Türkiye ve Suriye Kültür Buluşması Gerçekleşti

KADEM ve AFAD işbirliği ile hayata geçirilen Sığınmacı Kadınlar Sosyoekonomik Araştırmalar Merkezi, göç sebebiyle yaşanan uyum sürecinin hızlandırılması, farklı ülkelerde gerçekleştirilmiş olan çalışmalar ile Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılar için benzer modellerin incelenmesi ve toplumların kültür göstergelerinden biri olarak kabul edilen mutfak kültürü sayesinde kadınların birbirleriyle etkileşimde bulunarak kaynaşmasını sağlamak amacıyla “Türkiye ve Suriye Kültür Buluşması” programı düzenledi.

Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde  gerçekleşen “Başarılı Uyum Modelleri” panelinin moderatörlüğünü KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz yaptı.

Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, Suriyeli vatandaşlara Türkiye’nin kucak açtığını ve hayata daha güçlü tutunabilmeleri için her türlü yardımın yapıldığını ifade ederek, Suriye’den gelen misafirleri savaşın ve göçün kahramanı olarak değerlendirdiğini söyledi. Aydın, “Sizler buradan ayrılıp ülkelerinize geri döndüğünüz zaman bizim zenginliklerimizi de beraberinizde götürmüş olacak ve bize de kendi kültürel zenginliklerinizi bırakmış olacaksınız. Bizler çok değil bundan bir asır önce bu topraklarda Osmanlı olarak hep birlikte yaşıyorduk. Şimdi misafir olarak yaşadığınız bu topraklarda, aslında bizlere ve kültürümüze yabancı değilsiniz.

Programda konuşan AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, ihtiyacı olan herkese ellerinden gelenin fazlasını yapmak için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. Güllüoğlu: “Göçü hiç bir zaman bir yük olarak görmedik aksine zenginlik olarak gördük ve bunun için projeler ürettik ve üretmeye de devam edeceğiz. Dünya medyası bu insani krizi unutmaya meyilli fakat biz bu krizi anlattık ve ısrarla anlatmaya devam edeceğiz. Yaşadıklarınızın, hikâyelerinizin çok zor olduğunu biliyoruz. Fakat bundan sonraki hayatınızın daha iyi olması için elimizden geleni yapıyoruz. Bugün yapılan panelin ismi yapılan işleri çok iyi anlatıyor. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Türkiye ve Suriye halkı birlik içinde olacak.

“Türkiye’nin yaptığı iyilikleri asla unutmayacağız”

Prof. Dr. Ayşegül Çıtıpıtıoğlu ise KADEM ve AFAD işbirliği ile yürütülen Sığınmacı Kadınlar Sosyoekonomik Araştırmalar Merkezi Projesi kapsamında nitelikli iş gücü konusunu önemsediklerini ifade ederek, “Dil eğitimi ve kadınların çalışma hayatına katılması uyum politikalarının temel unsurunu oluşturuyor” dedi. Çıtıpıtıoğlu: Suriyeli çocukların eğitim merkezlerinden devlet okullarına geçişleri entegrasyon açısından çok önemli. Özellikle kız çocukları için eğitimin çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Eğitime erişim imkanı olan çocuklarla olmayanlar arasında büyük farklar oluyor.

Suriyeli Mülteci Dana Ziyada, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etme süreçlerini ve bu süreç içinde yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı. Ziyada, “Yaramız çok derin, yüreğimiz kanayarak buraya geldik. Türkiye’de kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmek için dil çok önemli ve bu yüzden Türkçe öğrendik. Başlangıçta her şey zordu. Ama yavaş yavaş alışıyoruz. Türkiye’nin yaptığı iyilikleri asla unutmayacağız.

“Başarılı Uyum Modelleri” paneli çekilen toplu fotoğraf ve Suriye ve Türk mutfağından örneklerin sunulduğu “Mutfaklar Buluşuyor” etkinliği ile sona erdi.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top