KUDÜSLÜ AKTİVİST VE MESCİD-İ AKSA MURABITI
HANADY HALAWANİ KADEM’İ ZİYARET ETTİ

Başta Kudüs ve Gazze olmak üzere, İsrail’in Filistin topraklarında sürdürdüğü zulüm ve katliamlara rağmen Filistin halkı direnmeye devam ediyor.

Filistinli aktivistler de bölgedeki İsrail sorununu uluslararası platformlarda gündemde tutmak amacıyla aksiyoner bir siyaset izliyor.

Kudüs’te yıllardır verdiği mücadele ile direnişin sembol isimlerinden biri haline gelen aktivist ve Mescid-i Aksa Murabıtı Hanady Halawani, Kadın ve Demokrasi Derneği’nziyaret etti.

Filistinli aktivisti, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu ve Kadem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ağırladı.

Halawani ziyarette, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına verdiği destek nedeniyle KADEM nezdinde bütün Türkiye’ye teşekkür etti. “Yalnız olmadığımızı dünyaya gösterdiğiniz için Filistinliler olarak Türk halkına ve Tük kadınlarına minnettarızdedi.

İsrail zulmünün kadın erkek ayrımı yapmadığının altını çizen Halawani, İsrail cezaevlerindeki Filistinli kadınların çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini ve en temel ihtiyaçlardan bile mahrum bırakıldıklarını anlattı. Kendisinin de defalarca tutuklandığını, ayrıca İsrail’in engellemeleri nedeniyle 7 yıldır Mescid-i Aksa’da namaz kılamadığını söyledi.

Henadi sözlerini şöyle sürdürdü: “Filistinli kadınlar olarak amacımızkutsal davamızı herkese duyurmakKadınların Aksa’yı savunmada etkisi çok büyükBen 7 yıldır mescidi Aksa’da namaz kılamıyorum fakat Aksa’nın kapılarında nöbet tutmaya ve mücadeleye devam edeceğim. İçeri giremesem de bu duruşumla Kudüslü kadınlar için bir simge/rol model oldum.Bu dava yolunda yirmi altı defa tutuklandım, üç kez zindana atıldım, on kez evim basıldı.”

Ziyaret, karşılıklı dua ve temennilerle sonlandı.

Hanady Halawani Kimdir?

Mescid-i Aksa’daki nöbet yolculuğuna 2011 yılında İlim halkaları projesinde Kur’an hocası olarak başladı. Bu çalışması İsrail polisinin engellemelerine maruz kaldı ve Mescid-i Aksa’dan uzaklaştırma cezasını ilk olarak 2012 yılında aldı. Hanadi Halawani o günden bu yana “tekbir getirme, kamu düzenini bozma, ayaklanmaya teşvik” gibi suçlamalarla birçok kez Mescid-i Aksa’dan ya da Eski Şehir’den uzaklaştırma cezası aldıAyrıca İsrail polisi tarafından defalarca evine baskın yapıldı. 2015’te ismi kara listeye alınarak Mescid-i Aksa’dan uzun süreli uzaklaştırma cezalarına çarptırıldı. Bunların yanı sıra ev hapsi, yüksek para cezası, sağlık sigortasının bir süreliğine iptali gibi büyük sıkıntılarla da karşı karşıya kaldı. Hala İsrail mahkemelerinde çeşitli ithamlarla yargılanması devam ediyor. 1980 Kudüs doğumlu olan Henadi el-Halawani; Al-Quds Open University’den Sosyal Hizmet alanında lisans derecesi ile mezun ve Birzeit Üniversitesi’nde “Demokrasi ve insan hakları” alanında yüksek lisans öğrencisi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top