KADEM Yürütücülüğünde Hayata Geçirilen SOGEP Projesinde Eğitimini Tamamlayan 23 Kadın İstihdam Edildi 

KADEM Adana Temsilciliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı iş birliğiyle düzenlenen, “Yenilikçi Gıda Tedarik Uygulamalarında Kadın İstihdamının Artırılması” projesi ile dar gelirli kadınlar tarımsal üretim alanlarında istihdam edildi. SOGEP (Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) kapsamında geliştirilen proje ile 115 kişi eğitim faaliyetlerinden yararlandı ve eğitimler sonunda 23 kişi istihdam edildi.

KADEM Adana Temsilciliği koordinatörlüğündeki “Yenilikçi Gıda Tedarik Uygulamalarında Kadın İstihdamının Artırılması” projesi kapsamında Sarıçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde çeşitli kurslar açıldı. SOGEP projesi kapsamında oluşturulan Adana Sebze Hali Uygulamalı Eğitim Atölyesiyle;

  • “Bant Elemanı – Paketlemedi ”,
  • “Örtü altı Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği”,
  • “Seracılık”,
  • “Dijital Pazarlama”,
  • “Temel Pazarlama Yönetimi Geliştirme ve Uyum” alanlarında eğitimler verildi. Kurulan atölyeye soğuk depo ve paketleme makinası alınarak uygulamalı eğitimler verildi.

115 kişinin eğitim faaliyetlerinden yararlandığı proje kapsamında Sarıçam ilçesinde kurulan serayla ise, 5 dönem kapalı uygulamalı tarımsal eğitim atölyesi kazandırılmış oldu. Sera sayesinde aynı zamanda yaş sebze ve meyve yetiştiriciliği alanında eğitim isteyen kadın ve gençlere de hizmet verilmeye başlandı. Mesleki ve teknik alanda eğitim alma imkânı bulamayan, istihdam edilebilirlikte dezavantajlı konumda bulunan, dar gelirli genç ve kadınların faydalanmasının hedeflendiği proje sonunda 23 kişinin istihdamı sağlandı.

Projeden Nihai Faydalanıcı Sayısı 4000

Proje kapsamında kursiyerlerin ürettikleri ürünlerin satış ve pazarlanması için Hazar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Adana Yüreğir Millet Bahçesinde oluşturulan tadım noktasında ürün satış ve yer desteği sağlandı. Bölgedeki ihtiyaçların tespiti sonrasında kâr amacı gütmeyen Kooperatifi nitelikli işgücüne ve vasıflı personel yetiştirilmesine dönük çalışmalarla katkı sağlamaktadır.

Projenin bir başka amacı ise sadece üretimin değil aynı zamanda örgütlenmenin, iyi pazarlama için ürün analizinin, ambalajlamanın, tanıtım ve markalaşmanın öneminin ortaya koyulmasıydı. Gıda tedarik zincirinde tarımsal ürünlerin israfının önlenmesi ve ürünlerin katma değerinin artırılması da önemli hedefler arasındaydı. Bu amaçla kurulan Hazar Tarımsal Kalkınma Kooperatifiyle; üretim, örgütlenme, ürün analizi, ambalajlama, tanıtım ve markalaşmanın artması, gıda tedarik zincirinde tarımsal ürünlerin israfının önlenmesi, ürünlerin katma değerinin artırılması ve özellikle kadın ve genç istihdamın artırılması hedefiyle çalışmalar yürütüldü.

İstihdam, tarımsal ürünlerin ihracatı ve kent ekonomisine katkısının artırılması kapsamında ise gıda tedarik zincirinde tarladan sofraya kadar olan süreçteki kayıpların önlenmesi amacıyla kırsal kalkınma alanında nitelikli insan gücü yetiştirilmesi, yenilik transferi ve teknoloji destekli uygulamalarla ilgili eğitimler vermeye ve danışmanlık hizmeti sunmaya devam edilen projeden yürütülen çalışmalar sayesinde 4 bin nihai faydalanıcı yararlanmıştır.

“Yenilikçi Gıda Tedarik Uygulamalarında Kadın İstihdamının Artırılması” projesi; HAZAR Kırsal Kalkınma kooperatifi, Kamu, STK, Sera OSB ve Ticaret Odası sektör temsilcileri ve KADEM Adana İl Temsilciliği ile birlikte geliştirilmeye devam etmektedir.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top