması, ama Allah büyük. İnternet sağ olsun, geceleri orada uğraşıyorum dilimi geliştirmek için. Artık özel bir firmanın insan kaynakları departmanında çalışıyorum. Bu ülkeden çok memnunum. Ben de bu yüzden hayatım boyunca burada hizmet etmek istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan bize çok yardım etti. Sadece kendi ülkesinde olanlara değil, bütün dünyaya çok yardım ediyor. Allah istediklerinizi nasip etsin. Her ülkeye de inşallah Türkiye’ninki gibi bir şah nasip etsin. Hep dua ediyorum, abad olsun, mutlu olsun, kimseye muhtaç olmasın. Afganistan bugün düzelse gitmek isterim. Herkes vatanını özler ama artık Türkiye de benim vatanım. Babam da burada yatıyor. Onun için artık buradayım. Bu projenin bütün dünyaya örnek olmasını istiyorum. Düşünün, Sümeyye Erdoğan, Cumhurbaşkanı’nın kızı, çok rahat bir hayat geçirebilir. Ama o geceleri uyumuyor, kızlar için, yurt kızları için ne yapabilirim diye düşünüyor.

F.: Devlet korumasında olan kızımız II. dönem Geleceğe İşbaşı Projesi kapsamında sağlık alanında eğitim aldı. Eğitim sonrasında özel bir hastanede hasta karşılama biriminde çalışmaya başladı. İşe uyum süreçlerinde yaşadığı sorunlarla baş etmesi için manevi destek sağladık. Reşit olunca eve çıkmasına yardım ettik. Destek ve yönlendirmelerle lise eğitimini tamamladı. Ardından memuriyet atamasına başvurdu, kabul edildi. Koruma altında olduğu süreç ve sonrasında ailesiyle olan sorunları çözme fırsatı buldu.

Hedef, üniversite

Projeden yurt müdürümüz haberdar etti. Listeye adımı koymak istediklerinde biraz korktum, altından kalkabilir miyim diye. Çünkü lise bitmemişti ve stajımı yapıyordum. Ayrıca bir eğitime, sonra da yeni bir staj dönemine girecek olmaktan çekindim. Zor gelebilirdi. Ama sağlık sektörüne yönlendirilebileceğimi öğrendim ve çok sevindim. Eğitim dönemi çok zengindi. İlkyardım, programlama, kodlama, sosyal hayatta ilişkiler, hatta diksiyon dersi bile aldık. Derslerin bitiminde özel bir hastaneye hasta danışmanı olarak yerleştirildim. Hastayı karşılama, hazırlama ve uğurlamadan sorumluyum. Aslında zor bir işim var. Başlarda hastanın odasına girip iletişim kurmaktan çekiniyordum. Bazen hastaların üzüntülerine, gerginliklerine de şahit oluyorum. Ama bundan şikayetim yok. Güler yüzlü davranıyorum. Bunun hasta için çok önemli olduğunu biliyorum. Stajımın bitmesine artık az bir zaman kaldı. Devamı gelir mi bilemiyorum. Bu arada artık reşit olduğum için yurttan ayrıldım, yurt arkadaşımla eve çıktım. Ekonomik olarak zor, ama yine de güzel. Eğitimimi tamamlamam gerekiyor. Şimdi hedef üniversite.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top