Genç KADEM Üniversite Kulüpleri Eğitim Kampı İstanbul’da Yapıldı
30.01.2019, İstanbul
“Milli Teknoloji” konferansıyla T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katıldığı açılış programının ardından başlayan Genç KADEM Üniversite Kulüpleri Eğitim Kampı’nın ikinci gününde, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen üniversite kulüpleri başkan ve yardımcıları KADEM Genel Merkez’de yapılan seminer ve konferanslara katıldı.
“Büyük hayaller kurmaktan çekinmeyin ve kendinizi hayallerinize taşıyacak net hedefler belirleyin.”
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun, “Misyon, Vizyon ve Söylem” başlıklı konuşmasıyla başlayan programda KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu; gençlerin sosyal sorumluluk alanlarına ilgi duymasının çok kıymetli olduğunu ifade etti.
Gümrükçüoğlu, “Bugün KADEM çatısı altında toplanmanız, sosyal sorumluluk alanında ne kadar duyarlı olduğunuzun da bir göstergesidir. Sizler bizim hem dostlarımız hem de yol arkadaşlarımızsınız. Bir genci ne ayakta tutar diye sorarsanız, tecrübelerim bana iki şey gösteriyor: biri bilgi diğeri cesaret!
Bizim kültürümüz de Süpermenler yok, aslında buna ihtiyacımız da yok. Çünkü biz, gözünü budaktan sakınmayan, korkularına esir olmayan bir milletiz.
Elbette ki insanı insana gerçek anlamda bağlayan, onları dijital oyuncaklardan ve sanal ağların esaretinden kurtaracak gerçek dostluklardır. Kendimizi dijital etkileşimlere kaptırdıkça ilişkilerimizin de mekanikleştiğini görüyoruz.
Büyük hayaller kurmaktan çekinmeyin ve kendinizi hayallerinize taşıyacak net hedefler belirleyin. Cesaretli olun, çevrenizde ters giden bir duruma şahit olduğunuzda onu düzeltmek için harekete geçin!”
“Çocuk büyütmeyi dışarıda para kazanmaktan daha önemsiz görebiliyoruz. Modern çağın bize dayattığı şeyler bunlar.”
Gümrükçüoğlu’nun ardından konuşan KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar: “Bize empoze edilen şeyler var. Çocuk büyütmeyi dışarıda para kazanmaktan daha önemsiz görebiliyoruz. Odağımıza parayı koyarsak bu normal. Odağımıza gerçek değerlerimizi koysak bir çocuk yetiştirmek nasıl daha önemsiz olabilir? Modern çağın bize dayattığı şeyler bunlar.” dedi.
Bayraktar: “Bireysellik üzerine kurulmuş bir sistem var. Kendimizi gerçekleştirmek çok önemli, fakat sadece bununla tamam olamayız. Başkalarına nasıl faydam dokunur diye düşünmek gerekiyor. Farklı bir sistem kurgulamak zorundayız.
Neslin devamının kısıtlandığı, daha küçük bir dünyaya götüren bir üst akıl var. İlaç sektörünün verdiği zararlar, yaratılışa aykırı ilişki biçimleri, ve başka birçok konu buna hizmet ediyor. Neslin devamını zorlaştıran şeylerle korkmadan mücadele etmeliyiz.
Daha küçük, daha kolay yönetilebilir bir dünya nüfusu için hem farklılıklarımız öldürülüyor, hem de düşünmemiz, sorgulamamız istenmiyor. Devamlı envai çeşit lüzumsuz eğilimle meşgul ediliyoruz.
Düşünemeyen, odaklanamayan insanlar haline geliyoruz. Tüm bunlara karşı farklılıklarımıza, öncelikle kendimize, dilimize, kültürümüze, dinimize ve değerlerimize sahip çıkmamız lazım.”
Daha sonra soru cevap kısmına geçilerek KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu ve KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bayraktar gençlerin ülkemizdeki güncel olaylara yaklaşımlarını, bakış açılarını ve toplumsal anlamda yaşanan sorunlarla ilgili görüşleri ve çözüm önerilerini dinlendiler.
Öğleden sonraki oturumda, KADEM Kurumsal Yapılanma Direktörü ve Kurucu Üyesi Melek Çakıroğlu KADEM’in kuruluş hikayesini gençlere anlatarak onlara verdiği önemden ve STK’ların gençlerle birlikte gelişecek yapılar olduğundan bahsetti. Ardından KADEM Gençlik Komisyonu Başkanı Ebru Aracı katılımcılarla, etkinlik planlamasının nasıl yapılması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunarak üniversite kulübü üyelerinin sorularını yanıtladı.
Programının son oturumunda öğrencilerle bir araya gelen Dr. Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış, Batı masalları ve Türk masallarını kıyaslayarak, masallardaki mitlerin, kadın erkek ilişkilerinin, çocuk konumunun, toplum hafızasının oluşumuna çok büyük katkısının olduğunu söyledi. Danış: “İnanç vesilesiyle edindiğimiz cinsler arası denge ve adalete değin pek çok temel unsur, esasen bize ait kültürde, edebi verimlerimizde içkindir.” dedi.
“Görüntünün hakikatin yerine geçtiği günümüzde, hakikati bulma konusunda gayret göstermeli ve dijital mecraları doğru okumalıyız.”
Kampın son gününde Üniversite Kulüpleşme Birim Sorumlusu Muhammed Mübarek Kaya, Genç KADEM kulüplerinin işleyişi hakkında bilgi verirken, birim üyeleri ve katılımcılar programın değerlendirmesini yaparak eğitim kampıyla alakalı duygu ve düşüncelerini paylaştılar.
Ardından KADEM Kurumsal İletişim Direktörü Leyla Gök, sosyal medya ve etkili iletişim de dikkat etmemiz gereken hususlardan ve etkili içerik üretiminin püf noktalarından bahsetti. Leyla Gök: “Mahremiyet ve tevazu yerine cilalı imajlar oluşturuluyor. Görüntünün hakikatin yerine geçtiği günümüzde, hakikati bulma konusunda gayret göstermeli ve dijital mecraları doğru okumalıyız.”
Yoğun geçen Genç KADEM Üniversite Kulüpleri Eğitim Kampı’nın ardından buz pateni etkinliğinde bir araya gelerek keyifli vakitler geçirip günün yorgunluğunu atan gençler, program sonunda üniversite kulüpleri arasında yapılan bilgi yarışması etkinliğinde heyecanlı dakikalar yaşadılar ve çekilen hatıra fotoğrafıyla memleketlerine uğurlandılar.