KADEM ile İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığında gerçekleşen II. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Konferans Salonu’nda başladı.

Açılış konuşmalarını KADEM Kurucu Başkanı Sare Aydın, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ni temsilen Dr. Fatih Recep Saraçoğlu’nun yaptığı kongrenin, açılış paneli tamamlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu’nun, Prof. Dr. Ömer Çaha’nın, Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı (HEKVA) Yönetim Kurulu Başkanı Piyale Çitil’in yer aldığı açılış paneline, Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş moderatörlük yaptı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de, kongreye katılım gösterdi.

Bakan Ramazanoğlu, kız çocuklarının ve kadınların eğitim ve kariyer süreçlerinde yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, kız çocuklarını dezavantajlı duruma getiren toplumsal algılara değindi.

Ramazanoğlu, “herhangi bir maddi sıkıntıda ilk feda edilen kız çocuğun eğitimi oluyor,” diyerek, erkek çocukların eğitimi içinse ekstradan fedakarlık yapıldığını belirtti.

Açılışı yaparak katılımcıları selamlayan Sare Aydın, kadın ile erkek arasındaki farklılıklara, kadının istihdama katılımını teşvik ederken gözetilmesi gereken koşullara, yoksulluğun özellikle kadınların hayatında oluşturduğu sıkıntılara ve özellikle mülteci kadınları vuran yoksulluğa karşı alınacak önlemlere dair bir konuşma yaptı.

Aydın, “Kadının ve erkeğin doğuştan gelen bedensel, akli ve ruhi farklılıkları salt mutlak bir eşitlik iddiasıyla görmezden gelmek yerine kabul edilmek, bu farklılıkları karşılıklı olarak fırsata dönüştürmek gerekmektedir. Kadın ve erkek arasındaki farklılıkları gören ve bunun üzerinden politika geliştiren, eşitliği sağlarken adaleti göz ardı etmeyen bir sisteme ihtiyaç duyduğumuzu dile getiriyoruz.” sözlerini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren isei üniversite bünyesinde kurulan araştırma merkezlerinin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Açılış panelinin moderatörü Sevgi Kurtulmuş, yoksulluğun getirdiği sıkıntıların ve trajedilerin en çok kadınları vurduğunu vurgulayarak, “Yoksulların çoğu kadın olduğu için son yıllarda ‘Yoksulluğun Kadınlaşması’ diye bir tabir oluştu,” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası  İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, hizmet sektöründe çalışan kadınların sorunlarına ve yükselmelerinin önündeki engellere yönelik gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Çaha, “Kadınlarla erkekler aynı zamanda işe başlıyor, erkekler yükseliyor, kadınlar bir ‘cam tavan’a çarpıyor,” dedi.

HEKVA Başkanı Piyale Çitil de, yoksulluğun ortaya çıkardığı sorunların sorumluluğunun çoğunlukla kadınların omzuna yüklendiğine dikkat çekti.

Çitil, “Zenginlik erkeğe, yoksullukla başa çıkmak kadına emanet ediliyor,” dedi.

Panelin sonunda kongrede dereceye giren bildirilerin sahiplerine ödülleri takdim edildi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top