Kadın ve Demokrasi Derneği Gaziantep Temsilciliği ve Mozaik Kadın, Aile ve Eğitim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ortaklığında, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın hibe desteği ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin katkıları ile “Gaziantep’teki Sığınmacı Kadınlar ve Ailelerine Yönelik Sosyal Uyum Araştırma Projesi” gerçekleştirildi. Gaziantep’te kamp dışında kalan Suriyeli sığınmacıların durum tespiti ve yerel halkla entegrasyonu çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada, sığınmacıların yaşam koşulları, sosyo-ekonomik durumları, eğitim seviyeleri ve psikolojik durumları tespit edilerek kayıt altına alındı. İhtiyaç ve önceliklerin tespit edildiği araştırma sonuçlarına göre çözüm için stratejiler tespit edilerek, girişimler başlatıldı.

Projenin çalışma raporunu değerlendirmek üzere Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde bir tanıtım programı gerçekleştirildi. Programda Kadem Kurucu Başkanı Yrd. Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz, Mozaik Kadın Aile ve Eğitim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rabia Aldemir, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmacı olarak yer aldı.

2015’in ilk aylarında başlatılan projede sığınmacılarla birebir ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmeler sonucunda sığınmacıların beklentileri, amaçları, uyum istekleri, iş, eğitim ve mesleki ihtiyaçları tespit edildi. Demografik yapıları ve mobilite durumları belirlenen sığınmacıların, Türkiye’de sürekli veya dönemlik yaşama durumları, Gaziantep halkıyla entegrasyon istekleri de incelendi. Kayıt altında olmayan sığınmacıların da kayıt altına alındığı araştırmada, sosyal ve kültürel entegrasyon için öncelik ve stratejiler de belirlendi.

Bir yıllık yoğun çalışmaların sonucunda ortaya çıkarılan araştırma raporunun şimdiye kadar gerçekleştirilen diğer çalışmalardan farkı ise, konunun ekonomik, coğrafik ve kültürel açıdan ele alınış şekli oldu. Sığınmacıların tüm sorunlarını tespit etmeyi amaçlayan çalışmada özellikle kadın ve çocukların sorunları tespit edilerek çözüm önerileri getirildi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen araştırmanın sonuç raporuna göre; sığınmacıların durumuna hak temelli bakması, durumun emniyet ve güvenliğe indirgenmemesi, Suriyeli işgücü kapasitesine yönelik envanter çalışmasının yapılması, verilen psikolojik destek sürecinde tercüman yetersizliğinin ve eğitim sorunlarının giderilmesi için çalışmaların yapılması, okul öncesi çocukların tespit edilerek eğitime hazırlanması ve uluslararası işbirliğiyle tampon bölgenin kurulması tespitlerinde bulunuldu.

Kamuoyunun ve resmi makamların ilgisine sunulan araştırma sonuçlarının, Suriyeli sığınmacıların yerelde yaşadığı sorunların çözümüne katkı sunması beklenmektedir.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top