Türkiye sivil toplum hayatına yeni bir dernek daha katıldı.
Bu seneki 8 Mart”ta kurulan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), geçtiğimiz akşam özel bir toplantıyla basına tanıtıldı.
Yönetim Kurulu, hayatın farklı alanlarından dini hassasiyetleri yüksek kadınlardan oluşan KADEM, kadın hakları mücadelesine farklı bir perspektif sunmak amacını da güdüyor. Genel amaçları içerisinde hem kadının hem de ailenin statüsünün yükseltilmesinin yer alması da bunun göstergelerinden…
Ayrıca kadına siyasal, sosyal, ekonomik alanlara katılım bilincinin aşılanması, kadın hakları ve fırsat eşitliği konusunda toplumda bilinçlendirmenin artırılması ve bu yönde manevi değerlere saygılı ortak bir bilinç ve kamuoyu oluşturulmasını da temel hedefleri arasında sayıyor.
Bu çerçevede KADEM, kadınların yaşama pozitif katılımını sağlamaya, onları hakları noktasında bilinçlendirmeye, bireysel ve mesleki gelişimlerine katkı sunmaya çalışacak.
Derneğin vizyonuysa şöyle tarif edilmiş: “Türkiye Kadınının öz değerlerini muhafaza ederek, ulusal ve uluslararası platformlarda dünya kadınları ile rekabet edecek düzeye getirmek, getireceği çözümlerle kadınımızın hayatını kolaylaştırmak ve zenginleştirmek…”
“Türk kadını” yerine “Türkiye kadını” ifadesinin seçilmesindeki kucaklayıcılıktan, feminist literatürden alışık olmadığımız “değerleri muhafaza etme” amacına kadar pek çok ifade aslında KADEM”in yola çıkışındaki özgünlüğü bize haber veriyor.
KADEM”in şimdiye kadar gerçekleştirdiği en önemli çalışmalardan birisinin “Yerel Yönetimler Eğitim Sertifika Programı” olduğunu düşünüyorum. “Gönüllü kadın kotası”nın gerekliliğine inanan ve kadınların siyasete daha geniş katılımını hedefleyen dernek, bu amaç doğrultusunda, 93 kadını yerel seçim adaylığına hazırlamış. Bu kadınların 64″üyse, çeşitli yerlerden yerel seçimlerde aday olmak için başvurularını gerçekleştirmiş.
Yine bir başka farkındalık yaratma projesi de KADEM”in “Erkeksen, öfkeni yen!” sloganıyla dikkat çeken medya kampanyası oldu. Sosyal medyada “trend” olan ve ekranlarda da geniş yer kaplayan proje, erkek egemen söyleme, yine kendi kodları içerisinden meydan okuyor ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmeye çalışıyor.
Tanıtım gecesinde, Dernek Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz”dan sonra söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Sümeyye Erdoğan da kadın hakları mücadelesine farklı bir soluk getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Çalışmaları sırasında seslenmeye çalışacakları hedef kitlesinin sadece kadınlar değil, erkekler de olacağını söyleyen Erdoğan, bu amaçla erkeğe yönelik de yapıcı bir dili benimsemenin önemine dikkat çekti. Batı kaynaklı literatürün de kendliğinden ortaya çıkmadığını, onu şekillendiren sosyo-ekonomik faktörler olduğunu söyleyen Erdoğan, bu yüzden toplumsal kodları merkeze alan bir çalışma yürüteceklerini de sözlerine ekledi. En öncelikli başlıklarının aile içi şiddet olduğunu belirterek, “Kol kırılır, yen içinde kalır” anlayışının kadın üzerindeki aile ve toplum baskısını artırdığını dile getirdi.
Bu özetten de anlaşılacağı üzere KADEM, kadını muhafaza etmekle toplumsal değerleri muhafaza etmenin birbiriyle çelişen değil, birbirini tamamlayan amaçlar olduğunu kanıtlamak üzere yola çıkmış bulunuyor. Hayırlı olsun, hayra vesile olsun.