Birleşmiş Milletler’in (BM) ilk kez İstanbul’da düzenlediği “Dünya İnsani Zirvesi” kapsamında, 23 Mayıs Pazartesi günü KADEM ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde “Savaş Mağdurları – Kadın ve Çocuklar” paneli düzenlendi.

23 Mayıs 2016, İstanbul

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Rumeli A Salonu’nda saat 16:30’da Prof. Dr. Aşkın Asan’ın moderatörlüğünde başlayan panelde, KADEM Genel Başkanı E. Sare Aydın Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Prof. Dr. Murat Erdoğan, BM İyi Niyet Elçisi Muazzez Ersoy ve Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral konuşmacı olarak yer aldı.

Sare Aydın, “Savaşın Gölgesinde Varolma Mücadelesi – Suriyeli Sığınmacı Kadınlar” başlığıyla yaptığı sunumda, ülkelerini terketmek zorunda kalan Suriyeli kadınların yaşadığı sorunları detaylı şekilde açıkladı.

Sığınmacıların durumlarını iyileştirmek ve sağlıklı bir entegrasyon süreci yaşamalarını sağlamak için yapılması gerekenleri anlatan Aydın, bu konuda herkesin üzerine düşen ulusal ve uluslararası sorumluluklara dikkat çekti.

Aydın: “Her savaşta olduğu gibi Suriye Savaşında’ da en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte. Ailelerini, eşlerini, yakınlarını savaşta kaybeden ülkelerindeki fiziksel, cinsel baskı ve zulümden çocuklarını ve kendilerini korumak için kaçan milyonlarca kadın kaçış sırasında ve sonrasında fiziksel ve cinsel istismara maruz kalmakta, fuhuşa zorlanmakta. Binlerce Suriyeli kadın bir savaş yöntemi olarak  tecavüze maruz kalmakta.

Bugün milyonlarca kadın sessizlik ve yılgınlık içinde kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor. Bu kadınların durumlarını iyileştirmek için üzerime düşen tüm ulusal ve uluslararası sorumlulukları bir an önce yerine getirmeliyiz.

Hükümetlerin eğitim, ekonomi vb. alanlarda etkin ve hızlı yasal düzenlemelerle sığınmacıların sosyal  uyumunu kolaylaştırması; sığınmacıların yerel halk tarafından fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik olarak istismar edilmesini önleyici düzenlemeler yapılması, karar alma mekanizmalarına sığınmacıların katılmasını sağlayarak etkin ve kalıcı çözümler geliştirilmesi gerekmektedir.

Sığınmacılara dil eğitimi, mesleki eğitim, yasal haklar eğitimi verilmesi, çocukların ve gençlerin okullara yönlendirilmesi, sığınmacıların önceki öğrenim ve niteliklerinin tanınması elzemdir.

Ayrıca devlet başkanlarının mekik diplomasi, bürokrasi çalışmaları ve gerekirse uluslararası yaptırımlarla  tarafların ikna edilerek savaşın bir an önce sonlandırılması; BM’nin rasyonel, pragmatist yaklaşımının yerine insan haklarını merkeze alan adaleti önceleyen bir yaklaşımla olayları ele alması; kadın, çocuk ve insan hakları savunucularının tüm insanlığın gözü önünde yaşanan bu kıyıma ve istismara karşı aktif politika üretmesi; sosyal tampon olarak sivil toplumun öncü çalışmalar yapması teşvik edilmesi, ülkeler arasında adaletli bir yük paylaşımı bir zorunluluktur.”

Panelde, tecrübe paylaşımları yapılarak, kamu kurumları, yerel yönetimler ve uluslararası kuruluşlar için değişen ihtiyaçlar, çıkarılan dersler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirici bir kanal oluşturulması hedeflendi.

Ana mesajı Suriye’de süren iç savaşa son verilmesi ve barışın sağlanması olarak belirlenen etkinlikte, eğitim, sağlık, sosyal uyum ve istihdam konusunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşımı katılımcılara anlatıldı.

Panelde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve şehrin genel durumu ile Belediyenin sosyal hizmet modelini anlatan bir kısa film gösterimi de gerçekleştirildi.

Kamu sektörü ve üniversiteyi bir araya getiren panelde savaştan dolayı ülkelerini terk ederek Türkiye’ye sığınan kadın ve çocukların sorunlarına da dikkat çekildi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top