KADEM Bursa Temsilciliği Necla Koytak ile Söyleşi Gerçekleştirdi

18 Şubat 2017, Bursa

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Bursa Temsilciliği “Modern Mahrem” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Eğitimci-yazar Necla Koytak’ın konuk olduğu söyleşide; kadın kimliğinin yeniden tanımlanması tartışıldı.

KADEM Bursa Temsilciliği Eğitim Komisyonu “Modern Mahrem” konulu bir söyleşi düzenledi. İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa konuk olan eğitimci-yazar Necla Koytak, davetlilere tarihten günümüze kadın olmak, kadının kamusal alan ve aile içindeki yeri ve önemi hakkında bazı hatırlatmalarda bulunarak, önemini yitirmiş veya göz ardı edilmiş durumlara da ışık tuttu.

Söyleşiye konu olan Nilüfer Göle’nin Modern Mahrem adlı kitabına değinerek sözlerine başlayan Necla Koytak, kitabın tarafsızlıkla kaleme alınmış bir yapıt olduğuna dikkati çekti. Kitapta, kadının kamusal alana çıkışı için bir vize, modernlik belirtisi olarak taktığı örtüden bahsedildiğini vurgulayan Koytak; gelenekten gelen bir başörtüsü olmayan bu örtüye “türban” denildiğini ve kadının kamusal alanda görünür olmasını savunan bu örtünün üniversite öğrencileri tarafından taşındığına kitapta geniş bir şekilde yer verilerek konunun doğru anlaşılması anlamında önemli bilgiler verdiğini açıkladı.

“Dünyaya örnek olacak özne ortaya koymalıyız”

Konuşmasında Türkiye’nin İslam konusunda bütün dünyaya örnek olacak şeyler yapması gerektiğini savunan ve buna yürekten inandığını ifade eden Koytak; “Dünyaya, insana bir yön vermek istiyorsak, dünyaya örnek olacak bir özne ortaya koymalıyız” dedi. Bu sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi gerektiğine olan inancını savunan Koytak; “sorumluluk demek, umut demektir” dedi.

Kadınların hayatta var olma biçimlerinin geleneksel kültür tarafından sınırlandığını söyleyen Koytak, peygamber efendimiz zamanında Şifa Bin Abdullah’ın peygamberimizin teşvikiyle okuma yazma öğrenen ve hayatın içinde olan bir kadın olduğunu hatırlatarak bizimde bu bilinçte yaşamamız gerektiğini vurguladı.

Konuşmasının sonunda toplum tanımlarına da değinen Necla Koytak, İbn Haldun’un toplum tanımlamasını hatırlatarak toplumsal değişimlerin temelde nasıl ve kimler tarafından yapıldığına dikkati çekti. Haldun’un toplumun iki şekilde değişime uğradığı görüşünü savunduğunu söyleyen Koytak, buna göre:” toplum ya üstten aşağı doğru hızlı değişime uğrar bu genellikle yozlaşma yönünde kısa sürede olur ve sonuç verir. Ya da aşağıdan yani halk tarafından olur. Uzun sürer ve kalıcı olur.”

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top