Kurtuluş Mücadelesinde ve Kuvayı Milliye
Hareketinde Kadın Gönüllüler Paneli
Balıkesir’de Düzenlendi
16 Ekim 2019, Balıkesir
Kuvayı Milliye’nin kuruluş yıldönümü ve “Gönüllülük” yılı kapsamında KADEM Balıkesir Temsilciliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile; “Balıkesir’in Kurtuluş Mücadelesinde ve Kuva-yi Milliye Hareketinde Kadın Gönüllüler” Paneli düzenledi.
Panele; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Prof. Dr. Hülya GÜR, Tarih Yazarı Aydın AYHAN, Edebiyat Öğretmeni Bedia NARLI, BİLSEM Öğrencisi Altuncan Huban Gülen, Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süheyla Sarıtaş Balıkesir Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyeleri ile birçok seçkin davetli katıldı.
Panel açılışında konuşan KADEM Balıkesir Temsilcisi Zeliha Kahraman: “Huzurlu bir toplum, mutlu aileler ile kurulur. Bu da “biz” olma bilinci ile inşa edilir. Aile efradı “biz” diyebildiği sürece “birlik beraberlik” ruhunu yakalayabilir, ailelerinin devamlılığını sağlayabilirler” dedi.
“Söz konusu vatanı korumak olunca; sivil halkın nasıl da efsanevi bir orduya dönüşebildiğini gördük”
KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Kuvayı Milliye’nin insanımıza kodlanmış bir refleks olduğunu söyleyerek “söz konusu vatanı korumak olunca; sivil halkın nasıl da efsanevi bir orduya dönüşebildiğini gördük” dedi. “15 Temmuz gecesi, Kuvayı Milliye’nin insanımızda bir karakter meselesi olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: “Kuvayı milliye ruhuna sadece savaşlarda değil, toplumsal, gündelik hayatlarımızda belki de daha çok ihtiyacımız var. Çünkü gerçek bağımsızlık, önce fikri bağımsızlıkla, hür düşünebilmekle olur. Aile, kadın hakları önünde bir engel değildir, aksine kadını da erkeği de destekleyen, toplumları en etkin ve ahenkli şekilde ayakta tutan taşıyıcı kolonlardır. Kadını sömüren, onun toplumsal hayatta var olmasını zorlaştıran sorunların başında, üretim ilişkileri, kentleşme, güç dengeleri, ahlaki bozulma ve dinden kopuk yanlış gelenekler gelmektedir. Tüm makro dengelerin aileyi de gözetmesini istiyorsanız, aileleri görünür kılmalısınız. Anneleri karar mercilerine getirmeden çocukların ve evin ihtiyaçlarını karşılayamazsınız. Unutmamalıyız ki, Allah dünyayı imar etme görevini tüm insanlara vermiştir.”
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu konuşmasına, ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak ve vatandaşlarımızı korumak için başlatılan Barış Pınarı Harekatı’nda şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır dileyerek başladı. Gümrükçüoğlu; “Ordumuzun muzaffer olması ve Mehmetçiğimiz için hepimiz duadayız” dedi.
“Geçmişi bilmeyen bugünü inşa edemez”
Gümrükçüoğlu: “Tarihe adını altın harflerle yazdıran Kuvayı Milliye birliklerinin 100. yıldönümünü anmak üzere bugün Balıkesir’de bir araya geldik. Kuvayı Milliye, bu milletin en zor zamanlarda dahi nasıl asil bir yüreğe sahip olduğunu bütün dünyaya göstermiş bir harekettir. Geçmişi bilmeyen bugünü inşa edemez. Ecdadımızın tecrübeleri, bugünü anlamak ve inşa etmek adına son derece kıymetli birer köşe taşıdır.
Tarihimizle kurduğumuz bağın, ileri doğru atacağımız her adımı nasıl kuvvetlendirdiğine günbegün yeniden şahit oluyoruz. KADEM olarak geleneğimiz ve örfümüzden öğrendiklerimizle, insan hayatının kuvvetli aile bağlarıyla anlam kazandığına inanıyoruz. Kadının itibarını korumayı misyon ediniyoruz. Kadını ve erkeği; aileyi ayakta tutan, birbirinin dostu ve yardımcısı olan “İki İnsan” olarak tanımlıyoruz. Kara Fatma, Şerife Bacı, Binbaşı Ayşe Hatun ve Halime Çavuş gibi kadınların hala aramızda var olduğunu hatırlatma gayretindeyiz. Bu güçlü kadınlardan aldığımız ilhamla, aynı değerleri korumak ve yüceltmek adına hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz” dedi.
“İstiklal Mücadelesi dünyaya, Türkler’in millet olarak bağımsızlığına ve özgürlüğüne olan inancını göstermiştir”
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu’ndan sonra konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Barış Pınarı Harekâtında görevli askerlerin ayağına taş değmemesi için dua ederek başladığı konuşmasında: “İstiklal Mücadelesi dünyaya, Türkler’in millet olarak bağımsızlığına ve özgürlüğüne olan inancını göstermiştir. Karesi Belediye Başkanıyken, KADEM’le çok güzel çalışmalara imza attık. Dünya farklı yerlerinden gelen katılımcılarla düzenlediğimiz çalıştayda çok verimli sonuçlar aldık. Bugün gerçekleştireceğimiz panelinde hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Programın son konuşmasını Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı yaptı. Yazıcı:“Barış Harekâtında, Allah ordumuzu muzaffer eğlesin. Burası bir Kuvayı Milliye şehri. Osmanlı Ordusu Kurtuluş Savaşı’ndan önce ve Kurtuluş Savaşı zamanında da birçok cephede savaştı. Bu millet kadınıyla, çoluğuyla çocuğuyla kurtuluş savaşını aldı. Milli duygularımızın yoğun olduğu bir dönemde, KADEM Balıkesir Temsilciliği, önemli ve anlamlı bir organizasyon düzenledi. Temsilciliğe ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Panel sonrası, Sıfır Atık Projesi’nin “Üç Boyutlu Tasarım” kursu sergisi açıldı.