KADEM, Ankara’daki “Uluslararası Göç ve Mülteci” Fuarına Katıldı

18 Aralık 2017, Ankara

 

KADEM, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla Ankara’da gerçekleşen “Uluslararası Göç ve Mülteci” Fuarına katılarak mülteci kadınların hikâyelerini konu alan “Ayrılık” belgesel filmi gösterimi ve söyleşisi gerçekleştirdi.

 

KADEM, Ankara’da gerçekleşen “Uluslararası Göç Ve Mülteci” fuarında stand açtı. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği KADEM standını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’da ziyaret ederek, kadın çalışmaları ve sığınmacı kadınlar hakkında yürütülen projelerle ilgili bilgi aldı.

KADEM Kurumsal İletişim Direktörü Leyla Gök moderatörlüğünde “Ayrılık” belgesel filmi gösterimi öncesi gerçekleşen söyleşiye, Suriyeli Mülteci Hene İbo ve KADEM ve AFAD Sığınmacı Kadınlar Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Dil Öğretmeni Suzan Osman konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşide göçmenler günü ile ilgili katılımcıları bilgilendiren KADEM Kurumsal İletişim Direktörü Leyla Gök: “Bugün, Dünya Göçmenler Günü, dünyada 230 milyondan fazla insan çeşitli sebeplerden dolayı doğduğu ülkenin dışında yaşıyor. 18 Aralık günü, Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak 2000 yılında Uluslararası Göçmenler Günü ilan edildi. Bu gün, dünya çapında göçmenler ve yerinden edilmiş insanların yaşamları ve sorunları konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Dünyanın en önemli göç rotalarından biri üzerinde yer alan ülkemiz, büyük göç süreçlerine tanıklık ve ev sahipliği yaptı. Ülkemizin gelişen yapısı bölgede bir çekim unsuru oluştururken, komşu ülkelerde devam eden siyasi istikrarsızlıklar, ülkemize yönelik göçü teşvik ediyor” dedi.

 

“Kültürümüzden gelen misafirperverliğimizi sizlerle paylaşıyoruz”

 

Gök, Türkiye’nin 2013 yılında ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu kabul ederek mültecilere kapılarını açtığını vurgulayarak: “Bu gelişmeler dolayısıyla şu anda binlerce kardeşimize ev sahipliği yapıyor, kültürümüzden gelen misafirperverliğimizi sizlerle paylaşıyoruz. Bugün de ortak geçmişe sahip kardeşlerimizle ortak geleceğimizin temellerini atmak üzere bu etkinlikle bugünü birlikte paylaşıyoruz. Sorumluluklarımızın bilincinde olarak, ülkemizde ve dünyanın her yerinde ana vatanından kopup başka memleketlere göç etmek zorunda kalmış göçmenlerin Uluslararası Göçmenler Günü’nü kutluyor, hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

“Ayrılık” belgeseline konu olan mülteci kadınlardan biri olan Fransızca öğretmeni Hene İbo, söyleşide yaptığı konuşmada, Suriye’de mahallelerine atılan bombalardan kaçmak için yanlarına hiçbir şey alamadan Türkiye sınırına geldiklerini ve yaya olarak çocukları ile dağları aşıp Türkiye’ye sığındıklarını söyledi.

“Bizlere sadece Türkiye kapılarını açtı”

Türkiye’ye geldiklerinde önce çadır kentte kaldıklarını, ardından İstanbul’a gelerek şimdi de Suriyeli çocukların eğitim gördüğü bir okulda öğretmen olduğunu söyleyen Hene İbo: “Tarih yazacağız. Altın harflerle yazacağız. Suriyeliler affetmiyorlar. Avrupa, Suudi Arabistan bizi satıyor. Bizim kanımızdan ticaret yapıyorlar. Bizlere sadece Türkiye kapılarını açtı. Allah’ta onlara cennetin kapılarını açsın.”  ” dedi.

Öğretmen Suzan Osman da Suriyeli sığınmacıların topluma entegre olması için verilen dil, mesleki yeterlilik eğitimlerine, hukuki ve psikolojik danışmanlıklara ilişkin bilgi verdi.

Konuşmaların ardından, sekiz mülteci kadının hikâyesinin anlatıldığı “Ayrılık” adlı belgeselin gösterimi gerçekleştirildi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top