“Siyaset Akademisi Programı”, 14 Somalili Milletvekili ve Senatörün Katılımıyla İstanbul’da Gerçekleşti
17-18 Aralık 2019, İstanbul
Afrika’da faaliyet gösteren Hear Women Vakfı ve KADEM iş birliğiyle hazırlanan “Siyaset Akademisi Programı” İstanbul’da gerçekleşti. KADEM’in ev sahipliğini yaptığı programa; Başkan Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, 14 Somalili milletvekili ve senatör ile birçok seçkin davetli katıldı.
İki gün süren eğitim programında Somalili kadın siyasetçilere, Türkiye’nin seçim süreci deneyimlerinden yola çıkarak, kendi ülkelerinde yapacakları siyasi kampanyalara katkıda bulunmaları amaçlandı. 7 başlıktan oluşan eğitimler, rekabet güçlerini ve kampanya yönetme becerilerini geliştirme hedefi ekseninde gerçekleşti.
Programda konuşan Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar; Türkiye olarak Afrika’nın kaderinin Afrika halkı tarafından şekillendirilmesi gerektiği inancında olduğunu ifade etti. Bayraktar “Biz, Somali’de huzur hâkim oluncaya ve Somali barış ve istikrar ülkesi oluncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kadınların kendi kimliklerini koruyarak ve bu kimliği bir dönüşüm aracı haline getirerek siyasete katılımı, yalnızca erkekler ve kadınlar arasındaki adaleti sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bölgenin sorunlarına çözüm getirmede önemli bir rol oynayacaktır. Bizim de KADEM olarak geliştirdiğimiz projeler; kadınların kendilerini keşfetmelerini, potansiyellerini kullanmalarını, ekonomik ve politik olarak güçlenmelerini ve adil bir dünya için haklarını savunmalarını sağlıyor. Tüm çalışmalarımızı; inancımız ve kültürel değerlerimizden ve ailenin refahından ödün vermeden yapıyoruz. Ve böylece, batının empoze ettiği tek tipleştirilmiş kadın kimliğini sorguluyor ve kadınların inançları ve kendi kültürleriyle de güçlendirilebileceğini kanıtlıyoruz. Somalili kadınlar olarak haklarınız için mücadele etmeniz, siyasette ve diğer alanlarda daha iyi bir temsil için gösterdiğiniz çaba çok değerli ve ilham verici. İşbirliğimizin bizleri daha fazla kuvvetlendireceğine inanıyorum. “
“Biz, kadın ve erkeği birbirini tamamlayan toplumsal aktörler olarak görüyoruz”
Başkan Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu dünyada kadınların toplumsal hayata katılımlarında yaşanan engellenmelerin birçoğunun ezberlenmiş tavırlardan kaynaklandığını söyleyerek hep birlikte bu tavra karşı mücadele edildiği takdirde bu yargılardan aranılabileceğini ve toplumun aksayan yönlerinin giderilebileceğini vurguladı. Gümrükçüoğlu; “28 Şubat’ta başörtülülerin üniversite eğitimi almalarının engellendiği, memur olmalarının yasaklandığı zamanlardan geçtik. Başörtülü kadınların; eğitim, siyaset ve sosyal hayatın dışına itilmeye çalışıldığı bir dönemden; bakan, milletvekili, hâkim, polis olduğu günlere geldik. Bizler KADEM olarak kadın ve erkeği birbirini tamamlayan toplumsal aktörler olarak görüyoruz. Kadınların her alanda olduğu gibi siyasi arenada da güçlü bir temsil oranına ulaşmaları çok önemli. Bu alanda yürütülen her çalışmanın destekçisiyiz. Hear Women ve KADEM iş birliğiyle düzenlenen bu programda, Somalili misafirlerimize, çok partili sistemlerde siyaset, liderlik becerileri, seçim kampanyalarında süreç yönetimleriyle ilgili eğitimler verilecek ve sahadaki siyasetçiler tarafından tecrübe paylaşımları yapılacaktır. Bizler bu iş birliği ile geçmişten bugüne getirdiğimiz ortak tecrübelerimize bir yenisini daha katmanın memnuniyetini yaşıyoruz.
Bugün burada ağırladığımız değerli misafirlerimizin de ülke ve dünya siyasetinin vizyonuna yön veren işlere imza atacağına inanıyoruz” dedi.
“Demokrasinin inşası ve sürdürülebilir olmasında kadınların siyasi katılımı önemli”
Programda; kadın siyasetçilere yönelik “Çok Partili Sistem” konusu hakkında bilgiler veren KADEM YK Üyesi Av. Derya Yanık: “Siyasi partilerin en önemli niteliklerinden biri; siyasal sistemin değişimine olanak sağlaması ve sosyo-ekonomik bölünmelere meydan bırakmamasıdır.”
Türkiye GREVIO Üyesi Prof. Dr. Aşkın Asan konuşmasında demokrasinin inşası ve sürdürülebilir olmasında kadınların siyasi katılımın önemli olduğunu vurguladı. Kadınların siyasi katılımlarının önündeki engeller hakkında da konuşan Prof. Dr. Asan: “sosyo-kültürel, ekonomik nedenler ve bazı ülkelerde kadınların oylarına yapılan müdahaleler siyasi katılımlarını engelliyor” dedi.
Somalili kadın siyasetçilerle tecrübelerini paylaşan Türkiye Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir; siyasi hayatının nasıl şekillendiğinden ve başörtülü bir kadın olarak Avrupa’da karşılaştığı zorluklardan bahsetti.
“Seçim faaliyetlerinde yeterli saha çalışması yapılmazsa istenilen sonuç alınamaz”
Daily Sabah Yayın Koordinatörü ve Gazeteci Meryem İlayda Atlas, Siyaset Akademisi Programı’nın ikinci gününde Somalili kadın siyasetçilerle bir araya geldi. İletişim yetenekleri ve siyasal iletişimi anlatan Atlas; sosyal medya ile siyasi propaganda yapmanın tekniklerine değindi.
Ak Parti Kadıköy İlçe Başkanı Aydoğan Ahıakın, “Seçimlere Doğru-Siyasi Kampanya Süreçleri: Kampanya Planlanması, Takım Oluşturma ve Medya Yönetimi”ni anlattı. Seçim döneminde yürüttükleri çalışmalardan bahseden Ahıakın, benzer çalışmaların Somali’de de yapılabileceğini ifade etti.
Program; Ak Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Dr. Rabia Kalender İlhan’ın Tecrübe Paylaşımı ile sona erdi. İlhan: “İnsanlar muhatap alınmayı istiyorlar. Bu nedenle seçim faaliyetlerinde yeterli saha çalışması yapılmadığı takdirde istenen sonuç alınamaz.” dedi.