Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesine adım atıyor.
Geçtiğimiz günlerde KADEM, Kadınlar Göç Yolunda projesini bir yıllık yoğun çalışması sonrası nihayetlendirdi. Kadın mültecilerin yaşadıkları gerçek problemlerini ve ihtiyaçlarını ortaya koymak üzere yola çıkan projede, mültecilerin yasal hakları ve düzenlemeleri hakkında farkındalık oluşturuldu. Mülteciler ve mülteci entegrasyonu konusunda Avrupa ve Türkiye’de yapılan iyi uygulamaları araştırıldı. Kamuoyunda mültecilere yönelik yanlış algıyı kırmak ve kadın mültecilerin farklılaşan gerçekliklerini yansıtabilmek amacıyla ‘Ayrılık’ isimli bir belgesel filmi ile projenin kapanışı yapıldı. KADEM bu proje ile kadınların göç yolunda yaşadıklarını gösterdi ve şimdi sıra bu yaşanılan hayata, bu gerçeğe nasıl adapte olacakları sorununu çözmekte. KADEM ve AFAD ortaklığı ile hayata geçecek yeni proje; mülteci kadınların hem psikolojik rehabilitasyonlarını hem de ekonomik, kültürel entegrasyonlarını sağlayacak.
KADEM ve AFAD, Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi kapsamında 23 Şubat Perşembe günü, saat 10.00’da başlayan basın lansmanı ile protokol imzalandı. Projenin tanıtımının da yapıldığı imza törenine; KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Yönetim Kurulu Üyeleri, AFAD Başkanı M. Halis Bilden ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak katıldı.
Projenin lansmanında konuşan KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın göçün sadece göç edenleri değil göçün yapıldığı ülkeyi de etkilediğini ifade etti ve ülke olarak bizim bu insanların hayatına dokunmak ve hayata katılımları için en üst düzey politikalar üretmek gibi bir görevimiz olduğunu belirtti.
KADEM’in uluslararası arenada mülteci kadınların sorunlarına dikkat çekmeye çalıştığını anlatan Aydın: “Mültecilerin suç potansiyeli taşıyan bir kitle olarak algılanması yanlış. Araştırmalarda gördük ki bu kadınların %90’ı nitelikli kadınlar. Bu projede psikosik, sosyolojik ve ekonomik olarak mülteci kadın ve çocukların topluma kazandırılması için rehabilitasyon vereceğiz.
Lansmanda KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da söz aldı. Bayraktar, Savaş, açlık, tecavüz, ve kendi halkını katleden bir diktatörden kaçan bu insanlara karşı insani sorumluluklarımız olduğunu hatırlatarak; “Onlar sadece mülteci değil. Onlar hem savaşın içinde hem de sığındıkları ülkelerde hayatın bütün yükünü omuzlarında taşıyan kadınlar. Mülteci kardeşlerimizin sadece temel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmamalı onlara bir gelecek umudu sunmalıyız” dedi.
AFAD Başkanı Halis Bilden: AFAD’ın sadece Türkiye’deki yardıma muhtaç mültecilerle ilgili olmayıp dünyanın neresinde bir mazlum varsa orada olduklarını ifade etti. Bilden: Kadın olmazsa insanlığın geleceği yoktur. Bizlerin de kadınların çektiği bu yüke göre kendimizi programlamamız ve destek olmamız gerekir.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Türkiye’nin yalnızca ülkemize sığınan Suriyelilere değil, sınırın öte tarafındaki Suriyelilere de yardım elini uzatırken Suriye’deki zulmü uzaktan seyreden ‘sözde’ uygar dünya Suriyeli mültecilere yardım konusunda da sınıfta kaldığını dile getirdi.