Kadın ve Demokrasi Derneği-KADEM, Kadınlar Göç Yolunda Projesi kapsamında mültecilerle yakın ilişki içerisinde çalışan devlet memurlarına ve mülteci kadınlara yasal haklar eğitimleri düzenliyor. Eğitimlerin ilk ayağı 2-3 Aralık 2016 tarihinde Gaziantep’te gerçekleşti. Eğitimlerin ikici ayağı ise İstanbul’da yapılıyor.
Gaziantep’teki eğitimlerin ilk gününde mültecilerle bire bir ilişki içerisinde çalışan devlet memurlarına; İnsan hakları, göç mevzuatı, uluslararası uygulamalar, mülteci kadınlar başlıkları hakkında eğitim verildi. İkinci gün ise 60 Suriyeli mülteci kadın yasal hakları eğitimi aldı. Kadınların kayıt olma, sağlık, eğitim, çalışma gibi konularda hangi hakları olduğu ve bu haklardan nasıl yararlanabilecekleri konuşuldu. Mülteci kadınların problemlerini birebir bu alanda çalışan avukatlara danışma imkânı buldu.
İstanbul’da gerçekleşen eğitimlerin de ilkinde aynı şekilde, devlet memurlarına İnsan hakları, göç mevzuatı, uluslararası uygulamalar, mülteci kadınlar başlıkları hakkında eğitimleri verildi. Mülteci kadınlara verilen eğitimde ise; kayıt süreci, oturma izni, eğitim ve sağlık alanlarında bilgilendirme yapıldı.
Mültecilere yönelik yasal mevzuat ve yasal haklar konusunda hem devlet memurlarının hem de mülteci kadınların bilinçlendirilmesini hedefleyen eğitimlerin ardından kamuoyunda mültecilere yönelik var olan olumsuz algıyı yıkmaya yönelik ise mülteci kadınların hikâyelerinin anlatılacağı bir belgesel filmi çekilip gösterimi yapılacak.
Proje Hakkında
Kadınlar Göç Yolunda Projesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında finanse edilen bir projedir. Sivil Toplum Diyaloğu Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye arasında kalıcı bir diyalog geliştirmek, aynı konu üzerinde çalışmalarını sürdüren kurumlar arasında deneyim paylaşımı sağlamak ve işbirliği geliştirmek amacıyla kurulmuş bir platformdur. Programın teknik uygulamasından T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı sorumluyken sözleşme makamı ise Merkezi Finans ve İhale Birimidir.
KADEM, Kadınlar Göç Yolunda Projesini İtalya’dan EUROCULTURA ve Türkiye’den Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) ortaklığı ile yürütüyor. Proje, kadın mültecilerin gerçek problemlerini ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarmayı, mültecilerin yasal hakları ve düzenlemeler hakkında farkındalık yaratmayı ve mülteciler ve mülteci entegrasyonu konusunda Avrupa ve Türkiye’de yapılan iyi uygulamaları ortaya çıkarmayı hedefliyor.
Proje kapsamında mültecilerle bire bir ilişki içerisinde çalışan devlet memurlarına İnsan Hakları, Göç Hukuku ve Geçici Koruma Yönetmeliği, Mülteciler ve Sığınmacılara Yönelik Uluslararası Düzenlemeler ve Kadın Mülteciler olmak üzere 4 ana başlık altında eğitim veriliyor. Ayrıca mülteci kadınlara Kadın Mülteciler başlığı ile yarım günlük bir eğitim veriliyor.