17 Aralık 2016, İstanbul

Kadın ve Demokrasi Derneği – KADEM Necla Koytak’ın konuşmacı olarak katıldığı “Tarihte İz Bırakan Müslüman Kadınlar” başlıklı bir konferans gerçekleştirdi.

17 Aralık 2016 Cumartesi Günü saat 12.00’da KADEM Genel Merkezi Konferans Salonunda Necla Koytak, “Tarihte İz Bırakan Müslüman Kadınlar” başlıklı bir konferans gerçekleştirdi. Tarihte başarılara imza atmış Müslüman kadınların ele alındığı programda Koytak, çağdaş Medeniyetinin inşasında Müslüman kadınların çok etkili olduğunu söyledi.

Öğrenci ve akademisyenlerin ilgi gösterdiği konferansta Koytak, tarihteki Müslüman kadınlara ilişkin önemli bilgiler aktardı. Müslüman mirası içerisinde bilim, kültür, sanat, tıp ve yönetim gibi birçok alanda zirveye çıkan Müslüman kadınlara dikkat çeken Koytak, bugünün Çağdaş medeniyetinin inşasında Müslüman kadınların etkisinin yadsınamaz olduğunu söyledi. Avrupa’nın bunu görmezden geldiğinin altını çizen Koytak, tarihteki başarılı Müslüman kadınlara örnekler verdi.

İGETEV’in hazırladığı “İz Bırakan Müslüman Kadınlar” programı, Müslüman Mirası içerisindeki bilim, tıp ve yönetim alanlarında zirveye çıkan kadınlara dikkat çekerek modern genç kadınlara doğru tarih bilinci geliştirmeyi ve Müslüman uygarlığı içerisinden yeni rol modeller keşfetme fırsatı sunmayı amaçlıyor. Bu program kapsamında; Fatıma el Fıhri, Mariam Al-Astrolabiya Al-Ijliya, Aziz Haydar Hanım, Shajarat Al-Durr Fatma Aliye, Fatma Seher (Kara Fatma), El-Şifa Bint Abdullah, Mihrimah Sultan, Zarialı Amina,Raziye Sultan,Fatıma b. Semerkandiya, Cihanbibi Sultan, Aişe İsmet Teymur, Zübeyde b, Cafer, Rabiat’ül Adeviyye, Rüfeyde b. Sad,Hattatlar ((Shahdah b. Ahmad al Ubari el Deyruni, Fatımah b.Guraymazan, Sayyida, Esma İbret ) araştırılmıştır.

KADEM genel merkezinde gerçekleşen konferansta Koytak;

  • Eş-Şifa Cahiliyye döneminde okuma ve yazmayı bilen tek kadın olan ve Hz. Ömer tarafından dürüstlüğü sebebiyle Medine pazarına zabıta olarak atanan eş-Şifa’yı,
  • Fıkıh ve hadis alanlarında eğitimi olan, diploma veren ilk üniversite olan ve hala İslami ilimlerde eğitim veren Karaviyyin Üniversitesini kurarak, bu üniversiteden çok sayıda bilim adamının yetişmesine olanak sağlayan Fatıma El Fıhri’yi ve
  • Babası tarafından devletin başına dürüst, merhametli ve başarılı birini getirmek için tahta getirilen ve Hindistan’da ilk Türk devletinin yöneticisi olan Raziye Sultan’ı anlattı.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top