Israrlı Takip Nedir?

 

Son yıllarda kadınların gerek fiziksel, gerekse telefon ve sosyal medya üzerinden ısrarlı takibe maruz kalma oranı giderek artıyor. Özellikle kadınları mağdur eden ısrarlı takip karşısında, çoğu zaman sessiz kalınıyor ve eylem görmezden geliniyor.

Oysa ısrarlı takip, öncelikle bir tacizdir. Fiziksel ve psikolojik şiddet türlerinden biri olarak değerlendirilir. Ve günümüzde pek çok ülkede suç kapsamında ele alınmaktadır. Israrlı takip; özel hayatın gizliliğini ihlal eden, tehdit, korku, şantaj gibi yollarla kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakan bir eylemdir.

Israrlı Takip suçu, Fiziken Takip Etmek veya Temas Kurmaya Çalışmak olarak iki şekilde gerçekleşebilir.

 

6284-israrli-takip-KADEM


Fiziken Takip Etmek

Fiziken takip etmenin pek çok örneği bulunmaktadır. Failin ısrarlı bir şekilde takip sürecini devam ettirmesi ısrarlı takip suçunu ortaya çıkarır.

  • İşe, eve, okula veya herhangi bir yere giderken kişinin ısrarlı bir şekilde takip edilmesi,
  • Kişinin eski sevgilisi, eşi tarafından sürekli takip edilmesi, kapısının önünde beklenmesi, istemediği notlar alması,
  • Failin kendini görünür kılması ve beklenmeyen zamanlarda mağdurun karşısına çıkması,
  • Failin beklenmedik zamanlarda kişinin karşısına çıkarak, davetsiz bir şekilde ortamlara dahil olması ısrarlı takip türleri arasında yer almaktadır.

Temas Kurmaya Çalışmak

Israrlı takip yöntemlerinden biri de temas kurmaya çalışmaktır. Temas kurarak mağdurla iletişime geçmenin farklı birçok yöntemi vardır. Bu yöntemler; haberleşme, bilişim sistemleri veya üçüncü kişi aracılığı ile gerçekleşebilmektedir.

Israrlı takibin temas ile gerçekleşen örnekleri arasında;

  • Sosyal medya araçlarından mesaj, yorum, paylaşım gibi istenmeyen içerikler alma,
  • Israrlı bir şekilde karşı tarafa; mektup, mail, mesaj gönderme, telefon etme,
  • Üçüncü kişilerin araya sokularak iletişim ve haberleşmenin sağlanması. Örneğin, üçüncü bir kişinin yüz yüze temas kurmak üzere aracı olarak mağdur ile görüşmesi.

Bu suç kişide huzursuzluk, endişe, korku ve güvenlik gibi sorunlara yol açmaktadır.

srarli-takip-sucu-KADEM


Israrlı Takip Suç Mudur?

 

Şiddetin bir türü olan ve günümüzde sıklıkla karşılaştığımız “ısrarlı takip” 27.05.22 tarihinden itibaren yeni bir suç tipi olarak kanunlara eklenmiştir. Israrlı takibin suç sayılabilmesi için belirlenen bazı noktalar vardır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na eklenen Israrlı takibin suç teşkil etmesi için;

  • Israrlı bir biçimde bir kimseyi fiziken takip etmek,
  • Bilişim sistemlerini, haberleşme yahut iletişim araçlarını veya üçüncü kimseleri kullanarak ısrarlı bir şekilde temas kurmaya çalışması gerekmektedir.

Israrlı Takip Cezası Nedir?

 

Türk Ceza Kanunu’nda yer alan ısrarlı takip suçu, suçun niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Suça 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Ayrıca bu suçun;

  • Çocuğa,
  • Ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi,
  • Mağdurun okulunu, işyerini, konutunu terk etmesine neden olması,
  • Hakkında uzaklaştırma kararı verilen fail tarafından işlenmesi halinde ceza, 1 yıldan 3 yıla kadar artırılabilmektedir.

KADEM’in Israrlı Takip Kampanya Mesajı: Yasaya Tutun!

KADEM kadına şiddet sorununa dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirmek adına 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, şiddeti farklı açılardan ele aldığı kampanyalar düzenlemektedir.

KADEM-yasaya-tutun-israrli-takip

2022 yılı kampanyasının temasını da ISRARLI TAKİP olarak belirlemiş, hazırladığı kamu spotuyla ve sosyal medya içerikleriyle ısrarlı takibin hak ihlali ve bir şiddet türü olduğuna dikkat çekmiştir. 5237 sayılı Türk ceza kanununa göre ısrarlı takibin suç kapsamına girdiğini, kampanya vasıtasıyla duyurmuştur.

Kampanyada rahatsız, tedirgin veya huzursuz olduğunda, korktuğunda, kendini güvende hissetmediğinde “Yasaya Tutun. O Seni Korur” mesajı verilmiş, “Israrlı Takip Bir Şiddet Türüdür Ve Suçtur” sloganıyla, bu eylemi hafifletmenin, görmezden gelmenin veya sessiz kalmanın doğuracağı olumsuz sonuçların altı çizilmiştir.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top