KADEM, MARATONDA MÜLTECİ KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN KOŞTU

“KADEM, Vodafone 39. İstanbul Maratonu’nda Mülteci Kadın ve Çocuklar ile Beraber Koştu”

12 Kasım 2017, İstanbul

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), 12 Kasım 2017 Pazar günü düzenlenen Vodafone 39. İstanbul Maratonu’na sosyal sorumluluk ortağı olarak katıldı. Bu yıl “Çocuklar İçin Koş” teması ile gerçekleştirilen maratona “Ortak Geçmiş Ortak Gelecek” sloganıyla katılan KADEM’in teması da “Mülteci Kadın ve Çocuklar” oldu.

KADEM sosyal sorumluluk ortağı olduğu Vodafone 39. İstanbul Maratonu’na Mülteci Kadın ve Çocuklar ile beraber katıldı.

KADEM’in sosyal sorumluluk ortağı olduğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor İstanbul tarafından düzenlenen Vodafone 39. İstanbul Maratonu’na 12 Kasım Pazar sabah 09.30’da start verildi. Yoğun bir katılımla Halk Koşusu’nda yerini alan KADEM ekibinde; Yönetim Kurulu Üyeleri, 35 il temsilcisi ve mülteci kadın ile çocuklar eşlik etti.

Geçen yıl da sosyal sorumluluk ortağı olarak maratona katılan KADEM, 15 Temmuz şehitleri ve gazileri için koşulan maratonda “Kadın Kahramanlar” temasıyla yer almıştı.

Maraton ve Spor Fuarı

Maraton ve Spor Fuarı 09-11 Kasım tarihleri arasında Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde üç gün süre ile gerçekleştirildi. “Ortak Geçmiş Ortak Gelecek” sloganıyla İstanbul Maraton ve Spor Fuarı’nda yer alan KADEM standının ana temasını Suriyeli Mülteci Kadın ve Çocuklar oldu.

“En Zor Maratonu Onlar Koştular, Çünkü Özgürlüğe Koştular…”

KADEM standına ilham veren olay 2012 yılında yaşanmıştı. Umutları yeşerten bir hikâyeninkahramanları olan üç Suriyeli çocuk, Yaran (13), Kusas (10) ve Ahmet (8), Suriye’de yaşanan dramın ardından umuda yolculuk yaparlar. Şam’da yaşarken anne ve babalarını bir bombardımanda kaybeden kardeşler, Şam’da bindikleri arabadan Türkiye yakınlarında indirilmiş ve elele tutuşup yaklaşık 10 saatlik yolculuğun ardından Türkiye’ye ulaşmışlardı. Kardeşler, 10 saat boyunca durmadan yürüdüklerini söylemişti. Bir insan hızlı adımlarla ve düz bir yolda 1 saatte en fazla 5 kilometre yol alabiliyor. En büyüğü 13 yaşındaki üç kardeşin ise ayaklarını kan içinde bırakan patika yoldan geldikleri için yaklaşık 30-40 kilometre yürüdükleri tahmin ediliyor. Bu da onları sonu özgürlüğe açılan dünyanın en zor maratonunun kahramanları yapıyor.

Fuarın ikinci gününde ise (10 Kasım Cuma) İstanbul, Gaziantep ve Hatay kamplarından ve kamp dışında yaşayan 8 mülteci kadının hikâyesinin anlatıldığı “Ayrılık Belgesel Film” gösterimi yapıldı. Maraton ve Spor Fuarı ana sahnesinde gösterimi yapılan Ayrılık Belgeseli öncesinde KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın, Suriyeli Mülteci Hene İbo ve Spor İstanbul Genel Müdürü İsmail Özbayraktar ile söyleşi yapıldı.

Aydın “Ayrılık” belgeseli öncesi yaptığı konuşmada Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan kadın ve çocukların, Türkiye’de yeni bir hayat kurmak amacıyla verdikleri mücadeleyi insan olarak desteklememiz gerektiğini vurguladı. Aydın: Suriye savaşından kaçan 9 bin çocuğun hayatta kalıp kalmadığını bilmiyoruz. Bu meseleye insanlık olarak sahip çıkmadığımız sürece bu sorun hep karşımıza çıkacak.  Bizler de pazar günü maratonda kaybolan 9 bin çocuğun hesabını sormak için de koşacağız.

Aydın, 2012 yılında yaşanan ve KADEM standına da ilham vererek umutları yeşerten hikâyenin kahramanları olan üç Suriyeli çocuk, Yaran, Kusas ve Ahmet’i anlattı.

Spor İstanbul Genel Müdürü İsmail Özbayraktar :Suriyeli çocuklar hakkında düşünürken ve konuşurken öncelikle empati yapmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde onlara karşı doğru davranışlar geliştirebilir ve onlara yardımcı olabiliriz.

Hene İbo: Çok zor bir hayat ve günlerden geçtik. Suriye sağ, Türkiye ise sol gözüm. Ama maalesef sağ gözüm acıyor. Sol gözüm açık. Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Biz sizlerden güç aldık. Burada insanlar İstanbul Maratonu’na katılmak için bile egzersiz yapıyor. Suriyeli olarak bizlerin maratonu çok zordu. Egzersiz imkânımız da olmadı. Ödülümüz ise bizlerin ve çocuklarımızın hayatta kalmasıydı. Türkiye’ye gelmek bizim için ödül oldu.

KADEM tarafından hazırlanan ve Türkiye’deki kamplarda ve kamp dışında yaşayan 5 mülteci kadının hikâyelerinin anlatıldığı “Ayrılık Belgeseli” gösterimi sonrası mülteci kadın ve çocuklarla birlikte çekilen aile fotoğrafıyla program sona erdi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top