Kadın Araştırmaları Dergisi’nin Yedinci Sayısı Çıktı
1 Ağustos 2018, İstanbul
Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) resmî, hakemli ve akademik süreli yayını olan, KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, yedinci sayısı yayımlandı.
Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları ile ilgili araştırmaları yayımlayan hakemli, akademik bir dergi olan KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, kadın çalışmalarıyla ilgili çeşitli disiplinlerdeki bilgi birikimini bir araya getirmeyi ve kadın araştırmaları alanında bilimsel çalışmalar için önemli bir mecra olmayı amaçlamaktadır. Ayrıca nitelikli tartışma ve çalışmaların önünü açarak kadınlara yönelik politikaların şekillenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi’nin yedinci sayısında İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadın Danışma Konseyi Başkanı Dr. Esra Albayrak ile teşkilatın işlevleri ve kadın meselelerine dair yaptıkları faaliyet ve katkılar üzerine gerçekleştirilen röportaj yer alıyor. Röportaj dışında dergide, yazarlar Neslihan Arıcı Özcan ve Eyüp Çelik’in üniversite öğrencilerinde algılanan ebeveynlik tarzları ile riskli davranışlar ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkiyi uyguladıkları nicel araştırma ile inceledikleri “Üniversite Öğrencilerinde Riskli Davranışlar ve Duygu Düzenleme Güçlüğünün Yordayıcısı Olarak Algılanan Ebeveynlik Tarzları” başlıklı araştırma yer alıyor. Zeynep Uğur’a ait olan “Wearing Headscarf and Labor Market Outcomes for Women in Turkey” başlıklı makalede ise yazar, Türkiye’deki kadınların büyük çoğunluğunun başörtülü olmasına rağmen uzun yıllar uygulanan başörtüsü yasaklarının kadının işgücüne katılmasının önünde bir engel oluşturup oluşturmadığını inceliyor. Dergide yer alan ve Canan Tatar’ın kaleme aldığı “İslâm Hukukundaki Hidâne Müessesesinin Günümüz Uygulaması ile Mukayesesi” başlıklı makalede; İslâm hukukundaki hidâne ve velâyet kavramlarını ve bu kavramların kapsam ve mahiyetleri ele alınıyor. Dergide bulunan son makale ise Hilal Yazıcı’ya ait olan “Bazı Hakların Korunması Açısından Boşanma Sürecinde Arabuluculuk: Beklenti, Endişe ve Öneriler” başlıklı makale. Bu makalede yazar, uyuşmazlık çözümü için önemli olan arabuluculuk müessesesini aile hukuku kapsamında değerlendiriyor.
Kadın Araştırmaları Dergisi’nin bu sayısında ayrıca, 8 Mart 2018’de IV. Toplumsal Cinsiyet Adaleti kongresinde Seldağ Güneş Peschke’ın sunduğu “Dijital Boşanmaya İlişkin Güncel Düzenlemeler: Farklı Ülke Uygulamaları ”başlıklı tebliğe yer veriliyor. Peschke tebliğinde ülkemiz için yeni bir konu olan dijital boşanma konusunu Batı ülkeleriyle karşılaştırmalı şekilde inceliyor.
Derginin kitap değerlendirmeleri bölümündeyse ilk olarak Birsen Banu Okutan tarafından kaleme alınan Erillik ve Din başlıklı kitaba Merve Topal tarafından yapılan değerlendirmeye yer veriliyor. İkinci olarak ise Gülnur Külünkoğlu’nun kaleminden Raşid Gannuşi’nin Kur’an ve Yaşam Arasında Kadın adlı eserinin değerlendirmesi ile Pierre Bourdieu’ye ait olan Eril Tahakküm adlı çalışmanın Fatma Ekinci tarafından yapılan değerlendirmesi bulunuyor.
KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi’ni, TUBİTAK ULAKBİM Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı’nda bulabilirsiniz. TUBİTAK ULAKBİM, kurumsal kullanıcıları birbirine ve küresel bilgisayar ağlarına bağlayan etkileşimli, yeni teknolojilere açık eğitim ve araştırma ağı kuruyor.