KADEM 4. Hizmet İçi Eğitim Kampı Gerçekleştirildi
13-14 Ekim 2018, Kocaeli
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Yönetim Kurulu, Türkiye’nin dört bir yanından gelen il temsilcileri, ekipleri ve yurt müdirelerinin katılımı ile 4. Hizmet İçi Eğitim Kampı Kocaeli’nde düzenlendi.
Eğitim kampında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu KADEM olarak meselelerinin; kadın, aile ve toplum olduğuna vurgu yaparak, bir STK olarak toplumun asayişini bozan, canını yakan ve aile birliğini tehdit eden durumların çözülmesini istediklerini söyledi.
Gümrükçüoğlu: “Kadınlar, çocuklar ve aileler mağdur olmasın istiyoruz. Biliyoruz ki kadının mağdur olması, eşin mağdur olmasıdır, çocuğun mağdur olmasıdır, ailenin mağdur olmasıdır. Dolayısıyla üzerinde durduğumuz mesele çok hassas ve topluma ilişkin bir meseledir. Bu sebeple KADEM olarak bizler çok çok insani bir temelden yola çıkıyoruz. Kadının insan hakkından bahsediyoruz.
Mağduriyetler karşısında farkındalık kampanyaları düzenliyor, hukuki davaların takipçisi oluyoruz. Bir oluyoruz, birlik oluyoruz, toplumsal bir dayanışma sağlıyoruz” dedi.
Gümrükçüoğlu konuşmasında “cinsiyet adaleti”ne vurgu yaptıklarını ifade ederek KADEM söylemlerini de bu referansta oluşturduklarını çünkü, ancak cinsiyet adaletini temel alan bir yaklaşımın kadın ve erkeğin yükümlülüklerini dikkate alan düzenlemeler yapabileceğini açıkladı.
“Cinsiyet adaleti, aileyi ve toplumsal refahı önceliyor”
Gümrükçüoğlu: “Hakkaniyet ve dengeyi içinde barındıran bir adalet anlayışı kadın ve erkek ilişkilerinin, aile içi iletişimin, toplumsal pratiklerin daha sağlıklı ve itidalli bir şekilde sürmesine yardımcı olacaktır. Cinsiyet adaleti, kadının korunması kadar erkeği de mağdur etmeyecek hakkaniyete ve dengeye dayalı bir düzen oluşturma gayretiyle aileyi ve toplumsal refahı önceliyor. KADEM de bu düzenin inşaası için gayret gösteriyor” dedi.
Kampta Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve yönetim kurulu; temsilciler ve yurt müdirelerinin işleyişle ilgili sorularını cevapladı.
Soru-cevap kısmının ardından eğitim kampı, Kadıköy Vaizi, İlahiyatçı Ayşenur Özkan’ın “Ekip Çalışmalarında Duygusal Zeka ve Gönüllülüğü” konusunu ele aldığı sunumuyla devam etti. Özkan konuşmasında gönüllü çalışmanın önemine de değinerek: “Gönüllü çalışmalarda kendimizi ve zaaflarımızı çok iyi bilmemiz, nefsimizi bir kenara bırakarak, niyetlerimizi kontrol etmemiz gerekiyor. Karşılık beklemden iyilik yaptığımız zaman karşılığını her iki dünyada da alırız” dedi.
“Kadınların farklılıklarını gözeterek iş ve kamusal hayatta var olabilmelerinin yolları aranmalıdır”
Vaiz-İlahiyatçı Ayşenur Özkan’ın ardından “Toplumsal Cinsiyet Adaleti”ni anlatana Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, aile ve toplum içinde kadın ve erkeğin rollerine değindi. Bayraktar, birçok uluslararası kurumda ve akademik çevrelerde toplumsal cinsiyet adaleti kavramının kullanılma olduğunu vurgulayarak; “Biz inananlar Allah’ın belirlediği çizgileri tartışmıyoruz, ancak hikmetini araştırabiliriz.Toplumsal cinsiyet adaleti başlığı altındaki tartışmalarımız, Allah’ın bizim için çizdiği resme uymayan, toplum ve kültürlerin başka saiklerle şekillendirdiği ve dayattığı rollerdir” dedi.
Bayraktar, filmlerde, şarkılarda, annelik ve anne-çocuk ilişkisinin yeterince işlenmemiş, mutlulukla haykırılmamış olduğunu, hep ne kadar zor, hayatı sekteye uğratan bir “ayak bağı” olduğunun anlatılmış olduğuna da değinerek, ondan daha da az anlatılan; babalığın, baba çocuk ilişkisinin güzelliği olduğunu söyledi. Bayraktar: “Kadınların farklılıklarını gözeterek iş ve kamusal hayatta var olabilmelerinin yolları aranmalıdır. Salt kadınla özdeşleştirilen aile alanı erkeğin de alanıdır. Keza salt erkekle özdeşleştirilmeye çalışılan toplumsal alan, toplumun geçimi ve yönetimi, kadının da alanıdır. Cvlerde kişisel özelliklerde çok aranan “zaman yönetme”, “kriz anlarında soğukkanlı olabilme”, “hızlı karar verebilme” gibi yetiler tam da anneliğin insana kazandırdığı özelliklerdir. Ama işverenler çalışanlarında anneliği bir kazanım değil kayıp olarak görürler” dedi.
Temsilcilik Kampı’nın ikinci günü, Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu moderatörlüğünde KADEM Direktörleri tarafından il temsilcileri, yurt müdireleri ve temsilcilik sekreterlerine yönelik gerçekleştirilen istişare toplantısıyla devam etti. Toplantının ardından “Proje” ve “Operasyonel İşlemler” eğitimleri verilirken, katılımcılarla interaktif olarak iş ve günlük hayatta yaşanan olayların canlandırıldığı “Drama” atölye çalışması gerçekleştirildi.
KADEM Yönetim Kurulu’nun; il temsilcileri, ekipleri ve yurt müdireleriyle bir araya geldiği 4. Hizmet İçi Eğitim Kampı çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.